Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πρεμιέρα για τις διήμερες αφιερωματικές εκδηλώσεις στον Φιλόλαο Τλούπα

Ξεκίνησαν σήμερα και ολοκληρώνονται αύριο οι αφιερωματικές εκδηλώσεις στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο για τον Λαρισαίο γλύπτη της διασποράς Φιλόλαο Τλούπα, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του.

Όπως ανέφερε στην πρεμιέρα των εκδηλώσεων ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Π. Σάπκας, ένας από τους στόχους της διοργάνωσης, “είναι βεβαίως να τον τιμήσουμε για τη μεγάλη του προσφορά στην τέχνη, γιατί είναι μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά κυρίως για να κατανοήσουμε κι εμείς οι ίδιοι, πόσο σπουδαίος γλύπτης, πόσο επιδραστικός καλλιτέχνης υπήρξε ο Φιλόλαος Τλούπας.

Από τα παιδικά του χρόνια άρχισε να πειραματίζεται με τα υλικά, δίπλα στον ξυλουργό πατέρα του και τον χαλκωματά παππού του. Στο ξυλουργείο του πατέρα του, ξεκίνησε να παιδεύει τα χέρια και το μυαλό του, Ο Φιλόλαος πέρασε μια ζωή στην ξενιτιά, αλλά κουβαλούσε την προίκα της πατρίδας του, τον πολιτισμό της και τη φυσική ομορφιά της. Αντιμετώπισε την γλυπτική σαν παιχνίδι. Ακόμη και το σπίτι που ζούσε στη γαλλική εξοχή, το είχε φτιάξει με τα χέρια του. Όπως είχε πει: «Το σπίτι μου είναι το καλύτερο πορτρέτο μου». Και τα καλοκαίρια έμενε στο Πήλιο, σε ένα μπακάλικο που είχε μετατρέψει σε σπίτι. Ή στον Πλαταμώνα.

Το μνημείο για την Εθνική Αντίσταση του Φιλόλαου Τλούπα στο πάρκο του Αλκαζάρ

Ως καλλιτέχνης δεν σταμάτησε ποτέ να πειραματίζεται και να ερευνά. Τον ενδιέφερε πολύ η κοινωνική αποστολή της γλυπτικής και η ενσωμάτωσή της στο δημόσιο χώρο, γι’ αυτό συνεργάστηκε με αρχιτέκτονες. Καρπός αυτών των συνεργασιών είναι οι μνημειακές γλυπτικές κατασκευές του. Εμβληματικό του έργο, η δημιουργία του υδραγωγείου ύψους εξήντα μέτρων της πόλης Βαλάνς, κερδίζοντας το πρώτο βραβείο για το καλύτερο αρχιτεκτόνημα της δεκαετίας 1970-80. Το συνολικό έργο του τεράστιο: γλυπτά συντριβάνια, πλατείες, πάρκα, παρεμβάσεις σε κτήρια, αγάλματα, τα Gogottes -φανταστικά ζώα των οποίων η μορφή δείχνει την παιδικότητα και την ευαισθησία του για το περιβάλλον. Στη Λάρισα έχουμε το Μνημείο της Αντίστασης και στον Βόλο, τα τσιμεντένια γλυπτά του στην παραλία της πόλης”.

Η δεύτερη αφιερωματική εκδήλωση για τον κορυφαίο και καταξιωμένο διεθνώς σύγχρονο γλύπτη θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή, 31 Μαρτίου στις 20.30, στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο. Στον 2ο όροφο του κτηρίου, στην αίθουσα “Τάκης Τλούπας, θα εγκαινιαστεί, διαχρονική εκτεταμένη παρουσίαση σχεδίων και σπουδών του δημιουργού με επιπρόσθετα γλυπτά του έργα και ιστορικά πορτρέτα από ιδιωτικές συλλογές συμπολιτών μας, καθώς και ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό από τη ζωή και το έργο του εξέχοντος γλύπτη. Διάρκεια παρουσίασης: 31 Μαρτίου – 31 Μαΐου 2023.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More