Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πως η Γάζα συνδέεται με την Ουκρανία-Συζήτηση με τον Κωνσταντίνο Φίλη

Σύνταξη : Πολυδεύκης Παπαδόπουλος

Το κατά πόσο η σύγκρουση στη Γάζα και η νέα κρίση στη Μ. Ανατολή έχουν επιπτώσεις στον πόλεμο της Ουκρανίας, με την έννοια πως αποσπούν πόρους και πολιτικό/διπλωματικό κεφάλαιο της Δύσης και κυρίως των ΗΠΑ, σε μια περίοδο μάλιστα που η ουκρανική αντεπίθεση θεωρείται πως έχει αποτύχει και διατυπώνονται ολοένα και περισσότεροι προβληματισμοί για το πώς και πόσο μπορεί να συνεχιστεί η υποστήριξη του Κιέβου ήταν το θέμα που αναλύεται στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου “Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο” (Α’ Πρόγραμμα, Σάββατα και Κυριακές 12.00-13.00). Προσκεκλημένος ήταν ο Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων (IGA), καθηγητής του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος και συγγραφέας πρόσφατα άρθρου όπου παρουσιάζονται οι σχετικοί προβληματισμοί.

Ο κ. Φϊλης υποστηρίζει ότι ο πόλεμος ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς έχει παράπλευρη απώλεια τον αντίστοιχο στην Ουκρανία. Κι αυτό γιατί ήρθε στη χειρότερη δυνατή στιγμή, αποπροσανατολίζοντας ή πάντως αναπροσανατολίζοντας τη Δύση προς τη Μέση Ανατολή και δυσκολεύοντας τις παρεμβάσεις σε άλλα πεδία.

Κι αυτό όχι μόνο γιατί άνοιξε ένα νέο μέτωπο σε μια ακόμη περιοχή, αλλά και γιατί αναγκάζει, ειδικότερα τους Αμερικανούς, να απολογούνται για τις πράξεις του Ισραήλ προς τρίτες χώρες και ειδικά προς τον «Παγκόσμιο Νότο» και τον ισλαμοαραβικό κόσμο, με τους οποίους μεγαλώνουν τα πολιτικά, διπλωματικά, αλλά και ψυχολογικά χάσματα με τη Δύση.

Στην συζήτηση εξετάζεται επίσης αν, παρά τις επίσημες δηλώσεις δυτικών παραγόντων, υπάρχουν ενδείξεις πως ηγεσίες και χώρες στο ΝΑΤΟ και τη Δύση έχουν πλέον κουραστεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις παρενέργειές του και αναζητούν παρασκηνιακά τρόπους να αρχίζει να κλείνει αυτή η σύγκρουση. Η εν λόγω τάση ενισχύεται κι από μια εικόνα που μεγαλώνει, όχι απαραίτητα σε κύκλους με φιλορωσική διάθεση, ότι η συνέχιση της στήριξης του Κιέβου, ειδικά μετά την αποτυχία της ουκρανικής εαρινής αντεπίθεσης, είναι χωρίς προοπτική.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More