Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ποιες είναι οι πέντε γλώσσες της αγάπης

Οι πέντε γλώσσες της αγάπης περιγράφουν πέντε τρόπους με τους οποίους δεχόμαστε κι εκφράζουμε την αγάπη μας σε μια σχέση. Πρόκειται για τα λόγια επιβεβαίωσης, τον ποιοτικό χρόνο, τη σωματική επαφή, τις πράξεις φροντίδας και τα δώρα.

Γνωρίζοντας τη γλώσσα αγάπης του συντρόφου σας και μιλώντας του για τη δική σας, θα αισθανθείτε και οι δυο σας ότι σας αγαπούν και σας εκτιμούν. Ο συγγραφέας και πάστορας Γκάρι Τσάπμαν εξηγεί πώς να χρησιμοποιήσετε αυτές τις γλώσσες για να δείξετε στον σύντροφό σας ότι νοιάζεστε γι’ αυτόν, με τρόπο που «μιλάει απευθείας στην καρδιά».

Οι πέντε γλώσσες της αγάπης

Το βιβλίο του Τσάπμαν «Οι πέντε γλώσσες της αγάπης» εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1992. Πριν το γράψει, ο Τσάπμαν είχε προσέξει επαναλαμβανόμενα μοτίβα στα ζευγάρια που συμβούλευε· συνειδητοποίησε πως ο ένας σύντροφος παρερμήνευε τις ανάγκες του άλλου.

Αυτό τον οδήγησε να αναπτύξει τη θεωρία του για τις πέντε γλώσσες αγάπης ή τους τρόπους με τους οποίους εκφράζουμε την αγάπη μας στις σχέσεις μας. Αυτές είναι:

τα λόγια επιβεβαίωσης,

ο ποιοτικός χρόνος,

η σωματική επαφή,

οι πράξεις φροντίδας,

τα δώρα.

Λόγια επιβεβαίωσης

Τα «λόγια επιβεβαίωσης» αφορούν στην έκφραση της αγάπης μας με λόγια, επιδοκιμασίες ή αναγνωρίζοντας την προσφορά του άλλου. Κάποιος με αυτή τη γλώσσα αγάπης απολαμβάνει τα ευγενικά λόγια και την ενθάρρυνση, τα ερωτικά σημειώματα, τα χαριτωμένα μηνύματα. Θα νιώσει χαρά αν τον επαινείτε ή αν επισημαίνετε αυτά που κάνει καλά.

Ποιοτικός χρόνος

Τα άτομα με αυτή τη γλώσσα αγάπης χρειάζονται την προσοχή μας. Νιώθουν ότι τα αγαπάμε όταν είμαστε παρόντες την ώρα που βρισκόμαστε μαζί. Αυτό σημαίνει ότι αφήνουμε στην άκρη το κινητό μας, κλείνουμε τον υπολογιστή, τα κοιτάμε στα μάτια και είμαστε ενεργητικοί ακροατές. Τα άτομα αυτά αποζητούν την ποιότητα παρά την ποσότητα.

Σωματική επαφή

Κάποιος που έχει τη σωματική επαφή ως πρωταρχική γλώσσα αγάπης αισθάνεται την αγάπη μέσα από τη σωματική τρυφερότητα. Εκτός από το σεξ, αισθάνεται αγάπη όταν, για παράδειγμα, ο σύντροφός του κρατάει το χέρι του, τον αγγίζει ή του κάνει μασάζ.

Γι’ αυτόν, το ιδανικό ραντεβού περιλαμβάνει αγκαλιές στον καναπέ με ένα ποτήρι κρασί και μια καλή ταινία. Θέλει απλώς να βρίσκεται κοντά με τον σύντροφό του.

Πράξεις φροντίδας

Οι πράξεις φροντίδας είναι ωραίες κινήσεις που κάνετε για τον σύντροφό σας, ο οποίος έτσι νιώθει ότι τον αγαπάτε και τον εκτιμάτε, όπως:

όταν βοηθάτε με το πλύσιμο των πιάτων,

όταν κάνετε εξωτερικές δουλειές,

όταν βάζετε βενζίνη στο αυτοκίνητο,

όταν διαβάζετε μαζί

Ο σύντροφός σας θα προσέξει και θα εκτιμήσει τα μικροπράγματα που κάνετε γι’ αυτόν. Αυτά τα άτομα προχωρούν και τα ίδια σε πράξεις φροντίδας και ευγενικές κινήσεις προς τους άλλους.

