Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρίσι Σούνακ: Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας που ανατρέπει το σύνηθες

Ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ γεννήθηκε στις 12 Μαϊου 1980, στο Σαουθάμπτον της Αγγλίας.

Ο Σούνακ ακόμη, γεννήθηκε σε μια οικογένεια με ρίζες μεταναστών. Οι παππούδες του μετανάστευσαν από το Παντζάμπ, στη βορειοδυτική Ινδία, στην Ανατολική Αφρική, όπου η μητέρα και ο πατέρας του γεννήθηκαν στην Τανζανία και την Κένυα, αντίστοιχα. Γνωρίστηκαν και παντρεύτηκαν μετά τη μετανάστευση των οικογενειών τους τη δεκαετία του 1960 στο Σαουθάμπτον της νότιας Αγγλίας. Ο πατέρας του Σούνακ έγινε γενικός ιατρός στην Εθνική Υπηρεσία Υγείας. Η μητέρα του, φαρμακοποιός, ήταν ιδιοκτήτρια και λειτουργούσε ένα μικρό φαρμακείο, για το οποίο ο Σούνακ, ο μεγαλύτερος από τα τρία παιδιά τους, θα «κρατούσε τελικά τα βιβλία».

Αργότερα, κατά τη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας, ο Σούνακ θα παραλληλίσει τις εμπειρίες από το εργασιακό περιβάλλον του με στην οικογενειακή επιχείρηση και τις αξίες που αποκόμισε από αυτή με εκείνες του συμβόλου του Συντηρητικού Κόμματος Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία ήταν κόρη παντοπώλη.

Ως αποτέλεσμα των θυσιών και των αποταμιεύσεων των γονέων του για τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσής του, ο Σούνακ μπόρεσε να φοιτήσει στο Winchester College, την ιδιωτική σχολή που έχει αναδείξει όχι λιγότερους από έξι υπουργούς Οικονομικών. Εκτός του ότι έγινε «αρχηγός» στο Winchester, ο Σούνακ ήταν εκδότης της εφημερίδας του σχολείου. Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών ήταν σερβιτόρος σε ένα ινδικό εστιατόριο του Σαουθάμπτον. Ο Σούνακ συνέχισε να σπουδάζει φιλοσοφία, πολιτική και οικονομικά (το πτυχίο που απέκτησαν πολλοί μελλοντικοί πρωθυπουργοί) στο Lincoln College της Οξφόρδης. Εκεί ήταν πρόεδρος της Oxford Trading & Investment Society, η οποία παρείχε στους φοιτητές ευκαιρίες να μάθουν για τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις παγκόσμιες συναλλαγές. Κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στην Οξφόρδη, ο Σούνακ έκανε επίσης πρακτική άσκηση στα κεντρικά γραφεία του Συντηρητικού Κόμματος.

Μετά την αποφοίτησή του από την Οξφόρδη το 2001, ο νέος πρωθυπ[ουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, έγινε αναλυτής της Goldman Sachs και εργάστηκε για την εταιρεία επενδυτικών τραπεζών μέχρι το 2004. Ως υπότροφος του Fulbright, ακολούθησε στη συνέχεια ένα MBA στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, όπου γνώρισε τη μέλλουσα σύζυγό του, Akshata Murthy, κόρη του Narayana Murthy, Ινδού δισεκατομμυριούχου και συνιδρυτή του τεχνολογικού γίγαντα Infosys. Επιστρέφοντας στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2006, ο Ρίσι Σούνακ έπιασε δουλειά στο The Children’s Investment Fund Management (TCI), το hedge fund που διαχειρίζεται ο Sir Chris Hohn, ο οποίος τον έκανε συνέταιρο περίπου δύο χρόνια αργότερα.

Το 2009 ο Sunak εγκατέλειψε το TCI για να ενταχθεί σε ένα άλλο hedge fund, το Theleme Partners. Εκείνη τη χρονιά παντρεύτηκε τον Murthy- θα αποκτούσαν δύο κόρες. Χάρη στην επιχειρηματική επιτυχία του Sunak και το 0,91% του μεριδίου της συζύγου του στην Infosys, το ζευγάρι άρχισε να συσσωρεύει μια σημαντική περιουσία, η οποία θα υπολογιζόταν σε περίπου 730 εκατομμύρια λίρες (877 εκατομμύρια δολάρια) το 2022 από τους Sunday Times.

