Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προγραμματικές δηλώσεις-Δ. Καιρίδης: Η πάταξη της παράτυπης μετανάστευσης στις βασικές κυβερνητικές προτεραιότητες

«Κανείς δεν έχει το μονοπώλιο του ανθρωπισμού. Κανείς δεν είναι πιο ανθρωπιστής από μας. Προτεραιότητά μας είναι η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής» δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος πάντως ξεκαθάρισε ότι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η πάταξη της παράτυπης μετανάστευσης «η οποία περνά όμως όχι μόνο μέσα από τη φύλαξη των συνόρων μας και τις διεθνείς πρωτοβουλίες για την επιτήρηση του ευρύτερου χώρου της Μεσογείου, περνά και μέσα από τη δημιουργία και την ενίσχυση νόμιμων οδών μετανάστευσης».

   «Στόχος μας είναι, τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο να μην καθορίζουν τα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών ποιος μπαίνει και ποιος δεν μπαίνει στην Ευρώπη. Έχουμε σημειώσει πρόοδο, αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας και προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούμε με πάθος», τόνισε ο Δημήτρης Καιρίδης και στο πλαίσιο της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης προχώρησε σε μια πλήρη περιγραφή του προβλήματος της μετανάστευσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

   Διεμήνυσε ταυτοχρόνως ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να επιμείνει στη δίκαιη αλλά αυστηρή πολιτική που δίνει λύση στο πρόβλημα και πατάσσει τα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών και στο πλαίσιο αυτό «καλωσόρισε» την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διερευνήσει την κακόβουλη και εκ του πονηρού επιλεκτική διαρροή εσωτερικών εγγράφων της Frontex  «που -όπως είπε- σκοπό έχουν να δημιουργήσουν ένα κλίμα πίεσης και διχασμού, ώστε να αποδυναμωθεί η προσπάθειά μας τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

   «Την προηγούμενη τετραετία καταφέραμε έναν άθλο και ελέγξαμε τις ροές της παράτυπης μετανάστευσης, παρά τις προσπάθειες όχι μόνο των πανίσχυρων εγκληματικών δικτύων των διακινητών με τις πολλαπλές διασυνδέσεις αλλά και της γείτονός μας στα ανατολικά. Επιπλέον, δημιουργήσαμε δομές φιλοξενίας των αιτούντων ασύλου που εξασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, φροντίσαμε τα ασυνόδευτα ανήλικα και τους ευάλωτους και προχωρήσαμε σε σειρά προγραμμάτων ένταξης, με όχημα, κυρίως, την εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση» τόνισε ο αρμόδιος υπουργός και έστειλε το μήνυμα ότι «θα ήταν λάθος να εφησυχάσουμε και να επαναπαυθούμε στην επιτυχία μας».

   Εξήγησε ότι η πίεση στα εξωτερικά σύνορά μας, που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, παραμένει και αποδεικνύεται από τις εκατοντάδες αποτυχημένες απόπειρες παράτυπης εισόδου που αποτρέπονται καθημερινά χάρη στις άοκνες προσπάθειες του Λιμενικού και της Αστυνομίας. «Οι συνθήκες σήμερα στη νότια και στην ανατολική ακτή της Μεσογείου είναι τέτοιες που μας καλούν σε αυξημένη επαγρύπνηση, ιδίως τώρα κατά τους θερινούς μήνες» υπογράμμισε με έμφαση.

   Δεδομένου ότι η ομιλία του ως νέου υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου διεξάγεται στον απόηχο της μεγάλης ναυτικής τραγωδίας στα ανοιχτά της Πύλου «που συγκλόνισε το πανελλήνιο και τη διεθνή κοινή γνώμη αλλά και έγινε αφορμή για ένα μπαράζ επιθέσεων σε βάρος της πατρίδας μας από κάποια μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού», ο κ. Καιρίδης ξεκαθάρισε ότι αναμένουμε τα πορίσματα της ανεξάρτητης δικαστικής έρευνας «ακούμε με προσοχή όλα τα σχόλια, όσο κακόπιστα κι αν ενίοτε είναι, και πως πρώτη μας προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής».

   «Κανείς δεν είναι πιο ανθρωπιστής από εμάς και σε κανέναν δεν αναγνωρίζουμε το μονοπώλιο του ανθρωπισμού. Άλλωστε, οι δικές μας εθνικές αρχές, το ελληνικό Λιμενικό, ήταν αυτό που διέσωσε όσους διεσώθησαν. Ούτε οι ΜΚΟ ούτε κάποιοι ξένοι ανταποκριτές ή ευρωβουλευτές. Το ελληνικό Λιμενικό με αυτοθυσία έχει διασώσει, τα τελευταία χρόνια, δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που εμπιστεύθηκαν τη ζωή τους στους εγκληματίες διακινητές. Όμως άλλο διάσωση και άλλο διευκόλυνση των διακινητών, όπως επιδιώκουν κάποιοι. Είμαστε ανθρωπιστές αλλά δεν είμαστε αφελείς», διεμήνυσε.

