Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ποια είναι τα σενάρια για τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς – Ο Γ. Εγκολφόπουλος μιλά για το ρόλο του Ιράν και της Τουρκίας

Η αντίστροφη μέτρηση για τη χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έχει ξεκινήσει και η ΕΡΤ με τη συνδρομή του αντιναύαρχου εν αποστρατεία, Γιάννη Εγκολφόπουλου παρουσίασε τα σενάρια για το πώς θα εξελιχθεί η αναπόφευκτη σύγκρουση μεταξύ ισραηλινού στρατού και της Χαμάς.

Παράλληλα, μιλώντας για την αποστολή από τις ΗΠΑ του αεροπλανοφόρου USS Gerald R. Ford στην περιοχή ο απόστρατος αξιωματικός διευκρίνισε ότι παρότι η χώρα μας τάχθηκε υπερ του Ισραήλ μετά από την ένοπλη επίθεση της Χαμάς επ’ ουδενί δεν συνδέεται η συμμετοχή της φρεγάτας Ψαρά στη ναυτική άσκηση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με τον κίνδυνο ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή να μεγαλώνει, στην θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου κατευθύνεται το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Gerald R. Ford (AP Photo/Steve Helber)

«Το αεροπλανοφόρο είναι ένα από τα πιο καινούργια και τελειότερα του κόσμου. Έχει πάνω από 100 αεροπλάνα διαφόρων τύπων» τόνισε ο κ. Εγκολφόπουλος αποκαλύπτοντας ότι τα πλοία που το συνοδεύουν έχουν 362 πυραύλους το καθένα. Έχουν περίπου από 100 βλήματα κρουζ και περίπου 250 βλήματα για αντιαεροπορικά χτυπήματα σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, ακόμη και 200 χλμ.» εξήγησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο κ. Εγκολφόπουλος.

Συζητώντας με τους δημοσιογράφους Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο ο στρατιωτικός αναλυτής αναφέρθηκε στον αιφνιδιασμό του Ισραή και στο τι αποσκοπεί η Χαμάς

Πύραυλοι που έχει εξαπολύσει η Χαμάς από τη Γάζα αποκρούονται από το Iron Dome, το αντιαεροπορικό σύστημα του Ισραήλ. (Photo by MAHMUD HAMS / AFP)

«Όλη η Δύση είναι υπέρ του Ισραήλ ενώ παλαιότερα είχαν καταδικάσει το Ισραήλ για τη συμπεριφορά απέναντι στους Παλαιστινίους με τους ακροδεξιούς που είχε μέσα στην κυβέρνηση του (σ.σ. ο Μπεναμίν Νετανιάχου)» εστιάζοντας ότι οι σύμμαχοί του είχαν δημιουργήσει διάφορα θέματα στην Ιερουσαλήμ και στο τέμενος του Άσαντ, το τρίτο πιο ιερό τέμενος των ισλαμιστών στον κόσμο. Γεγονός που έχει εκνευρίσει πάρα πολύ τους Παλαιστίνιους και τους απανταχού ισλαμιστές.

Απάντηση στο γιατί έγινε η φονική επίθεση την συγκεκριμένη χρονική στιγμή δήλωσε ότι έχει να κάνει με τις συζητήσεις ανάμεσα σε Σαουδική Αραβία και Ισραήλ, με την προτροπή των ΗΠΑ. Σύμφωνα με όσαν είχαν γίνει γνωστά το Ισραήλ θα αναγνώριζε το παλαιστινιακό κράτος, θα γινόταν μία υπέργεια οδός που θα ένωνε τη Λωρίδα της Γάζας με τη Δυτική Όχθη, η οποία ανήκει στους Παλαιστινίους για να μην είναι αποκλεισμένη περιοχή. Σε αντάλλαγμα η Αμερική θα εξασφάλιζε την πλήρη άμυνά της Σαουδικής Αραβίας και θα της έδινε μάλιστα και πυρηνικά όπλα.

Σχολιάζοντας τις επιδιώξεις της Χαμάς εξήγησε ότι «θέλει να δημιουργήσει ένα χαλιφάτο και να επιχειρεί όπως ο ISIS. Αν γινόταν αυτό (σ.σ. συμφωνία Ισραήλ – Σαουδικής Αραβίας) η Χαμάς θα έχανε την ισχύ της. Δεν θα ήταν μια οργάνωση αντιστασιακή, όπως ονομάζεται η Χαμάς».

Ένοπλοι της Χαμάς κρατούν δεκάδες ισραηλινούς μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. (AP Photo/Hatem Ali, File)

Στην Τουρκία τα γραφεία της Χαμάς και της Χεζμπολάχ

Ο κ. Εγκολφόπουλος εκτίμησε ότι στο σχέδιο αυτό αντιτίθεται τόσο το Ιράν και δευτερευόντως η Τουρκία, που είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της Χαμάς.

«Γι αυτό τον λόγο έριξαν οι αμερικανοί του drone της Τουρκίας, έχουν διπλασιάσει τα στρατεύματα στη βόρειο Συρία και έχουν φέρει μεγάλες δυνάμεις αεροπλάνων στο Ιράκ και στην Σαουδική Αραβία.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το Ιράν είναι από πίσω» είπε προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρχουν τα κεντρικά γραφεία της Χαμάς και της Χεζμπολάχ στην Τουρκία και η Τουρκία (του Ταγίπ Ερντογάν) να είναι αμέτοχη σε όλα αυτά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Εγκολφόπουλος.

Όπως εξήγησε οι τουρκικές επιθέσεις στην Συρία ήταν εναντίον των Κούρδων, οι οποίοι φύλαγαν μια μεγάλη περιοχή όπου έχουν εγκλωβίσει 55.000 αιχμαλώτους του ISIS μαζί με τις οικογένειές τους.

Δείχνοντας τον χάρτη που απεικονίζει τη Λωρίδα της Γάζας και τα σημεία όπου χτύπησαν οι ένοπλοι της Χαμάς ο κ. Εγκολφόπουλος εξήγησε το πώς εξελίσσονται οι πολεμικές επιχειρήσεις εκατέρωθεν.

To ενδεχόμενο χερσαίας επέμβασης του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας υποστηρίζουν οι Εβραίοι σε όλο τον κόσμο, όπως φαίνεται και από τις συγκεντρώσεις συμπαράστασης μετά την επίθεση της Χαμάς. (Photo by DAVID GRAY / AFP)

Το Ισραήλ συγκέντρωσε 500.000 στρατιώτες για κάτι μεγάλο

«Ο στρατός του Ισραήλ επιστράτευσε 300.000 σε 48 ώρες. Από όλα τα μέρη όμως του κόσμου ήρθαν οι Ισραηλινοί νέοι να πολεμήσουν για την πατρίδα τους, συν 160.000 που έχει το Ισραήλ εν ενεργεία στρατό. Αυτό ο στρατός δεν επιστρατεύεται για να κάνει παρέλαση, αλλά για να κάνει κάτι πολύ μεγάλο στη Γάζα» εκτιμώντας ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ θα ισοπεδώσει τα πάντα.

«Είναι βέβαιο ότι οι Ισραηλινοί θα αφήσουν να φύγουν τα γυναικόπαιδα προς την Αίγυπτο. Μη ξεχνάτε ότι στη Γάζα υπάρχουν 1.600 τούνελ που φτάνουν και σε απόσταση 100 χλμ.

Iσραηλινά τανκ κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο (AP Photo/Ariel Schalit)

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More