Βασικά στοιχεία για τη ζωή του Ρίσι Σούνακ:

Ηλικία: 42 ετών

Τόπος γέννησης: Southampton

Σπίτι: Southampton, Λονδίνο και Yorkshire

Εκπαίδευση: Winchester College, Οξφόρδη, Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ

Οικογένεια: Akshata Murty με δύο κόρες

Κοινοβουλευτική εκλογική περιφέρεια: Richmond (Yorkshire)

Πολιτική καριέρα

Το 2010, ο Σούνακ άρχισε να εργάζεται για το Συντηρητικό Κόμμα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ασχολήθηκε επίσης με την Policy Exchange, μια κορυφαία «δεξαμενή σκέψης» των Συντηρητικών, για την οποία έγινε επικεφαλής της ερευνητικής μονάδας για τις μαύρες και μειονοτικές εθνοτικές ομάδες (BME) το 2014. Εκείνη τη χρονιά το Policy Exchange δημοσίευσε το “A Portrait of Modern Britain”, ένα φυλλάδιο που ο Σούνακ έγραψε μαζί με τη Saratha Rajeswaran, αναπληρώτρια επικεφαλής της μονάδας BME. Το 2014, ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου επελέγη ως υποψήφιος του Συντηρητικού Κόμματος για τη Βουλή των Κοινοτήτων εκπροσωπώντας το Richmond στο North Yorkshire, μια ασφαλή έδρα των Συντηρητικών στη βόρεια Αγγλία που κατείχε επί μακρόν ο πρώην ηγέτης του κόμματος (1997-2001) William Hague. Τον Μάιο του 2015, εξελέγη με επιβλητική πλειοψηφία. Εισήλθε στο αξίωμα ως ευρωσκεπτικιστής και σταθερά στο στρατόπεδο της «αποχώρησης» στο θέμα του Brexit, το οποίο, όπως είπε, θα έκανε το Ηνωμένο Βασίλειο «πιο ελεύθερο, πιο δίκαιο». Θα επανεκλεγεί στο Κοινοβούλιο το 2017 και το 2019 και ψήφισε τρεις φορές υπέρ των σχεδίων της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το Brexit.

. (Leon Neal/Pool via AP, File)

Από το 2015 έως το 2017, ήταν μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων και κοινοβουλευτικός ιδιωτικός γραμματέας στο Υπουργείο Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής. Τον Ιανουάριο του 2018 διορίστηκε στην πρώτη του υπουργική θέση ως υφυπουργός στο Υπουργείο Στέγασης, Κοινοτήτων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο Σούνακ έγινε ένθερμος υποστηρικτής της επιδίωξης του Μπόρις Τζόνσον να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος και, όταν ο Τζόνσον έγινε αρχηγός και πρωθυπουργός, τον αντάμειψε με προαγωγή, διορίζοντάς τον επικεφαλής γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών τον Ιούλιο του 2019.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ως δεύτερου στην ιεραρχία του υπουργείου Οικονομικών, οι εντάσεις αυξάνονταν μεταξύ του προϊσταμένου του, του υπουργού Οικονομικών Sajid Javid, και του Johnson. Όταν ο Javid παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο του 2020, ο Johnson τον αντικατέστησε με τον Σούνακ, ο οποίος, σε ηλικία 39 ετών, έγινε το τέταρτο νεότερο άτομο που κατείχε ποτέ αυτή τη θέση. Σχεδόν αμέσως ο Σούνακ ήρθε αντιμέτωπος με τις πολλαπλές προκλήσεις που επέφερε η άφιξη στη Βρετανία της παγκόσμιας πανδημίας Covid-19. Καθώς η βρετανική οικονομία καταποντίστηκε από τα «λουκέτα» που επέβαλε η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να ανακόψει την εξάπλωση του κοροναϊού SARS-CoV-2, που ήταν η αιτία του Covid-19, ο Σούνακ χρησιμοποίησε τις εξουσίες του γραφείου του για να προσπαθήσει να αντισταθμίσει την οικονομική και ανθρώπινη ζημία. Θεσμοθέτησε ένα ευρύ πρόγραμμα οικονομικής στήριξης που αφιέρωσε περίπου 330 δισεκατομμύρια λίρες (400 δισεκατομμύρια δολάρια) σε κεφάλαια έκτακτης ανάγκης για τις επιχειρήσεις και επιδοτήσεις μισθών για τους εργαζομένους με στόχο τη διατήρηση θέσεων εργασίας και την ελάφρυνση του βάρους του αποκλεισμού τόσο για τους ιδιώτες όσο και για τις επιχειρήσεις. Αυτά τα προγράμματα διάσωσης ήταν ευρέως δημοφιλή και ο στιλπνός, ισορροπημένος Σουνάκ έγινε το ευπρόσδεκτο πρόσωπο της κυβέρνησης στις καθημερινές συνεντεύξεις Τύπου, όπου ο πρωθυπουργός εμφανιζόταν λιγότερο συγκροτημένος.

