Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πόρτο Λάγος: Ένας σκύλος και ειδικά εκπαιδευμένος χειριστής προστατεύουν τα άγρια είδη πτηνών και ζώων

Αναζητούν τις «παγίδες» στη φύση και προστατεύουν τα άγρια είδη πτηνών και ζώων. Ένα δίδυμο βγαλμένο από τα παλιά, μια συνεργασία που κρατά χρόνια, όσο η γνωριμία του ανθρώπου με το σκύλο.

Η «Λαϊκά» και ειδικά εκπαιδευμένος χειριστής , ο κ. Κώστας Κυριακίδης ακολουθούν «μονοπάτια» ζώντας από κοντά (σ)τη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών των Εθνικών Πάρκων Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας και Ροδόπης.

Αξιοποιώντας κονδύλια του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) όπως δήλωσε σήμερα 28-2-2023 στο www.ertnews.gr η προϊσταμένη του Φορέα, η κα Δέσποινα Μιχαηλίδου καταβάλλεται προσπάθεια να προστατευτούν τα άγρια είδη πτηνών, αλλά και να ματαιωθούν έγκαιρα τα «σχέδια» ασυνείδητων.

Ακόμη και σε μέρες που η επισκεψιμότητα και η κινητικότητα δεν λείπουν σε όλη την έκταση του Εθνικού Πάρκου εντοπίζουν, καταγράφουν κι απομακρύνουν αλόγιστες πρακτικές, όπως οι ρίψεις δολωμάτων. Έτσι, κινητοποιούνται ειδικές ομάδες με την αρχή να γίνεται από τα Στενά του Νέστου και τον Κομψάτο ποταμό.

Εκεί άλλωστε πρόσφατα εντοπίστηκαν άγρια είδη πτηνών, δηλητηριασμένων από δολώματα. Έτσι, σε όλη την έκταση του Εθνικού Πάρκου της αν.Μ.Θ. στην οροσειρά της Ροδόπης ένας σκύλος και ο συνοδός του εντοπίζουν κι απομακρύνουν τον κίνδυνο ανέφερε η προϊσταμένη του χώρου παρουσιάζοντας την προσπάθεια. Άλλο παράλληλο βήμα του Οργανισμού, η βελτίωση του κέντρου στο Πόρτο Λάγος , όπου γίνεται η υποδοχή των επισκεπτών και η προβολή των θεματικών ενοτήτων της περιοχής.

Έμπειρο προσωπικό δεκαοκτώ ατόμων σε όλη την ακτίνα δράσης του χώρου υποδέχονται φιλόξενα μαθητές και μαθήτριες σχολείων της περιοχής. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα γνωριμίας με την περιοχή και τον πλούτο της θα συνεχιστούν.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More