Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πώς γίνεται η εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης – Τι ισχύει και ποιους αφορά

Ως βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας χαρακτήρισε ο δικηγόρος Δημήτρης Μουσελίμης το περιστατικό με τον εργαζόμενο με παραθαλάσιο μπαρ στη Ρόδο που παρέδιδε τις παραγγελίες εντός θαλάσσης, σχεδόν κολυμπώντας, με τη στολή εργασίας. Καλεσμένος στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις Έξι» ο έγκριτος νομικός αναφέρθηκε επίσης και στην εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης, αποκαλύπτοντας με αναλυτικές κάρτες όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι.

Η αξίωση της επιχείρησης στη Ρόδο δε δικαιολογείται μέσα από κάποιον μισθό

Σχολιάζοντας το θέμα με τον σερβιτόρο που παρέδιδε δια θαλάσσης φαγητά σε τουρίστες που βρίσκονται σε πλατφόρμα εντός της θάλασσας ο κ. Μουσελίμης τόνισε ότι η σύμβαση εργασίας που αφορά τους υπαλλήλους του επισιτιστικού κλάδου είναι γενική και ο νομοθέτης δεν έχει φροντίσει να συμπεριλάβει καλύψεις και σε τέτοιες, περιπτώσεις, που αποκλίνουν από το κανονικά καθήκοντα ενός εργαζόμενου.

Πρόσθεσε δε, ότι« η αξίωση της επιχείρησης δεν δικαιολογείται μέσα από κάποιον μισθό» για να κάνει σαφές ότι όσο καλοπληρωμένος και εάν είναι ο υπάλληλος υπάρχουν και κάποια πράγματα που δεν εξαγοράζεται με μια καλή αμοιβή ή ένα υψηλό φιλοδώρημα.

«Ίσως εκεί το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας θα μπορούσε να κάνει μια συγκεκριμένη ρύθμιση για αυτές τις συνθήκες«, πρόσθεσε ο κ. Μουσελίμης δείχνοντας το δρόμο προς τους αρμοδίους.

Τι ισχύει με τα πλασματικά έτη ασφάλισης

Αλλάζοντας θέμα ο δικηγόρος αναφέρθηκε στην εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης όπου για τους μισθωτούς το κόστος εξαγοράς υπολογίζεται με βάση την εισφορά του κλάδου σύνταξης της ασφαλιστικής κατηγορίας στην οποία ανήκει ο ενδιαφερόμενος.

«Το κόστος εξαγοράς υπολογίζεται με βάση την εισφορά που πληρώνουν συγκεκριμένοι επαγγελματίες κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης για την αναγνώριση των πλασματικών ετών» επισημαίνοντας ότι αφορά μόνο την καταβολή του κλάδου σύνταξης.

Και όπως τόνισε για τους ελεύθερους επαγγελματίες η ελάχιστη καταβολή κόστους αναγνώρισης είναι τα 169,95 ευρώ, σχεδόν 170 ευρώ, ενώ για τους αγρότες η ελάχιστη εισφορά κλάδου σύνταξης για τους αγρότες είναι 99,78 ευρώ.

Μιλώντας για τα κατώτατα ποσά (με βάση τον κατώτατο μισθό των 780 ευρώ( σημείωσε ότι το ελάχιστο ποσό για το κόστος εξαγοράς είναι 156 ευρώ ανά μήνα.

Όσον αφορά την αναγνώριση πλασματικού χρόνου αυτή υπολογίζεται σε ποσοστό 20% επί του μικτού μηνιαίου μισθού.

«Υπάρχουν οι πλασματικοί χρόνοι οι οποίοι χρησιμοποιούνται για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, αλλά δεν συντελούν στην προσαύξηση του ποσού της σύνταξης» διευκρίνισε o νομικός.

Επιπρόσθερα ανέφερε ότι σε περίπτωση διακοπής ασφάλισης αν κατά το έτος υποβόλης αναγνώρισης είχαν ενεργή ασφάλιση η αναγνώριση υπολόγιζεται επί της ασφαλιστικής κατηγορίας.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More