Το πρόγραμμα “Eat Out to Help Out” του Σούνακ, που αποσκοπούσε στην υποστήριξη εστιατορίων και παμπ με κρατικά επιδοτούμενα τρόφιμα και ποτά, θεωρήθηκε από ορισμένους παρατηρητές ως επιτυχία, αλλά οι επικριτές επεσήμαναν ότι πιθανότατα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση μιας καταστροφικής έξαρσης των κρουσμάτων Covid-19 το φθινόπωρο του 2020. Παρ’ όλα αυτά, το πορτρέτο του Σούνακ που προέκυψε κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν αυτό ενός σούπερ επιδέξιου, καταφερτζή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, άψογα ντυμένου, όμορφου, αλλά προσγειωμένου πολιτικού. Ο “Dishy Rishi” ανακηρύχθηκε «ο πιο σέξι βουλευτής της Βρετανίας» το 2020.

Το λαμπερό εμπορικό σήμα του αμαυρώθηκε, ωστόσο, από μια σειρά αποκαλύψεων τον Απρίλιο του 2022. Ίσως η πιο επιζήμια ήταν η αποκάλυψη ότι η σύζυγός του, ως Ινδή υπήκοος και μη κάτοικος Ηνωμένου Βασιλείου, είχε δηλώσει ένα φορολογικό καθεστώς που της επέτρεπε να αποφύγει την καταβολή βρετανικών φόρων για τα εισοδήματά της στο εξωτερικό, γεγονός που μπορεί να της είχε εξοικονομήσει έως και 20 εκατομμύρια λίρες (24 εκατομμύρια δολάρια) σε φόρους στο Ηνωμένο Βασίλειο σε μια περίοδο περίπου επτάμισι ετών. Αν και δεν ήταν παράνομος, ο ελιγμός έριξε κακό φως στη Σούνακ και η Murthy έσπευσε να αναθεωρήσει το φορολογικό της καθεστώς. Ο πατριωτισμός του Σούνακ τέθηκε επίσης υπό αμφισβήτηση όταν αποκαλύφθηκε ότι είχε κρατήσει μια πράσινη κάρτα για διαμονή στις ΗΠΑ μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου 2021, γεγονός που φάνηκε να υποδηλώνει την επιθυμία του να κρατήσει τις επιλογές του ανοιχτές. Τέλος, τον Απρίλιο του 2022, τιμωρήθηκε με πρόστιμο από την αστυνομία επειδή ήταν μεταξύ των καλεσμένων σε ένα πάρτι γενεθλίων για τον Τζόνσον στο γραφείο του το 2020, κατά παράβαση των κυβερνητικών κανόνων κατά των κοινωνικών συγκεντρώσεων σε εκείνο το στάδιο της πανδημίας. Ο Σούνακ ισχυρίστηκε ότι η εμφάνισή του στο πάρτι ήταν ακούσια και το αποτέλεσμα του ότι είχε εμφανιστεί νωρίς για μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Οι επιπτώσεις του περιστατικού για τον Σουνάκ, ωστόσο, ήταν πολύ μικρότερες από αυτές που θα έφερνε το σκάνδαλο “Partygate” για τον όλο και πιο ταλαιπωρημένο Τζόνσον. Όταν η σειρά των σκανδάλων που αφορούσαν την ακεραιότητα και την ειλικρίνεια του Τζόνσον επεκτάθηκε και περιελάμβανε τον κακό χειρισμό από τον πρωθυπουργό των καταγγελιών για σεξουαλικό παράπτωμα εναντίον του πρώην αναπληρωτή επικεφαλής των Συντηρητικών Κρις Πίντσερ, ο Σούνακ μαζί με τον Τζαβίντ, που υπηρετούσε τότε ως υπουργός Υγείας, παραιτήθηκε από το υπουργικό συμβούλιο στις 5 Ιουλίου 2022. Οι εξέχουσες παραιτήσεις τους συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στο κύμα αντιδράσεων εντός του Συντηρητικού Κόμματος που τελικά ανάγκασε τον Τζόνσον να παραιτηθεί από αρχηγός του κόμματος. Παρόλο που ορισμένοι Συντηρητικοί θεώρησαν την ενέργεια του Σουνάκ προδοτική, ο ίδιος έσπευσε να δηλώσει την πρόθεσή του να αντικαταστήσει τον Τζόνσον στην ηγεσία με ένα πανέξυπνα κατασκευασμένο προεκλογικό βίντεο που κυκλοφόρησε αμέσως μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Τζόνσον.

Με τον Τζόνσον να παραμένει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός έως ότου το κόμμα μπορέσει να επιλέξει τον αντικαταστάτη του, η κοινοβουλευτική ομάδα (εν ενεργεία βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος) ξεκίνησε μια σειρά ψηφοφοριών που μείωσαν σταδιακά το πεδίο των υποψηφίων για την ηγεσία από οκτώ σε δύο. Στο τέλος αυτής της διαδικασίας, ο Σουνάκ και η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας παρέμειναν ως το τελικό δίδυμο, τα ονόματα των οποίων υποβλήθηκαν σε ψηφοφορία από το σύνολο των μελών του κόμματος.

