Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Πονοκέφαλος» για τους καταναλωτές η ακρίβεια στα τρόφιμα

Αύξηση 3% κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022, ενώ, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση στα τρόφιμα ξεπερνάει το 9%.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με έρευνα αγοράς, φαίνεται ότι τα ελληνικά νοικοκυριά ξοδεύουν αρκετά χρήματα σε προϊόντα, που δεν είναι πρώτης ανάγκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το πρώτο δεκάμηνο του 2023, στα είδη, που καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις πωλήσεις, είναι τα αναψυκτικά, οι χυμοί, τα σνακ και τα αλκοολούχα ποτά και μάλιστα σε ποσοστό υπερδιπλάσιο από άλλα βασικά προϊόντα όπως τα γαλακτοκομικά.

Παράλληλα, τα στοιχεία δείχνουν πως οι καταναλωτές κάνουν περικοπές σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, καθώς καταγράφηκε μείωση στα ποσοστά πωλήσεων ειδών πρώτης ανάγκης όπως τα υλικά μαγειρικής, τα κατεψυγμένα τρόφιμα και τα προϊόντα καθαρισμού. Ακόμα, αύξηση στο μερίδιο αγοράς σημειώνουν οι ιδιωτικές ετικέτες καταλαμβάνοντας το 26,2% σε αυτή.

Στροφή στις ιδιωτικές ετικέτες κάνουν οι καταναλωτές προκειμένου να περιορίσουν τις καθημερινές τους δαπάνες.

Αύξηση καταγράφεται και στις προσφορές και τις προωθητικές ενέργειες στα ράφια των σούπερ μάρκετ, με το υπουργείο να διαμηνύει πως οι έλεγχοι για τον εντοπισμό παραπλανητικών προσφορών θα συνεχιστούν εντατικά και θα επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα στους παραβάτες.

Ρεπορτάζ: Φαίδωνας Τομόσογλου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More