Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πόλος έλξης τουριστών οι Μπενίτσες

Διατηρεί την φυσιογνωμία ενός παραδοσιακού Ελληνικού χωριού και αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς. Ο λόγος για τις Μπενίτσες στην Κέρκυρα.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Γιάννης Ανδριώτης, μας μεταφέρει σε έναν τόπο ζηλευτό και μας γυρίζει στον χρόνο, εκεί όπου το τραγούδι ήταν η έκφραση της χαράς της ζωής.

Μόλις 15 χλμ. νοτίως της πόλεως της Κέρκυρας, ένα ψαροχώρι έγινε διάσημο την δεκαετία του 1970, με την Ρένα Βλαχοπούλου, που τραγουδούσε το «Κέρκυρα Κέρκυρα». Έτσι, το κοινό συντονίστηκε στον ρυθμό «Τα πιο νόστιμα κορίτσια τα ‘δα στην Παλιοκαστρίτσα– Και τα ψάρια τα πιο φρέσκα τα ‘χει μόνο η Μπενίτσα».

Η Μπενίτσα έχει πολλά περισσότερα, από ψάρια, τα οποία είναι άγνωστα στους περισσότερους, αναφέρει η Μελίτα Ανδριώτη, αντιπεριφερειάρχης δημόσιας υγείας Π.Ε. Κέρκυρας. Ένα σημείο τόσο κοντά στην πόλη, από όπου μπορεί ο επισκέπτης να κατευθυνθεί σε κάθε σημείο του νησιού χωρίς να διανύει αποστάσεις. Άλλωστε ήταν το πρώτο τουριστικό θέρετρο της Κέρκυρας και το μέρος από όπου ξεκίνησε ο τουρισμός.   

Η περιφέρεια βλέπει με αισιοδοξία τις φετινές κρατήσεις να αυξάνονται κατά 8% σε σχέση με πέρυσι. Περίμεναν κάτι καλύτερο, αλλά οι τιμές των πτήσεων εξωτερικού είναι υψηλές και ο καιρός δεν βοήθησε, όπως λέει η κ. Ανδριώτη. Ωστόσο, οι επιχειρηματίες θεωρούν ότι η χρονιά θα κλείσει με θετικό πρόσημο και καλύτερα από το παρελθόν.

Οι βρετανοί αν και αγγλοσάξονες δείχνουν τον ξεχωριστό χαρακτήρα τους και δεν θυσιάζουν τα μετρημένα καλοκαίρια της ζωής, για χάρη των χρημάτων. Αν και ο πληθωρισμός έχει κτυπήσει κόκκινο συνεχίζουν να καταφθάνουν στο νησί.

Λιγότερες καταγράφονται οι αφίξεις και οι κρατήσεις από τους Γερμανούς. Η δεύτερη μεγάλη ομάδα επισκεπτών στο νησί, αποδεικνύει ότι ο Εμπενίζερ Σκρούτζ, αν και Σκώτος, ήταν παιδί της νορμανδικής εισβολής.   

Παρά το γεγονός ότι οι καλοκαιρινές διακοπές είναι για τον μέσο Γερμανό από τα σημαντικότερα θέματα, το όνειρο μετά από ένα χρόνο εργασίας, μπορεί να το θυσιάσει αδιαμαρτύρητα για χάρη της γενικότερης κατάστασης. Έτσι, οι κρατήσεις και οι αφίξεις εκ Γερμανίας δείχνουν στασιμότητα ή κάμψη. Ωστόσο, άλλοι γείτονες, όπως οι Ιταλοί καταφθάνουν, απτόητοι από τις πληθωριστικές πιέσεις που πλήττουν και την δική τους χώρα.

Οι Γερμανοί βιώνουν επισήμως την ύφεση. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης συρρικνώθηκε το 1ο τρίμηνο του 2023 και τελικά υπέκυψε στην πίεση του υψηλού πληθωρισμού. Η κατανάλωση συνεχίζει να αισθάνεται την πίεση από τις υψηλότατες τιμές, των τελευταίων δεκαετιών. Το μήνυμα της γερμανικής κυβέρνησης, ότι παλεύει για να βγεί από αυτή την κρίση, οι Γερμανοί πολίτες το άκουσαν με μέγιστη προσοχή και αποφάσισαν να συνδράμουν. Έκοψαν όλες τις περιττές ανάγκες, σε κάποιες περιπτώσεις, όπως η ενέργεια, επέλεξαν να κρυώνουν στον βαρύ χειμώνα του βορά, παρά να σπαταλήσουν πόρους και χρήματα. Αυτό είναι χαρακτηριστικό της νοοτροπίας του λαού που απέχει Παρασάγγας από άλλους, που διαμαρτύρονται με το παραμικρό. Έτσι, η Γερμανία έγινε η οικονομική μηχανή της Ευρώπης.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More