Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Λιάκουρας στο Πρώτο: Ο Μπλίνκεν έρχεται με διπλό «καπέλο» στη χώρα μας (audio)

«Ο συγκεκριμένος υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών έρχεται με ένα διπλό καπέλο, όπως διπλό καπέλο θα έχουμε και εμείς, δηλαδή η ελληνική αντιπροσωπεία, η ελληνική πλευρά. Η μία θα είναι οι χώρες μας και η δεύτερη θα είναι οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, άρα τα μεγάλα ΝΑΤΟϊκά προβλήματα είναι η διεύρυνση, τι θα γίνει με τη Σουηδία και τη Φιλανδία» ανέφερε ως προς την επίσκεψη Μπλίνκεν στη χώρα μας, ο Πέτρος Λιάκουρας, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Πανεπιστημίου Πειραιά, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

«Ποιος θα μπορούσε να μεσολαβήσει απέναντι στον Ερντογάν και τον Τσαβούσογλου για να μετριάσουν τις απαιτήσεις απέναντι στις δύο αυτές χώρες (Σουηδία, Φινλανδία) με πρόταγμα κυρίως ή με αιχμή δόρατος κυρίως το θέμα της τρομοκρατίας; Δεν έχει καταλάβει ο Ερντογάν και Τσαβούσογλου ότι η Σουηδία και η Φινλανδία είναι δύο άκρως δημοκρατικές χώρες. Δεν θα πράξουν δικά τους πράγματα τα οποία αφορούν τους τρομοκράτες. Γιατί για να εκδοθεί ένας τρομοκράτης πρέπει να γίνει μετά από απόφαση του δικαστηρίου. Άρα τι ζητάει τώρα ο Ερντογάν και ο Τσαβούσογλου από αυτές τις δύο χώρες; Να παρακαμφθεί η δημοκρατία, οι δημοκρατικοί θεσμοί, η δικαιοσύνη δηλαδή εν προκειμένω, προκειμένου να μπορέσει να ικανοποιηθεί η Τουρκία πάνω σε αυτό, το οποίο η Τουρκία το γνωρίζει, γι’ αυτό ακριβώς και έχει ανεβάσει πάρα πολύ ψηλά τον πήχη που θα ήθελε τον πήχη αυτό να τον κατεβάσει αναλόγως με το τι θα ήθελε να ζητήσει» συμπλήρωσε ο κ. Λιάκουρας.

«Μην ξεχνάμε ότι η επίσκεψη αυτή γίνεται σε συνέχεια της επίσκεψης και της συμμετοχής του Μπλίνκεν στην περίφημη Σύνοδο του Μονάχου, οπότε και από αυτή την οπτική και από την οπτική ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πολύ δεινή θέση και λόγω του σεισμού, αλλά και λόγω των πραγμάτων που επισύρει όλη αυτή η κατάσταση, έχει υποσχεθεί κάπου 100 εκατομμύρια δολάρια ως βοήθεια  Η Τουρκία από τις εκτιμήσεις οι οποίες έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό, οτιδήποτε πρέπει τώρα να αναστήσει σε αυτή τη χώρα, ειδικά στις σεισμόπληκτες περιοχές, μιλάμε για ένα ποσό των 80 δισεκατομμυρίων. Άρα είναι μια κατάσταση οδυνηρή, ειδικά για την Τουρκία. Δηλαδή δεν είναι μόνο τα θέματα της οικονομίας τα οποία υπήρχαν, πολλοί συζητούν μήπως τυχόν η Τουρκία βρεθεί στο κατώφλι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και αυτό είναι κάτι το οποίο συζητείται. Δεν ξέρω τι από όλα μπορεί να γίνουν. Πάντως αυτή τη στιγμή η Τουρκία είναι σε δεινή θέση. Αυτό δεν μας ωφελεί, όταν η Τουρκία είναι σε δεινή θέση για λόγους τους οποίους ξέρουμε και από παλιά» σημείωσε ο κ. Λιάκουρας.

Σε ό,τι αφορά στις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο καθηγητής επισήμανε ότι επειδή ακριβώς έχουν θεσμοθετηθεί τα πάντα, βρισκόμαστε στην καλύτερη φάση με τις ΗΠΑ και επισήμανε πως ο Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ-Ελλάδος σημαίνει ότι οποιαδήποτε κίνηση πρόκειται να πάρουν στην περιοχή οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει προηγουμένως να τις έχουν συζητήσει και να τις έχουν με κάποιο τρόπο σχεδιάσει σχεδόν από κοινού, λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις και της Ελλάδος.

«Αυτή είναι η λογική του στρατηγικού διαλόγου. Δεν σας κάνει εντύπωση το γεγονός ότι ο Μπλίνκεν θα δει και τον κ. Τσίπρα; Διότι επί Τσίπρα είχε ξεκινήσει όλη αυτή η συζήτηση περί στρατηγικού διαλόγου με τον Γουές Μίτσελ, τον προ-προκάτοχό του στο υπουργείο Εξωτερικών, παρά το γεγονός ότι ήταν υφυπουργός Εξωτερικών ο συγκεκριμένος, ο οποίος ήταν ένας πραγματικά διάττων αστήρ της εξωτερικής πολιτικής]των Ηνωμένων Πολιτειών. Αλλά παρόλα αυτά πρέπει να πούμε ότι και σήμερα και λόγω της Αλεξανδρούπολης, που είναι ο κόμβος, ο τερματικός σταθμός για όλες αυτές τις επιχειρήσεις, οι οποίες λαμβάνουν χώρα στην Ουκρανία, ελπίζω να μην ζητήσει κάτι περισσότερο για δική μας προσφορά σε οπλικά, για να μπορέσουν να προσκομιστούν στην Ουκρανία σε αυτή την φάση. Όμως, αν υπάρχει κάτι το οποίο νομίζω ότι θα μπορούσε να είναι επί τάπητος ακόμη και στη συνάντηση με τον Μπλίνκεν, όχι όμως με λογική πίεσης των Αμερικανών, θα είναι οπωσδήποτε το να εκμεταλλευτούμε την κατάσταση η οποία έχει υπάρξει, αλληλεγγύης, συναδέλφωσης λόγω του σεισμού στην Τουρκία, να μπορέσουμε με κάποιο τρόπο να έχουμε μία καλύτερη προσέγγιση» προσέθεσε ο κ. Λιάκουρας.

«Ο Τσαβούσογλου το λέει πολύ ξεκάθαρα» σύμφωνα με τον κ. Λιάκουρα, «ότι στη συνάντηση η οποία έγινε ανάμεσα στον Ιμπραήμ Καλίν και στην Άννα-Μαρία Μπούρα στο Βερολίνο, στα μέσα του Δεκεμβρίου του 2022, κατατέθηκαν κάποιες προτάσεις, έξι σημείων. Ένα από αυτά τα σημεία ήταν η επανέναρξη των διερευνητικών. Δεν λέει συμβουλευτικών, που χρησιμοποιούσαν τον τελευταίο καιρό, είπε των διερευνητικών επαφών» τόνισε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More