   «Ένα πράγμα θα πρέπει να είναι βέβαιο. Αυτή η κυβέρνηση, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν θα επιτρέψει το ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης και της προστασίας των συνόρων να υποκλαπεί από τις εμμονές και την υποκριτική ιδεολοψία της μιας πλευράς ή τον λαϊκισμό και την εχθροπάθεια της άλλης» προσέθεσε.

   Αναφερόμενος ο αρμόδιος υπουργός στη νόμιμη μετανάστευση κάλεσε να δούμε το θέμα με ειλικρίνεια επισημαίνοντας πως η ελληνική οικονομία, χάρη στη ραγδαία ανάπτυξή της, έχει έλλειψη σε εργατικά χέρια σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η γεωργία, ο τουρισμός η εστίαση και οι κατασκευές. Ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία πως σήμερα οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις έχουν κατακλυστεί από αιτήματα μετακλήσεων για εποχικούς εργάτες, που φθάνουν τα 140.000 εκ των οποίων τα 110.000 αιτήματα αφορούν σε ανάγκες εργατών γης.

   Επίσης, υπογράμμισε ότι η οικονομία της χώρας χρειάζεται να μπορεί να προσελκύει εξειδικευμένο προσωπικό, σε τομείς υψηλής τεχνολογίας, όπως κάνουν πολλές άλλες αναπτυγμένες χώρες.

   «Η μετανάστευση ως παράτυπη είναι πρόβλημα που χρήζει αντιμετώπισης. Όμως, ως νόμιμη, με κανόνες και ελέγχους, βάσει των δικών μας και μόνο εθνικών προτεραιοτήτων, είναι και μια μεγάλη πρόκληση που χρήζει διαχείρισης, προς όφελος του εθνικού συμφέροντος, της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας» είπε και στο διττό αυτό πλαίσιο, η μεταναστευτική πολιτική και η πολιτική ασύλου εξήγησε ότι βασίζεται σε τέσσερις αρχές:

   α) των υποχρεώσεων της χώρας, όπως αυτές προκύπτουν από τις διεθνείς συνθήκες που έχουμε υπογράψει αλλά και της επιλογής μας η Ελλάδα να έχει στην προμετωπίδα της εξωτερικής της πολιτικής τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου,

   β) της ασφάλειας της χώρας και των συνόρων της,

   γ) της κοινωνικής συνοχής και της ομαλής ένταξης των μεταναστών,

   δ) των εξελισσόμενων αναγκών της ελληνικής οικονομίας.

   Ο Δημήτρης Καιρίδης έθεσε επίσης και το στόχο του υπουργείου, και της κυβέρνησης που είναι «η οικοδόμηση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου». «Η πολυδιάσπαση και οι αντιπαραθέσεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ευνοεί το έγκλημα και την αναποτελεσματικότητα σε βάρος όλων μας. Ιδίως σε συνθήκες ελεύθερης διακίνησης προσώπων, χάρη στη μεγάλη κατάκτηση του Σένγκεν, μπορεί να οδηγήσει εκ νέου σε καταστροφικές κρίσεις, όπως ζήσαμε στο πρόσφατο παρελθόν» είπε και προσέθεσε πως «για την Ευρώπη, η δευτερογενής πολιτική εκμετάλλευσή του είναι μια υπαρξιακή απειλή. Μπορεί να διαλύσει το ευρωπαϊκό εγχείρημα, τη μεγαλύτερη κατάκτηση των ευρωπαϊκών λαών μεταπολεμικά. Δικός μας στόχος είναι να το αποτρέψουμε».  

   «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για μια συνεκτική, που εν τέλει θα είναι και η μόνη αποτελεσματική, κοινή ευρωπαϊκή πολιτική με κοινούς κανόνες, χρηματοδότηση, αλληλεγγύη και επιβολή, συμπεριλαμβανομένου και ενός κοινού και σφριγηλού μηχανισμού υποχρεωτικού επαναπατρισμού των παράτυπα εισερχομένων. Προς το παρόν, ωστόσο, κάνω έκκληση στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, που αντιπροσωπεύονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να στηρίξουν τη συμφωνία εκεί, γιατί, παρά τις δικαιολογημένες αιτιάσεις, η εναλλακτική είναι το υπάρχον καθεστώς που είναι πολύ λιγότερο ικανοποιητικό» ανέφερε.