Η Ρίσι Σούνακ διεκδικούσε να γίνει το πρώτο έγχρωμο άτομο και ο πρώτος Ινδουιστής που θα ηγηθεί της Βρετανίας. Για να πετύχει αυτόν τον σκοπό, θα έπρεπε να ξεπεράσει την αντίληψη ορισμένων Συντηρητικών ότι ήταν πολύ πλούσιος για να κατανοήσει τις ανάγκες του μέσου Βρετανού πολίτη σε μια εποχή καταστροφικού πληθωρισμού και τις επιφυλάξεις άλλων Συντηρητικών που αποθαρρύνθηκαν από τις αυξήσεις φόρων που είχε επιβάλει ο Σούνακ στις επιχειρήσεις αλλά και την εθνική ασφάλιση σε μια προσπάθεια να συμβάλει στην αντιστάθμιση του κόστους των κυβερνητικών προγραμμάτων ανακούφισης από την πανδημία. Όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των εκλογών στις 5 Σεπτεμβρίου, ο Σούνακ έμεινε πίσω, λαμβάνοντας το 42,6% των ψήφων, έναντι 57,4% για τον Τρας, ο οποίος έγινε αρχηγός του κόμματος.

(AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File)

Ενδιαφέρον είναι ο τρόπος με τον οποίο ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα του: «Μεγάλωσα βλέποντας τους γονείς μου να υπηρετούν την τοπική μας κοινότητα με αφοσίωση. Ο πατέρας μου ήταν οικογενειακός γενικός γιατρός του NHS και η μητέρα μου διατηρούσε το δικό της τοπικό φαρμακείο. Ήθελα να κάνω την ίδια διαφορά για τους ανθρώπους ως βουλευτής τους και εξελέγην για πρώτη φορά να εκπροσωπήσω αυτή την υπέροχη αυτή εκλογική περιφέρεια το 2015 και επανεξελέγην το 2017 και το 2019. Ζω στο Kirby Sigston, λίγο έξω από το Northallerton.

Είχα την τύχη να απολαύσω μια επιτυχημένη επιχειρηματική καριέρα. Ήμουν συνιδρυτής μιας μεγάλης επενδυτικής εταιρείας, η οποία συνεργάστηκε με εταιρείες από τη Silicon Valley έως το Bangalore. Στη συνέχεια χρησιμοποίησα αυτή την εμπειρία για να βοηθήσω μικρές και επιχειρηματικές βρετανικές εταιρείες να αναπτυχθούν με επιτυχία. Από τη δουλειά στο μικρό φαρμακείο της μητέρας μου μέχρι την εμπειρία μου στην οικοδόμηση μεγάλων επιχειρήσεων, έχω δει από πρώτο χέρι πώς οι πολιτικοί πρέπει να στηρίζουν την ελεύθερη επιχειρηματικότητα και την καινοτομία για να εξασφαλίσουν τη μελλοντική μας ευημερία.

Οι γονείς μου θυσίασαν πολλά για να μπορέσω να φοιτήσω σε καλά σχολεία. Είχα την τύχη να σπουδάσω στο Winchester College, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Αυτή η εμπειρία άλλαξε τη ζωή μου, με αποτέλεσμα να είμαι παθιασμένη με τη διασφάλιση ότι όλοι θα έχουν πρόσβαση σε μια εξαιρετική εκπαίδευση. Υπήρξα σχολικός σύμβουλος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου μιας μεγάλης λέσχης νεολαίας και πάντα προσέφερα εθελοντικά τον χρόνο μου σε εκπαιδευτικά προγράμματα που διαδίδουν ευκαιρίες.

Είχα την τύχη να ζήσω, να σπουδάσω και να εργαστώ σε πολλές χώρες. Γνώρισα τη σύζυγό μου, Akshata, στην Καλιφόρνια, όπου ζήσαμε για αρκετά χρόνια πριν επιστρέψουμε στην πατρίδα μας. Έχουμε δύο κόρες, την Krishna και την Anoushka, οι οποίες μας κρατούν απασχολημένους και διασκεδαστικούς.

Τον Ιούλιο του 2019 διορίστηκα Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, αφού εισήλθα στην κυβερνητική υπηρεσία ως Υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης τον Ιανουάριο του 2018. Τον Φεβρουάριο του 2020, είχα την τιμή να διοριστώ υπουργός Οικονομικών, θέση την οποία είχα την τιμή να κατέχω μέχρι τον Ιούλιο του 2022.

Στον ελεύθερο χρόνο μου απολαμβάνω τη γυμναστική, το κρίκετ, το ποδόσφαιρο και τον κινηματογράφο».

Πηγές: Britannica, RishiSunak.com, BBC

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More