Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία – Κίνα: Ο Πούτιν συνομιλεί με τον Σι – Βλέπουν «αγκάθια» δυτικοί αναλυτές

Mέσω τηλεδιάσκεψης συνoμίλησαν Σι Τζινπίνγκ και Βλαντιμίρ Πούτιν με τους αναλυτές να παρακολουθούν τυχόν σημάδια χαλάρωσης της υποστήριξης του Κινέζου ηγέτη προς τον Ρώσο ομόλογό του, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται.

Στην ομιλία που μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση, ο Πούτιν κάλεσε τον Σι να επισκεφθεί τη Μόσχα την ερχόμενη άνοιξη. Πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες θα ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων και επεσήμανε την ανάπτυξη του εμπορίου παρά τις «δυσμενείς συνθήκες της αγοράς».

Οι διμερείς σχέσεις είναι «οι καλύτερες στην ιστορία και αντέχουν σε όλες τις δοκιμασίες», είπε. «Μοιραζόμαστε τις ίδιες απόψεις για τα αίτια, την πορεία και τη λογική του συνεχιζόμενου μετασχηματισμού του παγκόσμιου γεωπολιτικού τοπίου».

Ο Σι απάντησε ότι «στο πλαίσιο μιας δύσκολης διεθνούς κατάστασης, η Κίνα είναι έτοιμη να αυξήσει την πολιτική συνεργασία με τη Ρωσία» και να είναι «παγκόσμιοι εταίροι».

Η Κίνα αρνήθηκε να καταδικάσει την επιθετικότητα της Μόσχας και κατηγορεί επανειλημμένα το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη σύγκρουση.

«Η Κίνα επιθυμεί να τελειώσει ο πόλεμος», εκτιμά πάντως ο  διευθυντής του Stimson Center της Ουάσινγκτον, Γιουν Σουν «καθώς ο χρόνος ωριμάζει για ειρηνευτικές συνομιλίες στα μάτια της Κίνας».

Ο Σι είχε ήδη δείξει σημάδια ανυπομονησίας όταν συναντήθηκε για τελευταία φορά με τον Πούτιν τον Σεπτέμβριο σε μια περιφερειακή σύνοδο κορυφής στο Ουζμπεκιστάν. Εκείνη την εποχή, ο Πούτιν παραδέχτηκε ότι το Πεκίνο είχε «απορίες και ανησυχίες» σχετικά με την εισβολή, ενώ υπενθύμισε την πρόσβαση της Κίνας στο ρωσικό πετρέλαιο.

Πηγή:CNN

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More