Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προϊσπανικά υδραγωγεία αρδεύουν τις σύγχρονες καλλιέργειες του Περού

Χτισμένο πριν από περίπου 1.700 χρόνια από τον προϊσπανικό λαό Νάζκα του Περού, ένα έξυπνο σύστημα υδραγωγείων από ξύλο και πέτρα εξακολουθεί να τροφοδοτεί τους αγρότες με νερό μέχρι σήμερα.

Ο πολύπλοκος λαβύρινθος από κανάλια και λάκκους βάθους έως και 15 μέτρων, φέρνει κρίσιμο πόσιμο και αρδευτικό νερό από μακρινά βουνά και ποτάμια σε περίπου 900 οικογένειες βιοποριστικών αγροτών στην έρημο Νάζκα στο νότιο Περού.

Σε ένα κατά τα άλλα άνυδρο τοπίο, καλλιεργούν πατάτες, βαμβάκι, λαχανικά και φρουτόδεντρα.

«Μας βοηθά να αρδεύουμε», δήλωσε ο αγρότης Νίκολας Κίσπε, 39 ετών, ο οποίος ποτίζει τις πατάτες του από το σύστημα υδραγωγείου της Νάζκα «χάρη στους αρχαίους αγρότες που είχαν αυτή την προηγμένη τεχνολογία».

Οικογένειες όπως η δική του πληρώνουν ένα ετήσιο τέλος που ισοδυναμεί με περίπου 32 δολάρια για την παροχή.

Συχνά χαιρετίζεται ως θαύμα της αρχαίας υδραυλικής μηχανικής, τα υδραγωγεία έχουν υποβληθεί από το Περού στην UNESCO για να καταχωρηθούν ως πολιτιστική κληρονομιά.

Σύμφωνα με τον οργανισμό του ΟΗΕ, μέχρι να κατασκευαστούν τα υδραγωγεία, η έλλειψη νερού στην έρημο του Περού εμπόδιζε την ανθρώπινη εγκατάσταση σε μια περιοχή όπου τα ποτάμια στερεύουν το μεγαλύτερο μέρος του έτους.

«Οι κάτοικοι του πολιτισμού Νάζκα κατάφεραν να χρησιμοποιούν το νερό από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα μέσω μιας τεχνολογικής καινοτομίας, που διαμορφώθηκε από υπόγεια υδραγωγεία που λειτουργούσαν μέσω ενός συστήματος φιλτραρισμένων στοών», εξηγεί ο ιστότοπος της UNESCO.

«Πρόκειται για ένα σύστημα φαινομενικά απλό, αλλά ταυτόχρονα εξελιγμένο»

Το σύστημα μπορεί να μεταφέρει περίπου 18 έως 20 λίτρα νερού ανά δευτερόλεπτο, σύμφωνα με τις αρχές του Περού.

Τα υδραγωγεία, 42 συνολικά, πιστεύεται ότι κατασκευάστηκαν από τους ίδιους ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι για τις περίφημες γραμμές Νάζκα του Περού – μια σειρά από γεωμετρικά σχήματα και σχήματα ζώων που είναι χαραγμένα στην έρημο και μπορούν να εκτιμηθούν μόνο από ψηλά.

Η λειτουργία ή το νόημα των γραμμών που αποτελούν μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από το 1994, παραμένουν ασαφείς. Ορισμένοι πιστεύουν ότι προορίζονταν για αστρονομική παρατήρηση, άλλοι ότι αποτελούσαν μέρος ενός ημερολογίου.

Όσον αφορά τα υδραγωγεία, «εκτιμούμε ότι 29 είναι ακόμη σε λειτουργία και χάρη σε αυτό το υδραυλικό σύστημα, όπως μπορείτε να δείτε, ολόκληρη η κοιλάδα είναι πράσινη», δήλωσε στο AFP ο δημόσιος αρχαιολόγος Αμπντούλ Γάλι.

«Πρόκειται για ένα έργο τέχνης, αρχιτεκτονικής και μηχανικής», δήλωσε ο Χόρχε Λόπεζ-Ντορίγκα, εκπρόσωπος της πολυεθνικής εταιρείας AJE Group που υποστηρίζει τις τοπικές αρχές στη συντήρηση των υδραγωγείων.

«Αυτά τα πέτρινα κανάλια, για την κατασκευή των οποίων χρειάστηκε να αφαιρεθούν εκατομμύρια τόνοι άμμου, συνεχίζουν να λειτουργούν», πρόσθεσε.

Πηγή: AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More