Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πολιτικές αντιδράσεις για τα ναυάγια προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο

Οι τραγωδίες που εξελίσσονται τόσο στη Λέσβο, όσο και στα Κύθηρα, με 17 νεκρούς και τις έρευνες για τους αγνοούμενους να συνεχίζονται, προκάλεσαν την έκδοση ανακοινώσεων από πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς.

Στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και την εκπομπή «Σήμερα» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο μίλησε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος ΑλλαγήςΔημήτρης Μάντζος και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα γεγονότα στη Λέσβο και στα Κύθηρα. Ο Δ.Μάντζος εξέφρασε την οδύνη και τον αποτροπιασμό του κόμματος για τις τραγικές εικόνες, και τη συμπαράστασή του στις προσπάθειες διάσωσης, τονίζοντας ότι «αυτή οφείλει να είναι η εικόνα των ελληνικών αρχών και του κράτους δικαίου και να κάνει τον γύρο του κόσμου. Πρέπει να αποδειχθεί αφ’ ενός η εργαλειοποίηση από πλευράς Τουρκίας των ανθρώπινων ψυχών, μεταναστών και προσφύγων. Και αφ’ ετέρου να διαλυθεί οποιαδήποτε σκιά πάνω από τη χώρα μας για μεμονωμένες ή μη περιπτώσεις επαναπροωθήσεων ή παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η χώρα μας είναι ένα σύγχρονο κράτος δικαίου που οφείλει να τηρεί την ισορροπία μεταξύ της φύλαξης των συνόρων της και του σεβασμού της ανθρώπινης ζωής».

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του επισημαίνει πως: «Κανένας δεν πρέπει να συμβιβαστεί με την “κανονικότητα” του θανάτου ξεριζωμένων ανθρώπων και την “καθημερινότητα” των πολύνεκρων ναυαγίων, όπως τα πρόσφατα ναυάγια στη Λέσβο και τα Κύθηρα με δεκάδες νεκρούς. Κανένας δεν πρέπει να κλείσει τα μάτια στις αιτίες αυτής της τραγωδίας που γίνονται ακόμη πιο φανερές.

Η εργαλειοποίηση των κατατρεγμένων, η επικίνδυνη δράση των διακινητών, τα αιματηρά γεωπολιτικά παζάρια στις πλάτες τους αναπτύσσονται στο έδαφος της άθλιας κι απάνθρωπης ευρωενωσιακής πολιτικής, που έχουν συνδιαμορφώσει και υλοποιούν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Εδώ και τώρα πρέπει να καταργηθεί το αντιδραστικό νομικό πλαίσιο του εγκλωβισμού και των απελάσεων, ο Κανονισμός του Δουβλίνου, η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας. Να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τον πόλεμο, που φέρνουν τεράστιους κινδύνους για το λαό και προκαλούν τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων».

Η Ελληνική Λύση σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Ο θάνατος τουλάχιστον 19 ανθρώπων, στην πλειοψηφία τους νεαρές γυναίκες, σε ναυάγιο στη Λέσβο αλλά και στα Κύθηρα δεν είναι «ναυτική τραγωδία», αλλά ακόμα ένα τουρκικό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία είναι ένα κράτος – δολοφόνος, μία “συμμορία δουλεμπόρων” όπως οι πρόγονοι τους, διότι αυτές οι μαζικές αναχωρήσεις προσφύγων και μεταναστών από τα τουρκικά παράλια γίνονται με την συνέργεια του επίσημου τουρκικού κράτους.

Όποιος επιμένει να αντιμετωπίζει την βάρβαρη Τουρκία με όρους “διεθνούς δικαίου”, δεν είναι απλά αδαής, αλλά μετατρέπεται σε “συνεργό” αυτών των απάνθρωπων εγκλημάτων».

Το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «Υπαίτιοι του ξεριζωμού αυτών των ανθρώπων είναι αυτοί που κάνουν τους  ιμπεριαλιστικούς πολέμους και ληστεύουν τους λαούς, είναι οι ίδιοι που σηκώνουν φράχτες και εκδιώκουν από τα σύνορα τα ανθρώπινα ποτάμια επιβίωσης.

Είναι οι ίδιοι που χρησιμοποιούν αυτούς τους ανθρώπους σαν όπλα στους ανταγωνισμούς τους ζητώντας περισσότερα χρήματα για την διαχείριση των προσφύγων.

Είναι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό στην οποία δεν χωράνε συναισθηματισμοί αλλά μόνο το παζάρι για το ποιος ληστής θα επωφεληθεί περισσότερο.

Αυτή η καθημερινότητα δεν πρέπει να γίνει συνήθεια στην ελληνική κοινωνία, δεν πρέπει να συνηθίσει τις τραγωδίες που βλέπει να εξελίσσονται μπροστά στα μάτια της.

Η θλίψη που  νιώθουν όλοι οι άνθρωποι, μπροστά σε αυτές τις εικόνες, πρέπει να γίνει αγώνας ενάντια στις συμφωνίες εγκλωβισμού όπως αυτή ΕΕ-Τουρκίας, ενάντια στους πολέμους και στον ξεριζωμό των ανθρώπων από τις πατρίδες τους».

Σχετική είδηση: Τραγωδία στο Αιγαίο: 17 σοροί ανασύρθηκαν στη Λέσβο, φόβοι για νεκρούς στα Κύθηρα

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More