Δώρα

Για κάποιον με αυτή τη γλώσσα αγάπης, η προσφορά δώρων δείχνει αγάπη και τρυφερότητα. Εκτιμούν όχι μόνο το ίδιο το δώρο, αλλά και τον χρόνο και την προσπάθεια εκείνου που το προσφέρει.

Δεν περιμένουν απαραιτήτως μεγάλα ή ακριβά δώρα. Αυτό που μετράει είναι η προσπάθεια και η σκέψη πίσω από το δώρο.

Όταν αφιερώνετε χρόνο να διαλέξετε ένα δώρο, το άτομο αυτό καταλαβαίνει πως το γνωρίζετε σε βάθος.

Συχνά θυμούνται κάθε μικρό δωράκι που έλαβαν από τους αγαπημένους τους, επειδή έχει μεγάλη επίδραση πάνω τους.

(AP Photo/Ula Ilnytzky)

Πώς να βρείτε τη δική σας γλώσσα αγάπης

Σε μια σχέση, αισθάνεστε ότι σας αγαπάει ο σύντροφός σας όταν:

σας λέει «Σ’ αγαπώ» ή επιδοκιμάζει κάτι που κάνατε;

σας κάνει έκπληξη με ένα δώρο που σημαίνει κάτι για εσάς;

σχεδιάζει ένα ταξίδι μόνο για τους δυο σας;

κάνει εξωτερικές δουλειές ή βάζει πλυντήριο;

κρατάει το χέρι σας την ώρα που περπατάτε;

Οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις θα σας δώσουν ένα στοιχείο σχετικά με το ποια μπορεί να είναι η γλώσσα αγάπης σας. Επίσης, θυμηθείτε τι ζητάτε σε μια σχέση ή πώς εκφράζετε την αγάπη σας προς τον σύντροφό σας. Ο Τσάπμαν προσφέρει ένα διαδικτυακό τεστ 30 ερωτήσεων για να σας βοηθήσει να βρείτε την κυρίαρχη γλώσσα αγάπης σας.

Η γλώσσα αγάπης του συντρόφου σας μπορεί να μην είναι ίδια με τη δική σας. Όταν συμβαίνει αυτό, μπορεί να υπάρξουν παρανοήσεις. Ωστόσο, εάν ο ένας μάθει να μιλάει τη γλώσσα του άλλου, θα νιώσετε πως σας αγαπούν, σας εκτιμούν και θα είστε πιο ευτυχισμένοι στη σχέση σας.

Πώς οι γλώσσες αγάπης ωφελούν τις σχέσεις

Όλοι εκφράζουμε και εισπράττουμε την αγάπη διαφορετικά. Το να μάθουμε και να κατανοήσουμε αυτές τις διαφορές μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στη σχέση μας. Σύμφωνα με τον Τσάπμαν, είναι ένας από τους πιο απλούς τρόπους για να βελτιώσετε τις σχέσεις σας. Ακολουθούν κάποια άλλα οφέλη που έχει η γνώση της γλώσσας της αγάπης.

Οι γλώσσες αγάπης προωθούν την ανιδιοτέλεια

Όταν είστε αποφασισμένοι να μάθετε τη γλώσσα αγάπης κάποιου άλλου, εστιάζετε στις δικές του ανάγκες παρά στις δικές σας. Αυτή είναι η βασική ιδέα της θεωρίας του Τσάπμαν. Οι σύντροφοι πρέπει να προσπαθούν να μάθουν τη γλώσσα αγάπης ο ένας του άλλου. Ιδανικά, ο καθένας θα επιθυμεί να εκφράζει την αγάπη του με τρόπο ουσιαστικό για τον άλλον.

Ο στόχος της διερεύνησης της γλώσσας της αγάπης σας από κοινού είναι να μάθετε πώς να αγαπάτε τον σύντροφό σας με τρόπο ουσιαστικό για εκείνον.

Οι γλώσσες αγάπης δημιουργούν ενσυναίσθηση

Όσο περισσότερα γνωρίζετε για το πώς βιώνει ο σύντροφός σας την αγάπη, τόσο περισσότερο μαθαίνετε και να τον συναισθάνεστε. Σας βοηθάει να κοιτάξετε πέρα από τον εαυτό σας και να δείτε τι κάνει το άλλο άτομο να νιώθει σημαντικό και πως το αγαπούν.

