Κυριακή, 2 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προτεραιότητα η ψυχική μας υγεία

Στην εποχή της εικόνας, που αναπαράγεται μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, οι άνθρωποι επιλέγουν τις αισθητικές επεμβάσεις, προβάλλοντας ένα πρόσωπο τελείως διαφορετικό από το πραγματικό.

Οι άνθρωποι ξεγελούν τον εαυτό τους με άπειρους τρόπους, γιατί προφανώς δεν είναι διατεθειμένοι να αντιμετωπίσουν αυτό που υπάρχει πίσω από τις ρυτίδες του χρόνου.

Ο Χάρης Πίσχος ψυχολόγος, ψυχοθεραπευτής, αναφέρει ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή της εικόνας και η προβολή που γίνεται από τα social media, δημιουργεί την ανάγκη μιας άλλης αξίας. Επιδερμικής. Σήμερα ένα άτομο ηλικίας 60 ετών έχει την δυνατότητα να αισθάνεται μεγαλύτερη ευεξία, καθώς η επιστήμη δίνει τα μέσα μιας καλύτερης υγείας και μεγαλύτερης ζωής. Η αναζήτηση της ομορφιάς, της νεότητας συνδέεται με την χαμηλή αυτοεκτίμηση και της κάλυψης του εσωτερικού κενού. Αυτό γίνεται μέσω των κοινωνικών δικτύων, μέσα από τα οποία επιζητείται η επιβεβαίωση. Αναζητούνται τρόποι για να προστεθεί κάποια αξία, χωρίς να γίνεται αντιληπτό ότι αυτή είναι μια άλλη διαδικασία, που δεν συνδέεται με το φαίνεσθαι, αλλά το είναι. Δεν πρόκειται μόνο για εξαπάτηση εκείνων που βλέπουν μια ψεύτικη εικόνα στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και για αυταπάτες εκείνου που προβάλλει την εικόνα.

Το γήρας είναι το πλέον φυσικό πράγμα και θεωρητικά συνεπάγεται την ωριμότητα του ανθρώπου. Η ομορφιά δεν προσδιορίζεται από την εξωτερική εικόνα, σύμφωνα με τον κ. Πίσχο.

Το γνώθι σαυτόν δηλαδή το γνώρισε τον εαυτό σου είναι τόσο παλιό όσο ο Χείλων ο Λακεδαιμόνιος, εις εκ των επτά Σοφών του 6ου π.Χ. αιώνος.

Ως φαίνεται είναι μια κοπιώδης προσπάθεια εφ’ όρου ζωής και ως εκ τούτου αποφεύγεται συστηματικά. Η γνώση του εαυτού μας περιορίζεται στο είδωλο του καθρέφτη. Το λεγόμενο image, μια αναπαράσταση της επιθυμητής εικόνας είναι μια καθ’ όλα ψεύτικη εικόνα. Είναι βέβαιο ότι αυτή δεν καθιστά ευτυχέστερους τους θνητούς, ούτε αλλάζει τα δεδομένα του πεπερασμένου χρόνου ζωής τους.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More