Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σφοδρές συγκρούσεις και επιθέσεις – Έκκληση Κουλέμπα για παροχή συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας

Οι επιθέσεις και οι συγκρούσεις στην Ουκρανία είναι καθημερινές και ο πόλεμος φαίνεται ότι μπαίνει σε μια πολύ επικίνδυνη, θα λέγαμε, καθοριστική φάση, όπως μεταδίδει από το Κίεβο ο ανταποκριτής της ΕΡΤ Κώστας Ονισένκο. Σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονται κυρίως στο Ντονμπάς και γύρω από την πόλη αυτή, την οποία επιχειρούν να περικυκλώσουν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι και το άρθρο του επικεφαλής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Ζαλούζνι, όπου προειδοποιεί ότι ο πόλεμος τείνει να βαλτώσει, καθώς ούτε η μία ούτε η άλλη πλευρά φαίνεται να έχει τη δύναμη να προχωρήσει παραπάνω.

Μάλιστα το άρθρο αυτό προκάλεσε πάρα πολλές συζητήσεις, κυρίως στο εσωτερικό της Ουκρανίας, και προκλήθηκαν διαφωνίες ακόμα και μεταξύ της στρατιωτικής και της πολιτικής διοίκησης της Ουκρανίας, καθώς η πολιτική διοίκηση θέλει να δείξει ότι χρειάζεται βοήθεια και να δείξει αποτελέσματα, ενώ η στρατιωτική διοίκηση ουσιαστικά λέει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορούν να υπάρχουν αποτελέσματα χωρίς κάποια τεχνολογική υπεροχή, είτε από τη μία είτε από την άλλη πλευρά.

Ο Έλληνας δημοσιογράφος ανέφερε ότι γίνονται έρευνες για το περιστατικό με τον θάνατο του προσωπικού βοηθού του επικεφαλής του ουκρανικού στρατού, ο ταγματάρχης Γενάντι Τσαστιακόφ, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια εορτασμού των γενεθλίων του από έκρηξη χειροβομβίδας. Εξετάζεται αν ήταν επίθεση ή ατύχημα.

Την ίδια ώρα, οι Ουκρανοί προετοιμάζονται για τον χειμώνα, καθώς έχουν σαφείς πληροφορίες ότι οι Ρώσοι θα επαναλάβουν οργανωμένα χτυπήματα κατά των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας. Χθες, με συνέντευξή του στο Reuters ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα ο οποίος απηύθυνε έκκληση για παροχή συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, καθώς όπως είπε ο χειμώνας που έρχεται για τους Ουκρανούς θα είναι ο χειρότερος της ιστορίας τους.

Ανταπόκριση: Κώστας Ονισένκο

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More