Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ανοίγουν και πάλι το συνοριακό πέρασμα στη Ράφα – Νέο αιματοκύλισμα σε σχολείο του ΟΗΕ

Συνεχίζεται -από εδάφους και αέρος- από τον ισραηλινό στρατό, η πολιορκία της Γάζας. Τουλάχιστον 15 νεκρούς και 60 τραυματίες προκάλεσε η χθεσινή ισραηλινή επίθεση στην είσοδο του μεγαλύτερου νοσοκομείου -αλ Σίφα- της Γάζας, με το Ισραήλ να υποστηρίζει ότι στόχος ήταν ασθενοφόρα, τα οποία οι τρομοκράτες της Χαμάς χρησιμοποιούν ως «κάλυψη» για τις μετακινήσεις τους.

Νωρίτερα σήμερα, σημειώθηκε ακόμη ένας βομβαρδισμός από το Ισραήλ στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ο πόλεμος εναντίον της Χαμάς βρίσκεται στην 29η ημέρα του.

Το μεσημέρι του Σαββάτου, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ανοίγει και πάλι το συνοριακό πέρασμα στη Ράφα, για τους Παλαιστίνιους που επιθυμούν να φύγουν από τη Γάζα. Στους 400.000 αριθμώνται οι άμαχοι που παραμένουν στη βόρεια Γάζα, επισημαίνουν Αμερικανοί Αξιωματούχοι.

Συγκλονίζει Παλαιστίνιος δημοσιογράφος στη διάρκεια τηλεοπτικής σύνδεσης, λίγη ώρα αφότου συνάδελφός του και μέλη της οικογένειάς του, σκοτώθηκαν από ισραηλινούς βομβαρδισμούς. «Μας σκοτώνουν τον έναν μετά τον άλλον, απλά περιμένουμε τη σειρά μας» λέει χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, βρίσκεται στο Αμάν της Ιορδανίας και συναντιέται με ομολόγους του από αραβικές χώρες.

Στο στόχαστρο βρέθηκε και σχολείο, στα βόρεια της Γάζας, με 20 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Αποτροπιασμό για την επίθεση στο νοσοκομείο εξέφρασε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας εκ νέου ότι ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν τις επιδρομές τους στη Δυτική Όχθη, όπου συνέλαβαν άλλους 41 Παλαιστίνιους.

Στο μεταξύ, η Χαμάς δίνει στη δημοσιότητα δυο νέα βίντεο από πολεμικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Στο πρώτο διακρίνονται μαχητές της να δίνουν μάχη με τις ισραηλινές δυνάμεις, ενώ το δεύτερο βίντεο, καταγράφει μαχητές της να εκτοξεύουν ρουκέτες εναντίον τεθωρακισμένων οχημάτων καθώς και τα αποθέματα όπλων της ισλαμικής οργάνωσης μέσα σε υπόγεια σήραγγα.

Όπως μεταδίδει από το Σντερότ του Ισραήλ ο απεσταλμένος της ΕΡΤ Γιάννης Σιδέρης, επιχειρήσεις λαμβάνουν χώρα σε όλο το μήκος της Λωρίδας της Γάζας, ενώ μεγάλο στοίχημα πλέον θεωρείται η εντοπισμός και η ασφαλής απομάκρυνση των ομήρων.

Ο ισραηλινός στρατός προσπαθεί να εντοπίσει καταφύγια και τούνελ της Χαμάς. Μάλιστα χθες Παρασκευή στη δημοσιότητα δόθηκαν από τον IDF βίντεο από τις επιχειρήσεις.

Χθες, στο Σντερότ έγινε επίθεση με ρουκέτες από τη Χαμάς, πλησίον των τηλεοπτικών συνεργείων.

Ερντογάν: Ο Νετανιάχου δεν είναι πλέον συνομιλητής μας, τον διαγράψαμε

Η Τουρκία ανακαλεί τον πρεσβευτή της στο Τελ Αβίβ, Σακίρ Οζκάν Τορουνλάρ, για διαβουλεύσεις στην Άγκυρα, ανακοινώθηκε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. «Εξαιτίας της εξελισσόμενης ανθρωπιστικής τραγωδίας στη Γάζα που προκαλείται από τις συνεχιζόμενες επιθέσεις του Ισραήλ κατά αμάχων και την άρνηση του Ισραήλ στις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός και συνεχή και απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας, αποφασίστηκε η ανάκληση του πρέσβη μας στο Τελ Αβίβ, Σακίρ Οζκάν Τορουνλάρ, στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις» αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Νωρίτερα σε διάλογο με τους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στην πτήση από το Καζακστάν προς τη Τουρκία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι «ο Νετανιάχου δεν είναι πλέον συνομιλητής μας, τον διαγράψαμε».

Πηγές: ΕΡΤ, Al Jazeera, Reuters | Αποστολή ΕΡΤ στο Ισραήλ: Γιάννης Σιδέρης | Ανταπόκριση ΕΡΤ – Κωνσταντινούπολη: Γιάννης Μανδαλίδης

Διαβάστε ακόμα:

ΗΠΑ: Δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι η Χαμάς παρεμποδίζει την ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας

Ερντογάν: Ο Νετανιάχου δεν είναι πλέον συνομιλητής μας με κανέναν τρόπο – Τον διαγράψαμε

Πρωθυπουργός Λιβάνου κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ: Ανάγκη για κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Ισραηλινός στρατός: Δεκάδες «τρομοκράτες» σκοτώθηκαν στη Γάζα κατά τη διάρκεια της νύχτας

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι απέτρεψε επιθέσεις από τον Λίβανο

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More