Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πόλ Γουίλαν: Απογοητευμένος ο Αμερικανός πεζοναύτης που έμεινε εκτός ανταλλαγής Ρωσίας – ΗΠΑ

Ο πρώην Αμερικανός πεζοναύτης Πολ Γουίλαν δήλωσε από τη ρωσική φυλακή ότι είναι «απογοητευμένος» που η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έκανε περισσότερα για να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή του μετά την ανταλλαγή κρατουμένων για την απελευθέρωση της διάσημης παίκτριας του WNBA Μπρίτνεϊ Γκρίνερ.

Ο Γουίλαν δεν συμμετείχε στην επίμαχη ανταλλαγή κρατουμένων της Πέμπτης, κατά την οποία ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν βοήθησε στην απελευθέρωση της Γκρίνερ με αντάλλαγμα έναν Ρώσο έμπορο όπλων, γνωστό ως «έμπορο του θανάτου».

Οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγόρησαν τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ότι ευνοεί τις διασημότητες έναντι των βετεράνων, καθώς ο Γουίλαν έχει εγκαταλειφθεί να μαραζώνει σε ρωσική φυλακή με κατηγορίες για κατασκοπεία που η οικογένειά του και η αμερικανική κυβέρνηση λένε ότι είναι αβάσιμες.

«Είμαι πολύ απογοητευμένος που δεν έχουν γίνει περισσότερα για να εξασφαλισθεί η απελευθέρωσή μου, ιδίως καθώς πλησιάζει η τετραετής επέτειος της σύλληψής μου», δήλωσε ο Γουίλαν στο CNN σε τηλεφωνική επικοινωνία από την απομακρυσμένη ρωσική φυλακή όπου εκτίει ποινή 16 ετών.

«Με συνέλαβαν για ένα έγκλημα που δεν έγινε ποτέ», είπε. «Δεν καταλαβαίνω γιατί κάθομαι ακόμα εδώ».

«Οι βαλίτσες μου είναι έτοιμες. Είμαι έτοιμος να γυρίσω σπίτι. Απλά χρειάζομαι ένα αεροπλάνο να έρθει να με πάρει», πρόσθεσε ο Γουίλαν. «Είναι προφανές ότι είμαι όμηρος».

Η Γκρίνερ, η σταρ του WNBA που φυλακίστηκε στη Ρωσία με κατηγορίες για ναρκωτικά που σχετίζονται με μαριχουάνα, θα επιστρέψει στις ΗΠΑ με αντάλλαγμα τον διαβόητο Ρώσο έμπορο όπλων Βίκτορ Μπούτ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις διαπραγματεύσεις μεσολάβησαν ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ, σύμφωνα με το Arab News.

Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να στηρίζονται σε εταίρους σε όλο τον κόσμο» για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση των άδικα κρατούμενων Αμερικανών.

Η Μπρίτνεϊ Γκρίνερ (αριστερά) απελευθερώθηκε από τη ρωσική φυλακή την Πέμπτη με αντάλλαγμα τον Ρώσο έμπορο όπλων Βίκτορ Μπούτ (δεξιά)

Η ανταλλαγή έγινε στο αεροδρόμιο του Άμπου Ντάμπι, όπου η Γκρίνερ και ο Μπούτ έπρεπε να περάσουν δίπλα ένας στον άλλον για να φτάσουν στα αντίστοιχα μέρη τους στην πίστα του αεροδρομίου, αναφέρουν τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Γκρίνερ ήταν «χαμογελαστή» στην πίστα καθώς πλησίαζε την αμερικανική αντιπροσωπεία.

Όμως ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Μάικ Γουόλτς, πρώην μέλος των Πράσινων Μπερέδων, ρώτησε: «Πού είναι ο Αμερικανός πεζοναύτης Πολ Γουίλαν, ο οποίος κρατείται άδικα από τη Ρωσία για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα;». Οι διασημότητες προηγούνται των βετεράνων; Ο βουλευτής Άνταμ Κίζιντζερ, πρώην πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, αντέδρασε επίσης. «Έτσι, ένας αστέρας του μπάσκετ απελευθερώνεται, μπορούμε να το γιορτάσουμε, αλλά τι γίνεται με τον Πολ Γουίλαν; Ένας Αμερικανός που κρατείται άδικα για χρόνια», έγραψε στο Twitter. «Μπορεί να μην είναι υψηλού προφίλ, αλλά είναι αθώος. Αυτός είναι ένας επικίνδυνος δρόμος».

