Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Πληροφορίες για χρήση του θερμοβαρικού εκτοξευτή πυραύλων TOS-1A στο Μπαχμούτ

Ένα βίντεο, το οποίο αναρτήθηκε στο Twitter και λέγεται ότι τραβήχτηκε πριν από μία εβδομάδα, δείχνει ένα ρωσικό θερμοβαρικό όπλο MLRS TOS-1A που φέρεται να χρησιμοποιείται στην περιοχή Μπαχμούτ της Ουκρανίας, όπου υπήρξαν έντονες μάχες κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Το βίντεο δείχνει την ανύψωση του όπλου από το άρμα πριν από την εκτόξευση αρκετών ρουκετών.

Video of a Russian TOS-1A thermobaric MLRS in the Bakhmut area from a week ago. https://t.co/8AFBCmdzLs pic.twitter.com/qupX1QrXlh

— Rob Lee (@RALee85) December 29, 2022

Το  θερμοβαρικό MLRS TOS-1A χρησιμοποιείται για την εκκαθάριση κτιρίων, καταφυγίων και οχυρώσεων πεδίου. Είναι επίσης αποτελεσματικό κατά ελαφρών τεθωρακισμένων οχημάτων και υιοθετήθηκε από τον ρωσικό στρατό το 2001.

Οι θερμοβαρικές βόμβες λειτουργούν σε δύο στάδια. Η πρώτη έκρηξη εκτοξεύει ατμούς καυσίμου σε όλη τη γύρω περιοχή ενώ η δεύτερη έκρηξη αναφλέγει το νέφος ατμών στον αέρα. Οι θερμοβαρικές αυτές βόμβες δεν απαγορεύονται από το διεθνές δίκαιο, αλλά οι χώρες που τις χρησιμοποιούν κινδυνεύουν να καταδικαστούν για έγκλημα πολέμου.

Οι μάχες στο Μπαχμούτ επιδεινώθηκαν τα Χριστούγεννα, αφού οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ανέπτυξαν ένα νέο κύμα στρατευμάτων και τεθωρακισμένων οχημάτων στις γραμμές του μετώπου εν μέσω ενός καταιγισμού νέων επιθέσεων με ρουκέτες.

Αρκετοί εμπειρογνώμονες της Ουκρανίας έχουν επισημάνει πώς η Βάγκνερ χρησιμοποιεί την τακτική του λεγόμενου «ανθρώπινου κύματος» εδώ και μήνες στο Μπαχμούτ – στέλνοντας ανεπαρκώς εκπαιδευμένους νεοσύλλεκτους που συχνά είναι αιχμάλωτοι σε σχεδόν αυτοκτονικές μετωπικές επιθέσεις.

Τα στρατεύματα, που καταγράφηκαν από την κάμερα ενός ουκρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους, φαίνονται να ορμούν σε ένα πεδίο γεμάτο τρύπες από οβίδες και διασκορπισμένα τα πτώματα των ίδιων των συντρόφων τους.

Το Μπαχμούτ έχει μετατραπεί σε μια βομβαρδισμένη πόλη-φάντασμα, όπου τα συντρίμμια είναι διασκορπισμένα στους δρόμους εν μέσω συνεχών εκρήξεων.

Η πόλη, όταν άρχισαν οι μάχες, θεωρούνταν ζωτικής σημασίας σημείο για επιθέσεις στο Ντονμπάς – ιδίως στις κοντινές πόλεις Σλοβιάνσκ και Κραματόρσκ.

Τώρα, όμως, η μάχη είναι περισσότερο συμβολική παρά πρακτική. Οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι το τίμημα του αίματος που έχει πληρώσει η Ρωσία προσπαθώντας να καταλάβει το Μπαχμούτ – που πιστεύεται ότι είναι πάνω από 100 στρατιώτες την ημέρα – δεν συνάδει με την αξία της κατάκτησής του.

Στο κέντρο της πόλης Μπαχμούτ, όπου τα περισσότερα κτίρια έχουν παραδοθεί στις φλόγες, οι στρατιώτες επιδίδονται σε σκληρό αστικό πόλεμο, πυροβολώντας ο ένας τον άλλον μέσα στα ερείπια. Οι μάχες στο Μπαχμούτ θυμίζουν τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Για τη Ρωσία, η κατάληψη της πόλης θα διέκοπτε τις γραμμές ανεφοδιασμού της Ουκρανίας και θα επέτρεπε μια ώθηση προς άλλα ουκρανικά προπύργια στα ανατολικά, όπως το Σλοβιανσκ και το Κραματόρσκ.

Πηγή: DailyMail

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More