Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ποιες είναι οι προβλέψεις για τις ροές μεταναστών προς την Ευρώπη τα επόμενα χρόνια – Η υπεύθυνη επικοινωνίας του ΔΟΜ, Χ. Νικολαΐδου εξηγεί στην ΕΡΤ

Η υπεύθυνη επικοινωνίας του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Χριστίνα Νικολαΐδου μίλησε «Στο Κέντρο» με τον Γιώργο Κουβαρά σχετικά με όσα θεωρούνται απαραίτητα και κρίσιμα να πραγματοποιηθούν στα κράτη, ώστε να πάψουν οι τραγικές εικόνες, με κατατρεγμένους ανθρώπους που θέλουν μια καλύτερη ζωή, τελικά καταλήγουν στον βυθό της θάλασσας, όπως συνέβη στο ναυάγιο.

«Κατ’ αρχάς έχει πάρα πολύ σημασία ο διάλογος μεταξύ των των κρατών, είτε μιλάμε για διακρατικές συμφωνίες είτε μιλάμε για διμερείς συμφωνίες», είπε αρχικά η κ. Νικολαΐδου.

«Είναι απαραίτητο να θεσπισθούν ασφαλείς οδοί που θα εξασφαλίζουν τις επίσης ασφαλείς μετακινήσεις σε αυτούς τους ανθρώπους που αποφασίζουν να φύγουν από μια χώρα, διότι οι συνθήκες είναι πάρα μα πάρα πολύ σκληρές. Και νομίζω διάλογος μεταξύ όλων των κρατών, ανάλογα και με τις ανάγκες και τις συνθήκες μιας χώρας, είναι μία αρχή προκειμένου να θεσπιστούν ασφαλείς οδοί που θα μειώσουν τον κίνδυνο και τα θανάσιμα ταξίδια, αλλά βέβαια θα είναι και ικανά να ελέγχουν πολύ περισσότερο τα δίκτυα των διακινητών που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος υπό αυτές τις συνθήκες», εξήγησε.

Όσο για το ποιες είναι οι προβλέψεις για τις ροές μεταναστών προς την Ευρώπη τα επόμενα χρόνια, η κ. Νικολαΐδου τόνισε πως: «Είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο η μετανάστευση και είναι και μια πραγματικότητα η οποία θέλει μακρόχρονες πολιτικές. Δεν χρειάζεται να μας χτυπάει την πόρτα σαν χώρα προκειμένου να τη διαχειριστούμε».

Πρόσθεσε ότι: «Συνεπώς, με δεδομένες τις προβλέψεις και τον αριθμό των εκτοπισμένων που έχουν προκύψει, όχι μόνο από την Ουκρανία, αλλά και από αυτούς που αναμένεται να προκύψουν και από την κλιματική αλλαγή, διότι θα πρέπει και αυτό να μπει στο τραπέζι, ασχέτως αν δεν θα χτυπήσει άμεσα την πόρτα της της χώρας μας. Θα πρέπει να να θεσπιστούν μακρόπνοες πολιτικές προκειμένου αυτό το φαινόμενο να είναι διαχειρίσιμο.

Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για πάρα πολύ μεγάλα νούμερα, είτε αυτά αφορούν την Αφρική, νότιο κομμάτι της Αφρικής είτε αφορούν τη Νοτιοανατολική Ασία».

Δείτε αναλυτικά όσα δήλωσε:

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More