Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πως θα αντιμετωπιστεί η κοινωνία της άνοιας και του Αλτσχάιμερ – Ελπίδες από νέες θεραπείες  

Το πρόβλημα της σημαντικής αύξησης των ασθενών με Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές βαριάς άνοιας στη χώρα μας και διεθνώς λόγω του μεγαλύτερου προσδόκιμου ζωής, η ανακάλυψη νέων θεραπειών το τελευταίο διάστημα, αλλά και ο σχεδιασμός που απαιτείται από το κράτος, τις υπηρεσίες υγείας και τους υποστηρικτικούς μηχανισμούς για τη διαχείριση μιας δύσκολης κατάστασης που θα μεγεθυνθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια ήταν τα θέματα που αναπτύχθηκαν στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» (Α’ Πρόγραμμα, Σάββατα και Κυριακές 12.00-13.00). Καλεσμένος ήταν ο Καθηγητής Νευρολογίας του ΕΚΠΑ Νίκος Σκαρμέας και διευθυντής της Α’ Νευρολογικής Κλινικής του Αιγινήτειου Νοσοκομείου.  

Ο κ. Σκαρμέας έχει επίσης χρηματίσει  Αναπληρωτής Καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη, οι δε δραστηριότητες του συμπεριλαμβάνουν έρευνα στον τομέα των ανοιών και με παράγοντες που επηρεάζουν την πρόληψη και καθυστέρηση της εξέλιξης της Νόσου Αλτσχάιμερ.   

Παρακολουθώντας τη διεθνή επιστημονική ειδησεογραφία διαπιστώνει κανείς τον τελευταίο καιρό μια σημαντική αύξηση πληροφοριών γύρω από την ανακάλυψη, αλλά πλέον και κυκλοφορία/εφαρμογή, νέων φαρμάκων και θεραπειών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Π.χ. τελευταία εγκρίθηκαν από τον FDA τα μονοκλωνικά αντισώματα Lecanemab, που φέρονται  να καθυστερούν την εξέλιξη της νόσου στα πρώτα στάδια, ενώ στο τελικό στάδιο βρίσκεται η έγκριση του φαρμάκου Donanemab,  το οποίο θεωρείται ότι περιορίζει τον εκφυλισμό του εγκεφάλου. Ακόμη, υπάρχει αρθρογραφία που αναφέρεται έως και σε δοκιμές ενός τύπου εμβολίου. Έτσι, στο πρώτο σκέλος της συζήτησης ο κ. Σκαρμέας εξηγεί το που βρισκόμαστε σε επίπεδο θεραπειών. 

Επίσης, η πρόοδος της επιστημονικής έρευνας κάνει καλύτερα αντιληπτά και νέα συμπτώματα από τα οποία μπορεί να υπάρξει ειδοποίηση για εμφάνιση Αλτσχάιμερ (π.χ. απώλεια όσφρησης), ενώ προχωρά και η γονιδιακή έρευνα σε σχέση με το αν η νόσος έχει σε κάποιο άτομο γενετική προέλευση (υπολογίζεται πως αφορά το 60% των περιπτώσεων) ή οφείλεται σε άλλα αίτια, όπως είναι η διατροφή, η κατάθλιψη, οι εγκεφαλικές κακώσεις κλπ. Και το ζήτημα που αφορά εμάς τους πολλούς είναι το πότε οι ίδιοι και το κοινωνικό μας περιβάλλον αρχίζει να προσέχει κάποια συμπτώματα και ποια, όπως και πότε  προσφύγουμε στους ειδικούς. Ο κ. Σκαρμέας ερωτάται, επίσης, για αυτά τα θέματα όπως και διευκρινίζει τhn η διαφορά του Αλτσχάιμερ από τις υπόλοιπες μορφές άνοιας. 

Πάντως, η παράταση του προσδόκιμου ζωής παγκοσμίως, σε συνδυασμό με έναν ορισμένο τρόπο ζωής, διατροφής κλπ. προδιαγράφουν ένα μέλλον με μεγάλη αύξηση των ποσοστών του πληθυσμού που θα πάσχει από Αλτσχάιμερ. Π.χ. στη χώρα μας θεωρείται πως ήδη το 30%- 40% στις ηλικίες 80-90 χρονών πάσχει από Αλτσχάιμερ και μορφές άνοιας, που σημαίνει  300.000 – 500.000 άτομα. Σύμφωνα δε με τις σχετικές εκτιμήσεις, μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, ο αριθμός αυτών των πασχόντων στην Ελλάδα αναμένεται να διπλασιαστεί. Οι αριθμοί και τα ποσοστά αυτά θέτουν μια τεράστια πρόκληση για τις κρατικές αρχές, τις ιατρικές και κοινωνικές υπηρεσίες της χώρας, την οικονομία, αλλά και το οικογενειακό περιβάλλον που θα καλείται να διαχειριστεί το πρόβλημα.  

Όπως μάλιστα εξηγούν οι ειδικοί, ακόμη κι αν οι νέες θεραπείες είναι αποτελεσματικές για την καθυστέρηση των νόσων, τα τελικά ποσοστά στον πληθυσμό δεν θα αλλάξουν λόγω του επιπολασμού (εκτός αν τυχόν βρεθούν ριζικές θεραπείες). Επομένως επείγει να αποφασιστεί το ποιες πολιτικές πρέπει να σχεδιαστούν σε όλα τα επίπεδα και η Ελλάδα να ολοκληρώσει ένα σχέδιο Εθνικής Δράσης για την αντιμετώπιση του Αλτσάιμερ και της άνοιας, όπως άλλες χώρες που αντιλαμβάνονται τα θέματα αυτά ως ιδιαίτερα σοβαρά για το εγγύς μέλλον. 

Τέλος,  όπως προαναφέρεται, το Αλτσχάιμερ σε ποσοστό 60% θεωρείται πως οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες. Ωστόσο, υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε από πλευράς προληπτικής ιατρικής και ιδίως τρόπου ζωής και τα οποία τουλάχιστον επιβραδύνουν το πρόβλημα. Τέτοια είναι π.χ. η αύξηση της δραστηριότητάς μας, η καλή διατροφή, η αντιμετώπιση του βάρους,  η ρύθμιση του διαβήτη, η ελάττωση του καπνίσματος κλπ.  

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More