Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ροδόπη – Ξάνθη: Παραγωγοί οπωροκηπευτικών αντιμέτωποι με τα μεγάλα έξοδα καλλιέργειας

Περιμένουν την καταβολή των αποζημιώσεων από τις χαλαζοπτώσεις της άνοιξης και κάνουν τον απολογισμό μιας καλλιεργητικής χρονιάς που βρίσκεται στο τελείωμα της. Παραγωγοί οπωροκηπευτικών που βλέπουν τις πωλήσεις τους πεσμένες και βγάζουν ήδη τα δικά τους συμπεράσματα για τις δυσκολίες του κόσμου.

«Αν είχαν χρήματα δεν θα έλεγαν βάλε μου τρεις ντομάτες» λένε χαρακτηριστικά και σπεύδουν να προσθέσουν και τις δικές τους δυσκολίες: αυξήσεις στα αγροεφόδια, αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου, αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Παραγωγοί οπωροκηπευτικών στο Εύλαλο της Ξάνθης, αλλά και στην Αρίσβη της Ροδόπης. Τι κι αν ο ένας οικισμός από τον άλλον απέχει εκατό (100) χιλιόμετρα οι καλλιεργητές της γης αντιμετώπισαν τη φετινή χρονιά τα ίδια ακριβώς προβλήματα. Κακοκαιρία, χαλαζοπτώσεις και έντονες βροχοπτώσεις την Άνοιξη, παρατεταμένη ξηρασία στη διάρκεια του καλοκαιριού και μείωση της αγοραστικής δύναμης των πελατών τους, όπως διαπίστωσαν όταν με κόπο έστησαν στους πάγκους τα προϊόντα τους.

Όπως δηλώνουν στο www.ertnews.gr με μεγάλη δυσκολία γίνεται και η ίδια η προώθηση- πώληση των προϊόντων τους. Ντομάτες, μήνας Οκτώβριος, κι όμως μένουν στα αζήτητα, πιπεριές και μελιτζάνες επίσης, αλλά και: λάχανα, μπρόκολα, σπανάκια κ.α.. «Οι πωλήσεις γίνονται μετ εμποδίων» λένε και προσθέτουν «ούτε σε οικισμούς μπορούμε να πάμε πια για να πουλήσουμε την παραγωγή, λόγω του υψηλού κόστους των καυσίμων, ούτε πελάτες που είναι διαθέσιμοι να αγοράσουν μεγάλες ποσότητες συναντάμε».

Όσον αφορά στο μήνυμα που επιλέγουν να στείλουν στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων; «Να πάψουμε να δουλεύουμε μόνο για την αποπληρωμή των λιπασμάτων και των γεωπόνων, να μένει κάτι και σε εμάς» απαντούν κι αναφερόμενοι στους νέους τους συναδέλφους παρατηρούν πως υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά, όπως υποστηρίζουν, «φοβούνται τα έξοδα της καλλιέργειας» προσθέτοντας με γνώση «χωρίς βοήθεια λίγα θα καταφέρουν».
φώτο: πηγή διαδίκτυο

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More