Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Πυρά” στο καθεστώς της Συρίας από ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία μετά τη συνάντηση Άσαντ-Πούτιν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία κάλεσαν χθες Πέμπτη σε κοινή δήλωση να αποδοθεί δικαιοσύνη στη Συρία, μια ημέρα μετά τη συνάντηση στη Μόσχα μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Σύρου ηγέτη Μπασάρ αλ Άσαντ, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεργαστεί για να λογοδοτήσει το καθεστώς αλ Άσαντ και όλοι οι δράστες καταχρήσεων, παραβιάσεων και θηριωδιών», έγραψαν οι τέσσερις υπογράφοντες χώρες σε αυτό το κείμενο που μεταδόθηκε με την ευκαιρία της 12ης επετείου από τις πρώτες διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος. του Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ το 2011.

Η βάναυση καταστολή αυτής της εξέγερσης στο πλαίσιο της «Αραβικής Άνοιξης» πυροδότησε έναν εγκληματικό εμφύλιο πόλεμο που έγινε πιο περίπλοκος με την παρέμβαση αρκετών παραγόντων όλα αυτά τα χρόνια.

Η σύγκρουση μπήκε στο 13ο έτος της την Τετάρτη, με περισσότερους από 500.000 νεκρούς, αρκετά εκατομμύρια εκτοπισμένους και μια βαθιά οικονομική και ανθρωπιστική κρίση. Επιπλέον, η χώρα επλήγη σε μεγάλο βαθμό από τον φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, ο οποίος έπληξε και τη γειτονική Τουρκία.

«Δεν εξομαλύνουμε τις σχέσεις μας με το καθεστώς αλ Άσαντ, ούτε χρηματοδοτούμε την ανοικοδόμηση μετά τη ζημιά που προκάλεσε το καθεστώς κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, ούτε αίρουμε τις κυρώσεις» που επιβλήθηκαν κατά της Δαμασκού, τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Για το καλό του συριακού λαού, δεν θα το κάνουμε αυτό μέχρι να υπάρξει μια αυθεντική διαδικασία για μια πολιτική διευθέτηση» της σύγκρουσης, προστίθεται στο κείμενο.

Ο καταστροφικός σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου έδωσε αφορμή για έντονη «σεισμική διπλωματία» που επέτρεψε στον Πρόεδρο αλ Άσαντ να βγει κάπως από την απομόνωση, ενώ αρκετά αραβικά κράτη ξανάρχισαν την επαφή μαζί του για να στείλουν βοήθεια στη χώρα του.

Οι τέσσερις δυτικές χώρες προτρέπουν και πάλι «όλα τα μέρη της Συρίας» να επιτρέψουν την απρόσκοπτη πρόσβαση και την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στα θύματα του σεισμού.

Πηγή : Agerpres.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More