Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επιφυλακτική η Δύση για το σχέδιο της Κίνας

Με επιφύλαξη και καχυποψία αντιμετωπίζει η Δύση, προεξάρχοντος του Αμερικανού προέδρου, το σχέδιο της Κίνας για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, λόγω των στενών σχέσεων του Πεκίνου με την Μόσχα. Ο μόνος που δεν δηλώνει αρνητικός είναι ο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ το Κίεβο δεσμεύτηκε να εξετάσει την κινεζική πρόταση, με τον Ζελένσκι να επιδιώκει συνάντηση με τον Ζι Ζιπίνγκ για να το συζητήσουν.

Πρόθυμος να συναντήσει τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζιπίνγκ, για να συζητήσουν το κινεζικό σχέδιο των 12 σημείων για τον τερματισμό των εχθροπραξιών, δηλώνει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το Πεκίνο δεν θα παραδώσει όπλα στη Μόσχα. “Σκοπεύω να συναντηθώ με τον Σι Τζιπίνγκ και πιστεύω ότι αυτό θα είναι επωφελές για τις χώρες μας και την παγκόσμια ασφάλεια” δήλωσε χαρακτηριστικά.
 
Τις κινεζικές προτάσεις για ειρήνευση στην περιοχή, στις οποίες δεν γίνεται καμία αναφορά για αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, χαιρέτησε και η Ρωσία με το υπουργείο Εξωτερικών να κάνει λόγο για σύμπνοια απόψεων με το Πεκίνο. Στον αντίποδα, με σκεπτικισμό αντιδρά η Δύση. Ο πρόεδρος Μπάιντεν εκτιμά ότι μόνο η Ρωσία επωφελείται από το κινεζικό σχέδιο.
 
O Πούτιν το επικρότησε. Πώς μπορεί να είναι κάτι καλό; Η ιδέα ότι η Κίνα πρόκειται να διαπραγματευτεί το αποτέλεσμα του πολέμου, ενός εντελώς άδικου πολέμου, απλά δεν έχει καμία λογική” εκτίμησε ο Τζο Μπάιντεν.

Θετική χαρακτήρισε τη συμμετοχή της Κίνας στις ειρηνευτικές προσπάθειες ο Εμανουέλ Μακρόν, προαναγγέλλοντας επίσκεψη του στο Πεκίνο στις αρχές Απριλίου. “Η Κίνα πρέπει να μας βοηθήσει να πιέσουμε την Ρωσία ώστε να μην χρησιμοποιήσει ποτέ χημικά ή πυρηνικά όπλα, το οποίο έκανε ήδη η Κίνα, αλλά και να σταματήσει αυτή την επιθετικότητα, πριν από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση” δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.
  
Αναστάτωση επικράτησε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επέτειο από τη ρωσική εισβολή, όταν ο Ρώσος πρεσβευτής διέκοψε την ενός λεπτού σιγή για τα θύματα στην Ουκρανία, ζητώντας να τιμηθούν και οι Ρώσοι που έχουν σκοτωθεί από το 2014 όταν η Μόσχα προσάρτησε την Κριμαία. Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας άρχισαν να σηκώνονται διστακτικά ένας ένας μετά την παρέμβαση του Ρώσου πρεσβευτή.

Κι ενώ ο αδελφός του δημάρχου του Κιέβου εμφανίζεται σε βίντεο να οδηγεί ένα από τα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Λέοπαρντ, που παραδόθηκαν στην Ουκρανία, ο πρόεδρος Ζελένσκι προσπαθεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του όταν μιλάει για την οικογένειά του: “Είμαι πολύ περήφανος για τη γυναίκα μου… Ξέρω τι είδους άνθρωπος είναι. Κάνει τα πάντα για τα παιδιά της και την πατρίδα
 
Ο Ουκρανός πρόεδρος πάντως οραματίζεται την απελευθέρωση της χωρας του. Μέσα από μία ντουλάπα γεμάτη στρατιωτικά ρούχα, ξεχωρίζει το κοστούμι που έχει επιλέξει για να φορέσει εκείνη την ημέρα και το δείχνει στον δημοσιογράφο τον οποίο ξεναγεί στην γκαρνταρόμπα του.

Επιμέλεια: Ευγενία Μυρίδου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More