Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Λίγο πριν από το «σήμα» για τη χερσαία επίθεση, αναμένουν την απομάκρυνση αμάχων – Η ΕΡΤ στην εμπόλεμη ζώνη

Σε θέση μάχης είναι ο ισραηλινός στρατός που περιμένει την πολιτική απόφαση για να εισβάλει στη Λωρίδα της Γάζας εξαπολύοντας ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον της Χαμάς.

Το σφυροκόπημα με πυραυλικές επιθέσεις και βομβαρδισμούς είναι συνεχές. Σύμφωνα με το σχέδιο 10.000 επίλεκτοι στρατιώτες θα μπουν στην πόλη της Γάζας για να εξοντώσουν τους Παλαιστίνιους εξτρεμιστές, με υποστήριξη από αέρος και θαλάσσης.

«Συνεχίζουμε να προετοιμαζόμαστε για τον στόχο που θέσαμε γι’ αυτή την επιχείρηση: Να καταστρέψουμε την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς και προωθούμε την προετοιμασία όλων των μονάδων μας για το επόμενο στάδιο του πολέμου» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι.

«Στηρίζουμε το Ισραήλ, αλλά δεν θέλουμε απώλειες αμάχων» δήλωσε το απόγευμα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τη Χαμάς και τις βάναυσες και αδιάκριτες τρομοκρατικές επιθέσεις της σε ολόκληρο το Ισραήλ και εκφράζει τη βαθιά της λύπη για τις απώλειες ζωών. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τον τρόμο» τονίζουν τα 27 κράτη-μέλη στη δήλωσή τους που αντικατοπτρίζει την κοινή θέση σε σχέση με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Νωρίτερα, συνεδρίαση του διευρυμένου υπουργικού συμβουλίου έκτακτης ανάγκης συγκάλεσε για πρώτη φορά σήμερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, υπογραμμίζοντας ότι η εθνική ενότητα που επιδεικνύουν οι Ισραηλινοί στέλνει ένα μήνυμα, στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας.

«Το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται να διεξάγει πόλεμο στο βόρειο μέτωπό του» δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, ενώ συμπλήρωσε ότι εάν η φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου δείξει αυτοσυγκράτηση, η χώρα του θα σεβαστεί την κατάσταση στα σύνορα, όπως είναι σήμερα.

Λίγο νωρίτερα ακούστηκαν σειρήνες του συναγερμού να ηχούν σε όλο το βόρειο Ισραήλ, προειδοποιώντας για πιθανή επίθεση με πυραύλους.

Η υδροδότηση στη νότια Γάζα έχει αποκατασταθεί.

Η ΕΡΤ στην Μπερ Σεβά, δίπλα στη Γάζα

«Η έναρξη της επιχείρησης του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς δεν αναμένεται σίγουρα να γίνει απόψε, καθώς ο καιρός στο νότιο Ισραήλ απόψε θα είναι βροχερός όλη τη νύχτα και τα σύννεφα που υπάρχουν εμποδίζουν και τις επιχειρήσεις» μετέδωσε η απεσταλμένη της ΕΡΤ Ευτυχία Πενταράκη από την Μπερ Σεβά, σε απόσταση αναπνοής από τη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως επίσης έκανε γνωστό η ίδια: «Εδώ καταφθάνουν οι άνθρωποι από το μέτωπο. Έχει δημιουργηθεί ένα πρόχειρο στρατόπεδο εδώ για να έρχονται όλοι. Υπάρχουν εθελοντές που δουλεύουν εδώ όλη τη μέρα (…) Οι μόνοι που κυκλοφορούν στους δρόμους αυτές τις ημέρες είναι τα σώματα ασφαλείας: Αστυνομία, στρατός, φορτηγά που μεταφέρουν άρματα, οχήματα μεταφοράς προσωπικού και ό,τι έχει να κάνει με αυτή τη μεγάλη επιχείρηση που επίκειται».

Η ΕΡΤ στο βόρειο μέτωπο – Ανησυχία για εξάπλωση του πολέμου

Κλιμακώνεται συνεχώς η ένταση στο βόρειο μέτωπο του Ισραήλ, μετέδωσε στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων η απεσταλμένη της ΕΡΤ Αλεξία Καλαϊτζή. Η ίδια αναφέρθηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών που έγινε νωρίτερα στα σύνορα μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ.

Ενώ πρόσθεσε: «Η Χεζμπολάχ παραδέχθηκε ότι ένοπλοι της οργάνωσης χτύπησαν στρατιωτικές θέσεις κατά μήκος της συνοριακής γραμμής. Το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ήδη πως έχει απαντήσει στέλνοντας ελικόπτερο να βομβαρδίσει και να καταστρέψει στρατιωτικές υποδομές εντός του Λιβάνου τις τελευταίες δύο μέρες. Οι επιθέσεις είναι συνεχείς και ξέρουμε ότι γι’ αυτές ευθύνη έχουν πάρει σε μεγάλο βαθμό τόσο οι Χεζμπολάχ όσο και η λιβανέζικη Χαμάς».