Όταν χρησιμοποιούμε τη γλώσσα αγάπης, αυξάνεται η συναισθηματική νοημοσύνη μας και μαθαίνουμε πώς να βάζουμε τις ανάγκες του άλλου πάνω από τις δικές μας. Αντί να μιλάμε στον σύντροφό μας με τη δική μας γλώσσα αγάπης, μαθαίνουμε πως να μιλάμε μια γλώσσα που κατανοεί ο σύντροφός μας.

Οι γλώσσες αγάπης βοηθούν στη διατήρηση της συναισθηματικής εγγύτητας

Μιλώντας συχνά σχετικά με το τι σας γεμίζει, μπορείτε να επιτύχετε μεγαλύτερη κατανόηση -και ως αποτέλεσμα, εγγύτητα – στη σχέση σας. Όχι μόνο θα μάθετε περισσότερα ο ένας για τον άλλον, αλλά θα συνδεθείτε με πιο ουσιαστικό τρόπο.

Σύμφωνα με έρευνα του 2016 που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Global Journal of Health Science, η βελτίωση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων μπορεί να βοηθήσει την εγγύτητα σε έναν γάμο.

Οι γλώσσες αγάπης βοηθούν την προσωπική ανάπτυξη

Η επικέντρωση σε κάτι πέρα από τον εαυτό μας μπορεί να οδηγήσει σε προσωπική ανάπτυξη. Το να αγαπάμε τον σύντροφό μας με τρόπους που βρίσκονται έξω από τη ζώνη άνεσής μας μας ωθεί να εξελιχθούμε και να αλλάξουμε, να κοιτάξουμε πέρα από τον εαυτό μας.

Οι γλώσσες αγάπης βοηθούν να δείξετε την αγάπη σας με τρόπο ουσιαστικό

Όταν τα ζευγάρια αρχίζουν να μιλούν ο ένας τη γλώσσα αγάπης του άλλου, οι πράξεις τους γίνονται πιο συνειδητές και ουσιαστικές. Λένε «Σ’ αγαπώ» με τρόπο που αντιλαμβάνεται ο σύντροφός τους, ο οποίος νιώθει ότι τον προσέχουν και ότι τον εκτιμούν.

Οι γλώσσες αγάπης στην καθημερινότητά μας

Σύμφωνα με τον Τσάπμαν, οι γλώσσες αγάπης ισχύουν επίσης στις σχέσεις μεταξύ γονέων και παιδιών, μεταξύ συναδέλφων και μεταξύ φίλων. Για παράδειγμα, εάν η κύρια γλώσσα αγάπης του παιδιού σας είναι τα λόγια επιβεβαίωσης, θα του άρεσε να ακούσει έναν έπαινο ή ένα «σ’ αγαπώ». Είναι καθαρά ατομικό ζήτημα: Ένας συνάδελφος ίσως να νιώσει ότι τον εκτιμάτε περισσότερο, εάν χρησιμοποιείτε μία συγκεκριμένη γλώσσα αγάπης.

Επίσης, η γλώσσα αγάπης σας μπορεί να αλλάζει. Για παράδειγμα, εάν είχατε μια δύσκολη  μέρα στη δουλειά, ίσως προτιμάται μια αγκαλιά παρά ενθάρρυνση.

Το μυστικό είναι να επικοινωνείτε συχνά και να ρωτάτε τον σύντροφό σας τι χρειάζεται για να αισθάνεται πως τον αγαπούν, τον ακούν, τον εκτιμούν. Στη συνέχεια, εφαρμόστε το στην πράξη.

Παρόλο που η γνώση των πέντε γλωσσών βοηθάει πολλούς να επικοινωνούν καλύτερα με τους συντρόφους τους, υπάρχουν περιορισμοί στη θεωρία και στο πώς οι άνθρωποι την εφαρμόζουν στις σχέσεις τους.

Προσοχή από τη θεωρία στην πράξη

Κάποιοι γίνονται λίγο ανταγωνιστικοί, κάτι που μπορεί να βλάψει μια σχέση. Για παράδειγμα, ίσως αρχίσουν να κρατούν λογαριασμό πόσες φορές χρησιμοποίησαν τη γλώσσα αγάπης του συντρόφου τους και να συγκρίνουν πόσες φορές έκανε κι εκείνος το ίδιο.

Οι γλώσσες αγάπης μπορεί να είναι ένας τρόπος για να βελτιωθεί η επικοινωνία και να αποκτήσουμε ενσυναίσθηση. Δεν πρέπει, όμως, να τις χρησιμοποιούμε ως παιχνίδι ή όπλο εναντίον του συντρόφου μας. Κάποιοι συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τη δική τους γλώσσα αντί για του συντρόφου τους για να δείξουν πως νοιάζονται – κανένα πρόβλημα.

