Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πρόεδρος ΑΗΕΡΑ: Αναγκαίος σύμμαχος για τις ΗΠΑ η Ελλάδα – Αμφισβητείται από πολλούς ο ρόλος της Τουρκίας

«Είναι μια κρίσιμη περίοδος για τα ελληνοτουρκικά. Η Τουρκία παραμένει ένας επικίνδυνος γείτονας. Διεκδικεί και αμφισβητεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Εμείς πρέπει να υποστηρίξουμε τα δικά μας τα συμφέροντα και πρέπει -πολλές φορές το λέω και παρεξηγούμαι – να μαθαίνουμε και πώς να κινούμαστε μιμούμενοι την Τουρκία» ανέφερε ο νέος πρόεδρος της ΑΗΕΡΑ, Σάββας Τσίβικος, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ.

«Ο Τούρκος πρόεδρος υποστηρίζει στο έπακρο τα τουρκικά συμφέροντα, αμφισβητώντας ακόμα και τη Συνθήκη της Λωζάνης και βλέπουμε μερικές φορές μια απάθεια από εμάς, αντίστασης θα έλεγα» σημείωσε και πρόσθεσε «κατανοώ ότι είμαστε μέλη της Ευρώπης και πρέπει να είμαστε περισσότερο πολιτισμένοι από τους Τούρκους, αλλά αυτό στο τέλος της ημέρας δεν σημαίνει ότι φέρνει και απτά αποτελέσματα».

«Είναι μια κρίσιμη περίοδος για τον Ελληνισμό, για την Ορθοδοξία υπάρχουν απειλές παντού και νομίζω ότι όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε, μπορούμε να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν, μπορούμε να διεκδικήσουμε την απελευθέρωση της Κύπρου, αλλά και να προασπίσουμε τα ελληνικά μας συμφέροντα και τα δίκαια του Ελληνισμού» ανέφερε ακόμη.

Αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Είμαστε του ύψους και του βάθους, αλλά είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που οι σχέσεις της Ελλάδος με την Αμερική είναι σε αυτό το επίπεδο. Πραγματικά όταν ακούς τους Αμερικανούς να λένε ότι η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος και πυλώνας σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο, μαζί με την Κύπρο και το Ισραήλ, καταλαβαίνετε ότι αυτή η σχέση έχει εξελιχθεί σε ένα νέο επίπεδο.

Το θέμα είναι αν εμείς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτές τις συγκυρίες και αυτά τα διαπλεκόμενα συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, γιατί σίγουρα η Ελλάδα έχει καταστεί ένας αναγκαίος εταίρος, ένας αναγκαίος σύμμαχος για την Αμερική, τη στιγμή που αμφισβητείται από πάρα πολλούς στην Αμερική ο ρόλος της Τουρκίας.

Είναι μια ιστορική στιγμή θα έλεγα, γιατί η Αμερική δίνει μια μεγάλη έμφαση σε αυτή την περιοχή την οποία είμαστε και με τις νέες συνθήκες και τις νέες στρατηγικές και στρατιωτικές συμφωνίες μεταξύ της Ελλάδος και της Αμερικής. Νομίζω ότι μπορούμε να αποκομίσουμε πάρα πολλά οφέλη.

Για το αν θα πάρει η τουρκική Πολεμική Αεροπορία τα αμερικανικά F-16

Δώσαμε μεγάλη μάχη μέχρι σήμερα και αν υπάρχει αυτή η καθυστέρηση, νομίζω ότι έχει να κάνει και με τη δική μας τη συμβολή. Δεν λέω ότι ήμασταν μόνο εμείς, αλλά νομίζω ότι παίξαμε ένα σημαντικό ρόλο στο τέλος της ημέρας.

Η εξομάλυνση δεν σημαίνει ότι οι Αμερικανοί θα αλλάξουν μια πολιτική που έχουν και μια πολιτική αμφισβήτησης για την Τουρκία. Γιατί η Τουρκία δεν είναι ο σύμμαχος που η Αμερική θα περίμενε να είναι. Βλέπετε τι γίνεται αυτή τη στιγμή Βλέπουμε τις απειλές του Ερντογάν τις τελευταίες μέρες ότι ναι, μπορεί να έχετε εσείς Κογκρέσο, αλλά έχουμε και εμείς Βουλή. Ουσιαστικά απειλώντας ότι στο τέλος της ημέρας μπορεί να μην ψηφίζει για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Είναι βασικό η Ελλάδα να είναι έτοιμη και να είναι ένα βήμα μπροστά από την Τουρκία.

Εγώ πιστεύω στο τέλος της ημέρας η Αμερική θα βρει τρόπο να δώσει κάποια βοήθεια στην Τουρκία. Δεν ξέρω αν θα είναι τα νέα F-16, δεν ξέρω αν θα είναι η αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων αεροπλάνων που έχει η Τουρκία, αλλά στο τέλος της ημέρας θα βρουν τρόπο οι Αμερικανοί γιατί θέλουν με κάθε τρόπο να κρατήσουν την Τουρκία, αν είναι δυνατόν στο δυτικό μαντρί. Το θέμα είναι να είναι η Ελλάδα τρία με πέντε χρόνια πιο μπροστά από την από την Τουρκία. Και να ξέρετε ότι για να πάρει η Τουρκία, η Ελλάδα θα έχει άλλα, πάρα πολλά οφέλη. Γιατί δεν νομίζω ότι οι Αμερικανοί θα ρίξουν την Ελλάδα αυτή τη στιγμή.

Σημειώνεται πως η AHEPA ιδρύθηκε πριν 101 χρόνια στην Αμερική, στη Γεωργία της Αμερικής, στις 26 Ιουλίου 1922, με σκοπό να βοηθήσει τους πρώτους Έλληνες μετανάστες να ενταχθούν στην αμερικανική κοινωνία. «Τα τελευταία 100 χρόνια αυτός ο στόχος επετεύχθη πλήρως, γιατί βλέπουμε σήμερα ότι η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα είναι το καμάρι όλων στην Αμερική και είμαστε πολύ περήφανοι γι αυτό και έχει να επιδείξει ένα τεράστιο έργο τα τελευταία 101 χρόνια και συνεχίζει μέχρι σήμερα» ανέφερε στην αρχή της εκπομπής ο κ. Τσίβικος.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More