Ο απολογισμός εβδομάδας για τα θύματα σε Ισραήλ, Λωρίδα της Γάζας

Περισσότεροι των 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ κατά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου κατά του ισραηλινού εδάφους, σύμφωνα με νέο απολογισμό που δόθηκε στην δημοσιότητα από το πρωθυπουργικό γραφείο του Ισραήλ.

«Περισσότεροι των 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν. περισσότεροι των 120 Ισραηλινοί απήχθησαν από τους τρομοκράτες της Χαμάς», ανακοίνωσε ο Ταλ Χάινριχ, εκπρόσωπος του Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 1.300 νεκρούς.

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε η Χαμάς, οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Λωρίδα της Γάζας ανέρχονται σε 2.450.

Διπλωματικός μαραθώνιος

Έντονες παραμένουν οι διπλωματικές προσπάθειες για την προστασία των αμάχων.

«Ευχόμαστε η Χεζμπολάχ να μην προκαλέσει μία εκ των πραγμάτων καταστροφή του Λιβάνου, γιατί δεν θα συμβεί τίποτα λιγότερα αν υπάρξει πόλεμος εκεί» επισήμανε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Μπένιαμιν Νετανιάχου, Τζάχι Χανέγκμπι.

Ήδη το Ιράν ως προστάτιδα δύναμη της Χεσμπολάχ διαμήνυσε μέσω ΟΗΕ στην κυβέρνηση Νετανιάχου πως αν συνεχιστεί ο πόλεμος στη Γάζα, η Τεχεράνη θα εμπλακεί.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός Στρατός δήλωσε ετοιμοπόλεμος απέναντι σε κάθε εξωτερική απειλή. 

Στο Ισραήλ αναμένεται να επιστρέψει αύριο Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, για τη δεύτερη επίσκεψή του στη χώρα σε διάστημα μικρότερο της μίας εβδομάδας. Επισημαίνεται ότι στο μεσοδιάστημα ο ίδιος έκανε περιοδεία σε έξι αραβικές χώρες, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ. Σήμερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έφτασε στο Κάιρο, για συνομιλίες με την αιγυπτιακή ηγεσία.

Με στόχο την αποτροπή επιθέσεων από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν και δεύτερο αεροπλανοφόρο, το Αιζενχάουερ, στην ανατολική Μεσόγειο την ώρα που ο πρόεδρος Μπάιντεν υπερθεματίζει με νέα ανάρτησή του ότι η πλειοψηφία του παλαιστινιακού λαού δεν έχει καμία σχέση με τις θηριωδίες της Χαμάς.

Oι αμερικανικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι οι Αμερικανοί πολίτες θα αναχωρήσουν τη Δευτέρα με πλοίο από τη Χάιφα για τη Λεμεσό. 

Επιμέλεια: Ευγενία Μυρίδου, Παντελής Γκόνος, Άννα Παπασωτηρίου
Αποστολή ΕΡΤ στο Ισραήλ: Ευτυχία Πενταράκη, Αλεξία Καλαϊτζή | Κάμερα: Κάρλος Ρούβιο | Ήχος: Παναγιώτα Δερβιτσιώτη

Διαβάστε ακόμα

Αποκλειστικό: Τα όπλα των μαχητών της Χαμάς που σκόρπισαν τον θάνατο στο φεστιβάλ – Η ΕΡΤ στο οπλοστάσιο

ΕΕ – Μέση Ανατολή: Είναι κρίσιμο να αποτραπεί η περιφερειακή κλιμάκωση, τονίζουν τα 27 κράτη -μέλη

ΑΝΑΛΥΣΗ | Γιατί το Ισραήλ καθυστερεί τη χερσαία επίθεση στη Γάζα – Τι λέει στην ΕΡΤ ο υποπτέραρχος εν αποστρατεία Δ. Δρόσος

Πόλεμος στο Ισραήλ: Στην αναμονή οι ξένοι υπήκοοι στη Ράφα – Κλειστή η διάβαση

Τζ. Σάλιβαν: Αποκαταστάθηκε η υδροδότηση στη νότια Γάζα – Ανησυχία για ενδεχόμενη εμπλοκή του Ιράν

ΥΠΕΞ: Σύσταση για αποφυγή ταξιδιών σε Ισραήλ, Παλαιστινιακά Εδάφη και Λίβανο

Βομβαρδισμοί μπροστά στην κάμερα της ΕΡΤ στα σύνορα με Γάζα – «Φαντάσματα» οι πόλεις κοντά στη μεθόριο

*Διαβάστε εδώ όλες τις σχετικές ειδήσεις*

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More