Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ροδόπη: Κοντά στην προσευχή αλλά με τον δικό τούς τρόπο νέοι Χ.Ο. και Μουσουλμάνοι

Διατηρούν την επαφή με το «θείο» παρά τις υποχρεώσεις τους νέοι και νέες της Κομοτηνής, φοιτητές και φοιτήτριες που σπουδάζουν στο Δ.Π.Θ. Με αφορμές κυρίως εορτές, αλλά και την παράδοση εθίμων που τηρείται από την οικογένεια τους στην πλειοψηφία τους δεν παραλείπουν τουλάχιστον έξι φορές το χρόνο να εκκλησιάζονται στους Ιερούς Ναούς της Κομοτηνής ή να προσεύχονται αντίστοιχα οι μουσουλμάνοι στα τζαμιά.

Ειδικότερα, το φύλλο των ερωτηθέντων δεν φαίνεται να καθορίζει την θρησκευτική στάση τούς. Στο σύνολο τους τόσο οι νέοι της μειονότητας, όσο και της πλειονότητας επισκέπτονται ιερούς ναούς και τζαμιά αντίστοιχα. Εκκλησιάζονται και προσεύχονται με αφορμή θρησκευτικές εορτές κατά κύριο λόγο, από μια φορά το μήνα, έως έξι φορές το χρόνο οι περισσότεροι. Με το ¼ των ερωτηθέντων να απαντά «σπάνια» και «πολύ σπάνια» με ίδιο το ποσοστό.

Μικρότερη επαφή -μία έως δύο φορές το μήνα- απάντησαν δέκα νέοι-νέες από τους ερωτηθέντες. Η στάση των νέων της Κομοτηνής στην εκτέλεση των θρησκευτικών τους καθηκόντων δεν επηρεάζεται από το θρήσκευμά τους. Ομοίως και οι επισκέψεις σε άλλους χώρους, καθώς κανείς και καμία από τους ερωτηθέντες δεν έχει επισκεφτεί χώρους άλλου θρησκεύματος πλην μιας εξαίρεσης (νέα επισκεπτόμενη την Αγία Σοφία).

Στην μικρή αυτή έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Πρώτου Προγράμματος, της ΕΡΤ Κομοτηνής και του ertnews.gr απάντησαν 45 συνολικά άτομα, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι της Ροδόπης, είκοσι αγόρια και είκοσι πέντε κορίτσια. (μεταξύ των οποίων:14 εκ των οποίων ΧΟ νέοι, 16 νέες ΧΟ, 6 αγόρια της ΜΜ και επτά κορίτσια )

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More