Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ποιος είναι ο ακτιβιστής για το κλίμα που διέκοψε αγώνα σνούκερ πετώντας πορτοκαλί σκόνη

O διαδηλωτής του Just Stop Oil, που κάλυψε ένα τραπέζι σνούκερ* στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με πορτοκαλί σκόνη, είναι ένας φοιτητής που είχε φυλακιστεί στο παρελθόν για τέτοιου είδους ακτιβιστικές δράσεις.

Μια από αυτές ήταν και όταν κόλλησε τα χέρια του σε έναν πίνακα του Turner. Ο ίδιος καυχιέται για τις έξι συλλήψεις του, και προσπαθεί μάλιστα να συγκεντρώσει χρήματα από τους υποστηρικτές του για να χρηματοδοτήσει νέες ακτιβιστικές δράσεις.

Just Stop Oil protester Edred Whittingham, a 25-year-old Politics, Philosophy and Economics student at Exeter University, tossed orange paint over a snooker table during the World Championship before being dragged away.

I hope he receives the right punishment. pic.twitter.com/Kbh4KaZryy

— Trevor Coult MC (@TrevorCoultMC) April 18, 2023

Ο Edred Whittingham όπως ονομάζεται, είναι 25 ετών, φοιτητής Φιλοσοφίας, Πολιτικής και Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ και είχε φυλακιστεί για τον αποκλεισμό του τερματικού σταθμού πετρελαίου Kingsbury στο Warwickshire.

Ο ίδιος δηλώνει ενάντια στην απόκτηση παιδιών «για ηθικούς λόγους» επειδή πιστεύει ότι δεν υπάρχει «εγγύηση ότι θα υπάρξει κατοικήσιμος πλανήτης για να μεγαλώσουν.

Στη συγκεκριμένη διαδήλωση βρισκόταν στο πλευρό του και η σύντροφος του Margaret Reid που είναι 52 ετών και πρώην υπάλληλος του μουσείου Kendal της Cumbria. Η Margaret όμως, δεν κατάφερε να ανέβει σε ένα τραπέζι σνούκερ επειδή ο διαιτητής αγώνα Olivier Marteel, την παρέσυρε μακριά. 

Unbelievable pic.twitter.com/LWhnrwk32V

— I Snooker (@ILoveSnooker_) April 17, 2023

Οι θαυμαστές του σνούκερ φώναζαν ενάντια στους δύο οικολόγους διαδηλωτές, καθώς τους απομάκρυνε η αστυνομία από το The Crucible στο Σέφιλντ. Οι άνθρωποι που πλήρωναν έως και 370 ευρώ ανά εισιτήριο για να παρευρεθούν στην εκδήλωση φώναζαν «Εσείς ηλίθιοι», «Τι αποδεικνύετε;» και «Εγκληματική ζημιά» στον Whittingham και την Reid καθώς τους απομάκρυναν από τον χώρο. Το ζευγάρι, σε αντίθεση με τους θαυμαστές του σνούκερ, φώναζε ότι η «κλιματική κρίση» ήταν πιο σημαντική από το συγκεκριμένο πρωτάθλημα.

Ο Whittingham ήταν ένας από τους 51 διαδηλωτές της Just Stop Oil που φυλακίστηκαν, αφού έκλεισαν τον τερματικό σταθμό Kingsbury Oil Terminal αψηφώντας την εντολή του Ανωτάτου Δικαστηρίου τον περασμένο Σεπτέμβριο. Έφτασε επίσης στο σημείο να ζητήσει από τους υποστηρικτές του να του πληρώνουν έως και 50 λίρες το μήνα,ώστε να χρηματοδοτήσουν τις διαμαρτυρίες του.

Ο Whittingham προτρέπει τους ανθρώπους να κάνουν δωρεές λέγοντας: «Έχω συλληφθεί έξι φορές μέσα σε έναν χρόνο και έχω περάσει μια εβδομάδα στη φυλακή. Βοηθήστε με να επιβιώσω. Το κόστος διαβίωσής μου είναι αρκετά χαμηλό, και οποιαδήποτε υποστήριξη μπορείτε να προσφέρετε θα είναι αρκετή προκειμένου να επικεντρωθώ στον ακτιβισμό μου αντί να χρειαστεί να βρω δουλειά σε μια παμπ».

Σε κατάθεση της η Margaret Reid ισχυρίστηκε τα εξής: «Δεν έκανα αυτή την ενέργεια επιπόλαια, αλλά δεν μπορώ να παραμείνω παθητικός θεατής, ενώ η κυβέρνησή μας εν γνώσει μας, μας ωθεί σε μια πορεία προς την καταστροφή. Δίνουν φυλλάδια 236 εκατομμυρίων λιρών την εβδομάδα από τα χρήματά μας, στον πιο κερδοφόρο κλάδο στον κόσμο, κατά τη διάρκεια μιας κρίσης κόστους ζωής. Δεν μπορώ πλέον να δικαιολογήσω την παθητική παρακολούθηση» και συνέχισε «Είμαι θυμωμένη και λυπημένη που βρέθηκα σε μια θέση όπου η ανάληψη αυτού του είδους διασπαστικής ενέργειας είναι ο μόνος τρόπος για να ακουστώ».

Με τη σειρά του ο Edred Whittingham είπε: «Δεν θέλω να διαταράξω κάτι που απολαμβάνει ο κόσμος, αλλά αντιμετωπίζουμε μια εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση, η Ευρώπη βιώνει τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 500 ετών. Βλέπουμε μαζική αποτυχία των καλλιεργειών αυτή τη στιγμή και με τον καιρό αν συνεχιστεί όλο αυτό θα αντιμετωπίζουμε μαζική πείνα, θα υπάρχουν δισεκατομμύρια πρόσφυγες και πολιτισμική κατάρρευση» και έκλεισε λέγοντας: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να καθόμαστε πίσω και να ενεργούμε σαν να είναι όλα εντάξει».

* το σνούκερ (αγγλικά: Snooker) είναι ατομικό άθλημα το οποίο ανήκει στην κατηγορία του μπιλιάρδου. Παίζεται σε ορθογώνιο τραπέζι διαστάσεων 356.9 cm x 177.8 cm που είναι καλυμμένο με πράσινη τσόχα

Με πληροφορίες από: Daily Mail

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More