Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προσχέδιο προϋπολογισμού 2024: Τι προβλέπει για αυξήσεις σε Δημόσιο, συνταξιούχους και κατώτατο μισθό

Υπό το βάρος του κόστους αποκατάστασης των ζημιών από τις καταστροφές σε Θεσσαλία και βόρεια Εύβοια κατατίθεται αύριο Δευτέρα 2 Οκτωβρίου στη Βουλή το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, στο οποίο περιλαμβάνονται παρεμβάσεις 2,5 δισ. ευρώ, για περίπου 3 εκατ. νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τον οικονομικό συντάκτη της ΕΡΤ Θάνο Τσίρο, βασική πρόβλεψη θα είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 2,1% του ΑΕΠ για το 2024, ενώ για εφέτος, δηλαδή το 2023, φαίνεται – παρά τις σημαντικές δυσκολίες που προέκυψαν λόγω των φυσικών καταστροφών – αναμένεται να καταγραφεί πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,7%. Αυτό είναι και η δέσμευση της χώρας απέναντι στους Ευρωπαίους όσον αφορά την αναλογία του χρέους ως προς το ΑΕΠ. Επίσης υπάρχει μια φιλόδοξη εκτίμηση για μεγαλύτερη αποκλιμάκωση της αναλογίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να πέσει ακόμη και κάτω από το 155%.

Υπενθυμίζεται ότι το 2020 στην καρδιά της πανδημίας, η αναλογία του χρέους είχε ξεπεράσει το 200% και γι’ αυτό η Ελλάδα αυτή τη στιγμή θεωρείται η χώρα με την ταχύτερη αποκλιμάκωση της αναλογίας του χρέους ως προς το ΑΕΠ σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα περιλαμβάνονται σημαντικές ενέσεις ρευστότητας σε περίπου 3 εκατ. νοικοκυριά συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Ενεργοποιούνται  μια σειρά από μέτρα που έχουν να κάνουν με τη μόνιμη πλέον αύξηση  του εισοδήματος. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών στον ΑΝΤ1 η αύξηση στις συντάξεις θα είναι τελικώς της τάξεως του 3,1%. Αυτό προκύπτει από το άθροισμα του πληθωρισμού αλλά και του ρυθμού ανάπτυξης για το 2023.  Έχει κατατεθεί ο νόμος για τις αυξήσεις στο Δημόσιο και η μεσοσταθμική αύξηση προκύπτει στα 1.456 ευρώ σε ετήσια βάση, ουσιαστικά ένας μισθός, όπως λένε από το Υπουργείο Οικονομικών.

Επιπλέον, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα δρομολογηθεί από τον Απρίλιο του 2024. Τα σενάρια μιλούν για ένα ποσό  πάνω από τα 800 ευρώ.

Με την αλλαγή του χρόνου, ενεργοποιείται το «ξεπάγωμα» των τριετιών. Ο εργαζόμενος μόλις θα συμπληρώνει τριετία θα παίρνει ένα επιπλέον 10%,  εφόσον τουλάχιστον αμείβεται με τις κατώτατες αποδοχές. Και θα έχουμε και μια αισθητή αλλαγή από τις αρχές του 2024 για τους γονείς που έχουν δύο περισσότερα παιδιά μέσα από τη μείωση της παρακράτησης και εκεί μπορεί να προκύψει μια ετήσια αύξηση καθαρών αποδοχών που να ξεπερνά τα 100  ευρώ. 

Όσον αφορά στο θέμα των συντελεστών του ΦΠΑ και αν θα έχουμε την παράταση του μέτρου που προβλέπει διατήρηση  των μειωμένων συντελεστών, ο κ. Χατζηδάκης άφησε τα πάντα ανοιχτά.  

Ρεπορτάζ: Θάνος Τσίρος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More