Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πότε η Τουρκία έχασε το παιχνίδι στην Κρήτη – Αναλύει ο αντιναύαρχος ε.α. Στέλιος Πολίτης

Κλιμακώνει τις τελευταίες ημέρες τις προκλήσεις η Τουρκία, με την Αθήνα πάντως να κρατά ψύχραιμη στάση.

Η τελευταία πρόκληση, που προκάλεσε και την αυστηρή απάντηση της Αθήνας, ήρθε όταν ο ακροδεξιός κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, εμφανίστηκε να ποζάρει μπροστά από χάρτη ο οποίος απεικονίζει ως τμήμα της Τουρκίας νησιά του ανατολικού Αιγαίου, καθώς και την Κρήτη.

Ο αντιναύαρχος ε.α. Στέλιος Πολίτης, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Από τις Έξι» εξήγησε γιατί είναι ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί της Άγκυρας.

Όπως αναφέρει: «Όπως και να χαρακτηρίζουν την Συνθήκη της Λωζάνης και εκείνους που την υπέγραψαν, η Συνθήκη της Λωζάνης παράγει όλα τα έννομα αποτελέσματα. Ό,τι προβλέπεται, ισχύει» και εξηγεί:

«Με την συγκεκριμένη Συνθήκη, το ξέρουμε πολύ καλά, ότι είναι 3 μίλια από τις ακτές της Μικράς Ασίας είναι με το μέρος της Τουρκίας. Η Τουρκία με το άρθρο 16, έχει παραιτηθεί από όλα τα άλλα τα νησιά, εκτός από αυτά που αναγνωρίζει η Συνθήκη. Υπάρχει μία ιστορία παλιά, που δεν διαφοροποιεί την κατάσταση και δεν θα μπορούσε να το κάνει. Η Τουρκία έχασε το παιχνίδι στην Κρήτη από την Σύμβαση της Χαλέπας, το 1878, που τότε κέρδισε μία αυτονομία η Κρήτη. Αργότερα φτάσαμε στην συνθήκη του Λονδίνου, το 1913, με αυτή τη συνθήκη και με μία συμπληρωματική της, παραιτήθηκε ο Σουλτάνος από την κυριαρχία της Κρήτης και με την ίδια συνθήκη η Κρήτη βρέθηκε, μετά τους βαλκανικούς πολέμους, μεταξύ Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας και Μαυροβουνίου. Η Βουλγαρία ρητά και η Σερβία και το Μαυροβούνιο σιωπηρά αναγνώρισαν την κυριαρχία της Ελλάδας στην Κρήτη. Στη συνέχεια είχαμε τη σύμβαση των Αθηνών, που είναι μέρος και η Τουρκία, η οποία αναγνώρισε τα παραπάνω. Από εκεί και πέρα ό, τι λέει η Τουρκία είναι τελείως στον αέρα» καταλήγει.

Διαβάστε ακόμα: Τουρκικά ΜΜΕ: Προκάλεσε μεγάλο φόβο στους Έλληνες ο χάρτης που παρουσιάστηκε από τον Μπαχτσελί

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More