Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Ιωακειμίδης στο Πρώτο: Ντελόρ και Σόιμπλε πίστευαν στην Ευρώπη αλλά με διαφορετική προσέγγιση ο καθένας (audio)

«Έφυγαν δύο κορυφαίες προσωπικότητες του ευρωπαϊκού χώρου. Το κοινό σημείο, μεταξύ των δύο ανδρών είναι ότι πίστευαν στην Ευρώπη, αν και ο καθένας με τη διαφορετική του προσέγγιση» ανέφερε ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης, ομότιμος καθηγητής Ευρωπαϊκής Ενοποίησης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μιλώντας για τον Ζακ Ντελόρ και τον Βόλφγκανγ Σόμιπλε, οι οποίοι έφυγαν από τη ζωή με διαφορά μερικών ωρών.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου, ο κ. Ιωακειμίδης μιλώντας για τον Ντελόρ, υπογράμμισε πως ήταν ένας μεγάλος οραματιστής, ο οποίος ήθελε μία ενωμένη Ευρώπη, ανοιχτή σε όλες τις χώρες που πληρούσαν κριτήρια όπως της δημοκρατίας και του σεβασμού των ατομικών δικαιωμάτων.

«Θεωρούσε ότι αυτή η ενωμένη Ευρώπη αποτελούσε την προϋπόθεση για την ειρήνη και σταθερότητα στην ευρωπαϊκή ήπειρο» επισήμανε.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επίσης πίστευε στην Ευρώπη, αλλά περισσότερο πίστευε σε μία γερμανοκεντρική Ευρώπη, ανέφερε ο κ. Ιωακειμίδης. Εκτιμούσε, όπως είπε, ότι μία Ευρώπη η οποία θα είχε έναν εσωτερικό πυρήνα που θα αποτελείτο από τη Γερμανία και από μία σειρά από χώρες μικρότερες, οι οποίες θα μοιράζονταν την ίδια πολιτιστική αντίληψη με τη Γερμανία, θα αποτελούσε το καλύτερο δυνατό σχήμα για την Ευρώπη και ως εκ τούτου, στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης,  ο Σόιμπλε υπουργός Οικονομικών τότε, προσπάθησε να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός της Ευρωζώνης με το Grexit και ενδεχομένως εκτός της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Φυσικά δεν κατάφερε αυτόν τον στόχο, αλλά παράλληλα επέμενε στην πολύ αυστηρή, δημοσιονομική πειθαρχία, δηλαδή στη λιτότητα με τα εξόχως αυστηρά μνημόνια και ως εκ τούτου έχει περάσει στην ελληνική πολιτική μυθολογία ή στην ελληνική πολιτική φαντασία ως ο ηγέτης που εντός ή εκτός εισαγωγικών μισούσε τους Έλληνες» συμπλήρωσε ο καθηγητής εκφράζοντας μάλιστα την άποψη ότι ο Γερμανός υπουργόε δεν μισούσε τους Έλληνες, απλώς είχε μία θεολογική αντίληψη.
«Ο Ζακ Ντελόρ, από την άλλη μεριά, είναι οπωσδήποτε ο αρχιτέκτονας της σημερινής Ευρώπης. Δηλαδή, αυτό που κατανοούμε και βιώνουμε σήμερα ως Ευρωπαϊκή Ένωση ουσιαστικά δημιουργήθηκε από τον Ζακ Ντελόρ, με τρεις κεντρικούς πυλώνες. Πρώτον, την ενιαία εσωτερική αγορά, για την ελεύθερη διακίνηση αγαθών, προσώπων, υπηρεσιών, ατόμων, κάτι που αυτή τη στιγμή πλέον το θεωρούμε ως μία δεδομένη κατάσταση, δηλαδή το χώρο Σένγκεν, ότι μπορούμε να κινηθούμε ελεύθερα χωρίς περιορισμούς στις περισσότερες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο δεύτερος πυλώνας ήταν φυσικά η δημιουργία του ευρώ, της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, κάτι που υπήρξε η σύλληψη και σε μεγάλο βαθμό η εκτέλεση του Ζακ Ντελόρ μέσω της Συνθήκης του Μάαστριχτ στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και τρίτον, η διαρθρωτική και κοινωνική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με άλλα λόγια, ο Ζακ Ντελόρ πίστευε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να στηρίζεται στην ενότητα, αλλά ταυτόχρονα και στην αλληλεγγύη και στην κοινωνική δικαιοσύνη και ως εκ τούτου η ενιαία εσωτερική αγορά, για την οποία είχε πει προσφυώς ότι κανένας δεν μπορεί να ερωτευθεί μία ενιαία εσωτερική αγορά, επομένως, θα πρέπει να έχουμε κάτι άλλο, πιο ελκυστικό για τους πολίτες. Και αυτό ήταν, η διαρθρωτική και κοινωνική πολιτική. Και οικοδόμησε τη διαρθρωτική και κοινωνική πολιτική, από την οποία, σημειωτέον, επωφελήθηκε πάρα πάρα πολύ σημαντικά η Ελλάδα» τόνισε, με την επισήμανση ότι η διαρθρωτική πολιτική διαμορφώθηκε με υπόβαθρο τις αναπτυξιακές ανάγκες της Ελλάδας.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημείωσε ο κ. Ιωακειμίδης, συνέβαλε καθοριστικά στην ενοποίηση των δύο Γερμανιών, προσπάθησε να συρρικνώσει την Ευρώπη σε ένα γερμανοκεντρικό κύκλο κρατών και βεβαίως μισήθηκε στην Ελλάδα.

«Οι γελοιογραφίες της εποχής απέδιδαν κατά κάποιο τρόπο τη βαθύτατη αντιπάθεια που του είχε ο ελληνικός λαός. Αλλά σε τελευταία ανάλυση, είναι η ιστορία αυτή η οποία θα αποφανθεί για τον καθένα ξεχωριστά. Η τελική κρίση ανήκει πάντοτε στην αδέκαστη ιστορία» τόνισε ο κ. Ιωακειμίδης.
 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More