Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πυρκαγιές: Στο «κόκκινο» η πολιτική αντιπαράθεση – Επίδομα 534 ευρώ για τους εργαζομένους στις πληγείσες περιοχές

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό βάζουν οι πυρκαγιές, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εξαπολύουν σφοδρή κριτική για τους κυβερνητικούς χειρισμούς. 

 Απ’ το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά σε όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στη Ρόδο, ζητώντας απ’ την αντιπολίτευση να μην υιοθετεί τις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση αρκείται στις εκκενώσεις. «Μετά τη δεύτερη μέρα όπου η φωτιά είχε δείξει κάποια σημάδια ύφεσης, οι φλόγες κάλυψαν αστραπιαία μια τεράστια έκταση πολλών χιλιομέτρων, την ίδια ώρα που επιχειρούσαν 15 εναέρια μέσα και δεκάδες επίγεια πυροσβεστικά οχήματα (…) Είναι πολύτιμο το «112», έχει σώσει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων και πρώτη προτεραιότητά μας πρέπει να είναι πάντα η προστασία της ανθρώπινης ζωής» είπε και υποσχέθηκε ότι θα αποζημιωθούν όσοι επλήγησαν.

Για ολιγωρία και ελλιπή προετοιμασία κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. «Επισημαίνουμε τον κίνδυνο η κλιματική κρίση να γίνει για την κυβέρνηση μια βολική δικαιολογία (…) Εμείς καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει να διαχειρίζεται επικοινωνιακά το δόγμα εκκένωση- αποζημίωση» επισήμανε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Άμεση προσαρμογή στις νέες συνθήκες με νέο σχέδιο πρόληψης των πυρκαγιών και άλλο μοντέλο δασοπυρόσβεσης και δασοπροστασίας, ζήτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Επιθέσεις στους κυβερνητικούς χειρισμούς και το ΚΚΕ, με το Δημήτρη Κουτσούμπα να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν έχει πάρει ουσιαστικά μέτρα πρόληψης- αντιμετώπισης των πυρκαγιών.
 
Ότι χρησιμοποιεί την κλιματική αλλαγή ως άλλοθι για να μην αποδίδεται καμία ευθύνη, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ο βουλευτής των Σπαρτιατών Γιάννης Κόντες και ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιός.
 
«Αν δεν μπορούμε να σβήσουμε μια φωτιά στη Ρόδο κύριοι δίπλα στη θάλασσα, που στο καλό θα σβήσουμε φωτιά;» αναρωτήθηκε ο Κυριάκος Βελόπουλος, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου επισήμανε ότι είναι η πρώτη φορά μετά το Μάτι το 2018 που ακυρώνεται ο εορτασμός της επετείου της αποκατάστασης της δημοκρατίας.

Εν τω μεταξύ οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής συνεχίζουν να επιχειρούν σε όλα τα μέτωπα. «Μόνο σε αυτές τις πυρκαγιές τα 89 εναέρια μέσα σε 1490 ώρες πτήσης πραγματοποίησαν 6.410 ρίψεις νερού. Κρίσιμες μάχες για την εκκένωση οικισμών αλλά και ολόκληρων περιοχών» δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας.
 
Μέτρα για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους που επλήγησαν απ’ τις πυρκαγιές προωθεί το Υπουργείο Εργασίας με τον Άδωνι Γεωργιάδη να ανακοινώνει: «Επιχειρήσεις που δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω ζημιών από τις πυρκαγιές, να μπορεί να τίθενται σε αναστολή λειτουργία, να θέτουν σε αναστολή τους εργαζομένους τους με τον όρο ότι θα διατηρήσουν τους ίδιους τους εργαζομένους. Οι εργαζόμενοι αυτοί θα μπορούν να λαμβάνουν έως 3 μήνες 534 ευρώ επίδομα».
 
Εν τω μεταξύ, τα αρμόδια κλιμάκια συνεχίζουν την καταγραφή των καταστροφών.σε Μάνδρα, Μέγαρα, Σαρωνίδα και Λουτράκι. Συνολικά ζημιές έχουν διαπιστωθεί σε 197 κτίρια, ενώ με κόκκινη σήμανση έχουν εντοπιστεί 50 σπίτια και 2 επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον Παύλο Μαρινάκη.
 
Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Εξωτερικών έχει διαχειριστεί περισσότερα από 2500 αιτήματα συνδρομής ξένων πολιτών που παραθέριζαν στη Ρόδο. 

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More