   Οι άξονες της κυβερνητικής πολιτικής

   Πιο συγκεκριμένα, σταχυολόγησε τους άξονες της πολιτικής της κυβέρνησης ως εξής: 

   α) Η ψηφιοποίηση και η απλοποίηση διαδικασιών: Ψηφιοποίηση του συνόλου των δεδομένων με στόχο τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας των υπηρεσιών (για παράδειγμα γρήγορη έκδοση/ανανέωση αδειών παραμονής) και τη διευκόλυνση ελεγκτικών αρχών, μεταναστών και εργοδοτών.

   β) Ολοκλήρωση εκσυγχρονισμού δομών φιλοξενίας και μετατροπή κάποιων σε ειδικού σκοπού:

   Στόχος είναι η αξιοπρεπής και ασφαλής διαβίωση των αιτούντων άσυλο σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα φιλοξενίας, καθώς και όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους υπαλλήλους των υπηρεσιών του υπουργείου. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην προστασία ευάλωτων μεταναστευτικών ομάδων, όπως ανήλικοι, άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), ηλικιωμένοι, κακοποιημένες γυναίκες, ασθενείς κ.α.

   γ) Κοινωνική ένταξη προσφύγων και μεταναστών, με προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, καθώς και συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας:

   Συνέχιση προγραμμάτων όπως το HELIOS και η δράση «Προώθηση της ένταξης του προσφυγικού πληθυσμού στην αγορά εργασίας», η οποία χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για τη διαμόρφωση ενός μόνιμου μηχανισμού κοινωνικής ένταξης πολιτών τρίτων χωρών με έμφαση στην επαγγελματική κατάρτιση. Σε αυτά θα προσθέσουμε και έναν ειδικά προσαρμοσμένο ενταξιακό μηχανισμό για 2.000 ασυνόδευτους ανηλίκους.

   δ) Προστασία ευάλωτων μεταναστευτικών πληθυσμών (π.χ. ασυνόδευτοι ανήλικοι):

   Σε συνέχεια του θεσμού της επιτροπείας ασυνόδευτων ανηλίκων, έτσι όπως εξελίχθηκε με τον Νόμο 4960/2022, με τον οποίο δημιουργείται ένα σαφές, λειτουργικό, ευέλικτο και παιδοκεντρικό σύστημα επιτροπείας με διαφάνεια και λογοδοσία, θα υλοποιηθεί με πόρους από τα Ταμεία Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων το σχετικό έργο της Επιτροπείας. Με οδηγό αυτό θα δημιουργηθούν αντίστοιχοι μηχανισμοί για όλες τις ευάλωτες μεταναστευτικές ομάδες.

    ε) Εξωτερική διάσταση: Διμερείς συμφωνίες εποχικής μετανάστευσης προς όφελος της οικονομίας, καθώς και δυναμική συμμετοχή στη διαμόρφωση μίας νέας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου και επαναπατρισμού.

   Σκοπός η δημιουργία νόμιμων οδών μετανάστευσης για την κάλυψη των αναγκών της οικονομίας σε κρίσιμους κλάδους όπως η γεωργία, ο κατασκευαστικός τομέας και ο τουρισμός.

   Κλείνοντας, και εν όψει της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο στο Βίλνιους, ο Δημήτρης Καιρίδης σημείωσε ότι επιδίωξή μας είναι η επίτευξη συνεργασίας με την Τουρκία στη διαχείριση των παράτυπων ροών. «Δεν τρέφουμε αυταπάτες αλλά θέλουμε να εξαντλήσουμε τα περιθώρια συνεργασίας με καλή πίστη και μπορούμε, μέσα από την Ευρώπη, να βοηθήσουμε τη γείτονα στη διαχείριση και του δικού της μεγάλου προβλήματος μεταναστών και προσφύγων που έχει, ιδίως σήμερα, μετά τον καταστροφικό σεισμό του περασμένου Φεβρουαρίου» σημείωσε.

      «Ούτε κραυγές ούτε κροκοδείλια δάκρυα» ανέφερε και προσέθεσε πως για την Ευρώπη, η δευτερογενής πολιτική εκμετάλλευσή του είναι μια υπαρξιακή απειλή. Μπορεί να διαλύσει το ευρωπαϊκό εγχείρημα, τη μεγαλύτερη κατάκτηση των ευρωπαϊκών λαών μεταπολεμικά. «Δικός μας στόχος είναι να το αποτρέψουμε», τόνισε.

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More