Μπορεί να έχετε σχέση με κάποιον που δεν έχει την ίδια γλώσσα μ’ εσάς. Προσπαθήστε να έχετε κατανόηση και να είστε ανοιχτοί. Μπορείτε να αναγνωρίσετε και να εκτιμήσετε τις πράξεις του, ακόμα και αν δεν ταιριάζουν απολύτως με τη δική σας γλώσσα.  

Δεν λύνουν όλα τα προβλήματα

Οι πέντε γλώσσες αγάπης δεν θα λύσουν όλα τα προβλήματα στη σχέση σας. Είναι απλώς ένα εργαλείο από τα πολλά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να βελτιώσετε την επικοινωνία μεταξύ σας. Τα ζευγάρια που χρησιμοποιούν ο ένας τη γλώσσα του άλλου είναι πιο ευτυχισμένα όταν χρησιμοποιούν και εργαλεία για να διαχειρίζεται ο καθένας τα δικά του συναισθήματα. Ενώ οι γλώσσες αγάπης αποτελούν ένα εργαλείο, το γεγονός ότι ο καθένας έδειχνε υπευθυνότητα για τα δικά του συναισθήματα και τη συμπεριφορά του, συνέβαλε σε μεγαλύτερο βαθμό στη γενική ευτυχία τους.

Και η δική σας γλώσσα μπορεί να αλλάξει. Είναι σημαντικό να αποδεχθούμε πως οι γλώσσες ίσως αλλάζουν με τον καιρό, ειδικά λόγω στρεσογόνων καταστάσεων ή μεγάλων αλλαγών, όπως η απόκτηση παιδιών.

Ίσως οδηγήσουν σε πίεση των συντρόφων

Πολλοί μιλούν για τις γλώσσες αγάπης στο πλαίσιο σοβαρών σχέσεων ή γάμου. Να θυμάστε πως η γνώση και η κατανόηση της δικής σας γλώσσας είναι σημαντικό εργαλείο για την αυτό-αγάπη.

Αποφύγετε να ασκήσετε υπερβολική πίεση στον σύντροφό σας να σας εκφράζει διαρκώς την αγάπη του μέσω της δική σας γλώσσας.

Σύμφωνα με μία έρευνα, το μεγαλύτερο εμπόδιο για ζευγάρια που χρησιμοποιούν ο ένας τη γλώσσα του άλλου ήταν πως ο αποδέκτης συχνά δεν αναγνώριζε πως ο σύντροφός του προσπαθούσε να χρησιμοποιήσει τη δική του γλώσσα. Είναι σημαντικό ο αποδέκτης να αναγνωρίζει τις προσπάθειες του συντρόφου του, ακόμα και όταν δεν ανταποκρίνεται πλήρως στις προσδοκίες του.

Διαιωνίζουν την ετεροκανονικότητα

Το μοντέλο του Τσάπμαν εστιάζει σε ετερόφυλα ζευγάρια,  παρόλο που η θεωρία μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις σχέσεις, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού. Εάν διαβάζετε το βιβλίο «Οι πέντε γλώσσες της αγάπης» και δεν είστε σε ετερόφυλη σχέση, ίσως νιώσετε ότι δεν σας περιλαμβάνει.

Όταν εσείς και ο σύντροφός σας μάθετε ο ένας τη γλώσσα αγάπης του άλλου, μπορείτε να ωφεληθείτε και οι δύο. Ωστόσο, το να μιλήσετε τη γλώσσα του συντρόφου σας ίσως απαιτήσει προσπάθεια, ειδικά αν διαφέρει από τη δική σας. Να θυμάστε πως οι υγιείς σχέσεις απαιτούν προσοχή και προσπάθεια.

Τα καλά νέα είναι πως μπορείτε να βελτιώσετε τη σχέση σας μαθαίνοντας τη γλώσσα του συντρόφου σας και εφαρμόζοντάς την. Και αν δεσμεύεστε και οι δύο να αγαπάτε ο ένας τον άλλον με τρόπο ουσιαστικό και για τους δυο σας, ίσως να νιώσετε ακόμα πιο ερωτευμένοι και να ζήσετε μια ευτυχισμένη σχέση που σας ικανοποιεί πλήρως.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More