Ο Πολ Γουίλαν συνελήφθη με την κατηγορία της κατασκοπείας κατά τη διάρκεια ενός, όπως λέει, τουριστικού ταξιδιού στη Μόσχα τον Δεκέμβριο του 2018. Το 2020 καταδικάστηκε σε 16 χρόνια κάθειρξη σε φυλακή υψίστης ασφαλείας. Ο ίδιος αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες και η οικογένειά του και η κυβέρνηση των ΗΠΑ δήλωσαν ότι είναι αβάσιμες.

Η Γκρίνερ εξέτιε ποινή φυλάκισης εννέα ετών αφού δήλωσε ένοχη για την εισαγωγή προϊόντων κάνναβης μέσω των ρωσικών τελωνείων τον Φεβρουάριο. “Είμαι τόσο χαρούμενος που η Μπρίτνεϊ Γκρίνερ βρίσκεται στο δρόμο για το σπίτι της”, δήλωσε ο Ντέιβιντ Γουίλαν ο αδελφός του Πολ . «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη επιτυχία από το να απελευθερώνεται ένας άδικα κρατούμενος και να επιστρέφει στην πατρίδα του. Η κυβέρνηση Μπάιντεν πήρε τη σωστή απόφαση να φέρει την κ. Γκρίνερ στο σπίτι της και να κάνει τη συμφωνία που ήταν δυνατή, αντί να περιμένει μια συμφωνία που δεν επρόκειτο να γίνει».

Όμως, ο Ντέιβιντ πρόσθεσε στη δήλωσή του ότι: «καθώς η χρήση άδικων κρατήσεων και η διπλωματία των ομήρων συνεχίζεται σε όλο τον κόσμο, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να είναι πιο δυναμική». Ο Ντέιβιντ δήλωσε ότι σε αντίθεση με τον Απρίλιο, όταν έμεινε εκτός προηγούμενης ανταλλαγής κρατουμένων, «οι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης μας ενημέρωσαν εκ των προτέρων ότι ο Πολ θα παραμείνει στη φυλακή». «Αυτή η έγκαιρη προειδοποίηση σήμαινε ότι η οικογένειά μας ήταν σε θέση να προετοιμαστεί διανοητικά για αυτό που αποτελεί πλέον μια δημόσια απογοήτευση για εμάς. Και μια καταστροφή για τον Πολ», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι φέτος θα είναι τα τέταρτα Χριστούγεννα που οι γονείς του Πολ, ηλικίας 83 και 85 ετών, που θα περνούν μόνη τους χωρίς τον γιο τους που είναι στη ρωσική φυλακή. Η πιθανότητα να ξαναδούν οι γονείς μας τον γιο τους μειώνεται κάθε μέρα που συνεχίζεται η άδικη κράτησή του, σημείωσε.

«Ανησυχώ όλο και περισσότερο ότι ο ίδιος ο Πολ δεν θα επιβιώσει άλλα 12 χρόνια σε μια ρωσική εργασιακή φυλακή. Έχει προσπαθήσει να παραμείνει υγιής, αλλά αναρωτιέται κανείς πόσο μπορεί να συνεχιστεί αυτή η αποφασιστικότητα να αντέξει», πρόσθεσε ο Ντέιβιντ.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει την υπόθεση του Γουίλαν διαφορετικά από την υπόθεση της Γκρίνερ, γεγονός που καθιστά δύσκολη την απελευθέρωσή του.

«Δυστυχώς και για εντελώς αθέμιτους λόγους, η Ρωσία αντιμετωπίζει την υπόθεση του Πολ διαφορετικά από την υπόθεση της Μπρίτνεϊ. Και ενώ δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωση του Πολ, δεν το βάζουμε κάτω. Δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ», δήλωσε. «Δεν έχουμε ξεχάσει τον Πολ Γουίλαν», δήλωσε ο Μπάιντεν. «Θα συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε με καλή πίστη για την απελευθέρωση του Πολ».

Ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής άμυνας, τον οποίο επικαλείται το NBC News, δήλωσε ομοίως ότι οι ΗΠΑ προσπάθησαν να εξασφαλίσουν την ελευθερία του Γουίλαν, αλλά η Ρωσία αρνήθηκε να τον απελευθερώσει χωρίς να πάρει ως αντάλλαγμα έναν Ρώσο κατάσκοπο. «Τον αντιμετωπίζουν με διαφορετικό τρόπο. Λένε ότι πρόκειται για υπόθεση κατασκοπείας. Είπαν ότι η επιλογή ήταν είτε ένας (η Γκρίνερ), είτε κανένας», δήλωσε.

Πηγή: www.dailymail.co.uk

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More