Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πορτογαλία: Οι Εισαγγελείς φέρονται να ενέπλεξαν κατά λάθος λόγω συνωνυμίας τον πρωθυπουργό Αν. Κόστα στο σκάνδαλο διαφθοράς

Μια αναπάντεχη τροπή φέρται να παίρνει η υπόθεση του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ο οποίος παραιτήθηκε την Τρίτη, έπειτα έρευνα για διαφθορά στην οποία φέρονταν ως εμπλεκόμενοι ο προσωπάρχης του και ένας από τους υπουργούς του.

Σύμφωνα με το Euronews, η Εισαγγελία της Πορτογαλίας φέρεται να μπέρδεψε το όνομα του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα με αυτό του υπουργού Οικονομίας Αντόνιο Κόστα Σίλβα στα πρακτικά των υποκλοπών της “Επιχείρησης Επιρροή” που οδήγησαν στην πτώση της πορτογαλικής κυβέρνησης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Αυτό δήλωσε ο δικηγόρος ενός εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση, ο οποίος αποκάλυψε ότι το λάθος εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια της ανάκρισης και δήλωσε ότι οι εισαγγελείς αναγνώρισαν το λάθος τους.

Σημειώνται ότι οι πορτογαλικές αρχές διερευνούν φερόμενες παρατυπίες κατά τη διαχείριση από τη κυβέρνηση συμφωνιών που αφορούν παραχωρήσεις ορυχείων λιθίου κοντά στα βόρεια σύνορα της Πορτογαλίας με την Ισπανία, για ένα εργοστάσιο παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου και ένα κέντρο δεδομένων στο Σινές στη νότια ακτή.

Δεν έχει υπάρξει ακόμη κανένα δημόσιο σχόλιο από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα ή το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο Κόστα, σοσιαλιστής, ηγείται της Πορτογαλίας από το 2015 και κέρδισε με σαρωτική εκλογική αναμέτρηση μόλις πέρυσι. Όμως παραιτήθηκε αμέσως μετά από μια μεγάλη αστυνομική επιδρομή την Τρίτη στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά, η οποία περιελάμβανε τη σύλληψη του προσωπάρχη του μαζί με άλλα τέσσερα άτομα και την κατονομασία ενός από τους υπουργούς του ως υπόπτου.

Ο Κόστα χρειάστηκε μόνο λίγες ώρες για να απευθυνθεί στο έθνος, να δηλώσει την αθωότητά του, αλλά και ότι δεν μπορούσε να παραμείνει στη θέση του. Πλέον εκτελεί καθήκοντα υπηρεσιακού πρωθυπουργού μέχρι τις νέες εκλογές του Μαρτίου.

Εν τω μεταξύ δικαστής στη Λισαβόνα διέταξε την αποφυλάκιση δύο κρατουμένων για το σκάνδαλο διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένου του Βίτορ Εσκάρια, πρώην προσωπάρχη του απερχόμενου Κόστα. Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει να παραταθεί η κράτηση του Βίτορ Εσκάρια, και του Ντιόγκο Λασέρδα Μασάδο, συμβούλου του προσωπικού φίλου του Αντόνιο Κόστα. Ο Λασέρδα Μασάδο αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 150.000 ευρώ, ενώ στον Εσκάρια απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα, ανακοίνωσε το δικαστήριο.

Εισαγγελείς έχουν κατονομάσει επισήμως και άλλους αξιωματούχους ως ύποπτους στην υπόθεση, αλλά κανείς εξ αυτών δεν τέθηκε υπό κράτηση. Μεταξύ των υπόπτων είναι ο υπουργός Υποδομών Ζοάο Γκαλάμπα και ο επικεφαλής της Πορτογαλικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος (APA) Νούνο Λακάστα.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More