Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αργολίδα, Κορινθία, τμήματα της Αρκαδίας και Ανατολικής Λακωνίας

Σε πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία 4) είναι για την Παρασκευή 29 Ιουλίου η Αργολίδα και η Κορινθία, η Αρκαδία στο μεγαλύτερο τμήμα της και η Ανατολική Λακωνία.

Στην Μεσσηνίας, όπως και στα υπόλοιπα τμήματα της Αρκαδίας, της Κορινθίας και της Λακωνίας, ο δείκτης επικινδυνότητας είναι υψηλός (κατηγορία 3).

Σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών βρίσκονται ήδη οι αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου καθώς και οι δήμοι της.

Παράλληλα, συνιστάται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες θα πρέπει να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΣΕ ΔΑΣΙΚΑ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΛΣΗ

Όπως προβλέπεται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου, όταν ο δείκτης επικινδυνότητας για δασικές πυρκαγιές, όπως ορίζεται από την ΓΓΠΠ, είναι πολύ υψηλός (κατηγορία 4 – πορτοκαλί) ή κατάσταση συναγερμού (κατηγορία 5 – κόκκινο) μπαίνουν σε εφαρμογή στις Π.Ε. που τελούν εν κινδύνω οι αποφάσεις που απαγορεύουν την με οποιονδήποτε τρόπο και μέσο εν γένει, διέλευση, κυκλοφορία, επίσκεψη, διαμονή, παραμονή, κατασκήνωση καθώς και την οργάνωση και διενέργεια οποιασδήποτε δραστηριότητας αθλητικής ψυχαγωγικής, θρησκευτικής, κ.λπ, σε περιοχές NATURA, δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση.

ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ

Στον ορεινό όγκο του Μαινάλου, που περικλείεται από τις εθνικές και επαρχιακές οδούς (Τρίπολη – Λεβίδι – Βυτίνα – Μαγούλιανα – Βαλτεσινίκο – Δημητσάνα – Στεμνίτσα — Σύρνα -Ψάρι – Παλαιομοίρι – Καράτουλας – Βάγγος – Αραχαμίτες – Δόριζα – Μάκρη – Τρίπολη).

Τονίζεται ότι στην απαγόρευση συμπεριλαμβάνεται και το οδικό ασφαλτοστρωμένο τμήμα Αλωνίσταινα – Βυτίνα – Οστρακίνα – Άνω Καρδαράς και Ελάτη – διασταύρωση επαρχιακής οδού Χρυσοβιτσίου – Στεμνίτσας (Κατασκηνώσεις Κωτσόβολου).

Στο δάσος Σκυρίτιδας – Βλαχοκερασιάς, όπως ορίζεται από το περίγραμμα Βλαχοκερασιά –Κερασιά – Εθν. Οδός Τρίπολης-Σπάρτης (από 18ο ως το 40ο χιλιόμετρο) – νότιο σύνορο της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας – Αχούρι – Κοίτη του ποταμού Ευρώτα – Αγριακόνα –Μαυρόγιαννης – Λαγκάδα – Βλαχοκερασιά).

Στην εδαφική έκταση του Εθνικού Δρυμού Πάρνωνα, που περιλαμβάνεται στα διοικητικά όρια της Π.Ε. Αρκαδίας.

Στα περιαστικά αλσύλια της Δ.Κ. Τρίπολης (Αγίου Γεωργίου, Αγίων Θεοδώρων, Αγίου Ιωάννη, Μάη Θανασάκου), καθώς και το πευκοδάσος στην Τ.Κ. Ριζών του
Δήμου Τρίπολης.

H Περιοχή της ΑΓ, Θεοδώρας και της πέριξ περιοχής.

Στην απαγόρευση δεν συμπεριλαμβάνεται η κυκλοφορία στο Εθνικό, Επαρχιακό και κύριο Δημοτικό δίκτυο δρόμων που συνδέει αστικά κέντρα, τοπικές κοινότητες και
οικισμούς και εξυπηρετεί και νομίμως λειτουργούσες εγκαταστάσεις.

Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο 300 ευρώ.

φωτο αρχείου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More