Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσικό σφυροκόπημα στην Ουκρανία – Μειώνει τις παρελάσεις η Ρωσία για τις 9 Μαΐου (video)

Ολοένα και σκληρότερη γίνεται η στάση της Ρωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία. Πύραυλοι, ρουκέτες και drones σκόρπισαν τον όλεθρο, ακόμη και μέσα στο Κίεβο, ενώ ρωσικό στόχο αποτέλεσε και η Οδησσός. Η νευρικότητα της Μόσχας για τυχόν επίθεση επί ρωσικού εδάφους είναι έκδηλη,  μία ημέρα πριν τους εορτασμούς της 9ης Μαΐου, ημέρα νίκης των Σοβιετικών κόντρα στην Γερμανία του Χίτλερ, το 1945.

Ντρόουν, πύραυλοι και ρουκέτες προκάλεσαν καταστροφή και θανάτους σε πολλές ουκρανικές επαρχίες, σε μια από τις μεγαλύτερες ρωσικές επιθέσεις. Το Κίεβο και η Οδησσός ήταν μεταξύ των στόχων, αν και οι περισσότερες επιθέσεις απωθήθηκαν, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό.

«Κρύφτηκα στον διάδρομο, πίσω από δύο τοίχους», αναφέρει αυτόπτης μάρτυρας.

Την ίδια στιγμή η Μόσχα ετοιμάζεται να τιμήσει την επέτειο για την Ημέρα της Νίκης των Σοβιετικών επί των Ναζί.

Με το φόβο να βρεθούν εχθρικά ντρόουν πάνω από τα κεφάλια τους θα γιορτάσουν οι Ρώσοι, αν και στόχος του Πούτιν είναι να τονώσει το πατριωτικό αίσθημα ενόψει της ουκρανικής αντεπίθεσης. Παρελάσεις θα γίνουν μόνο στις μεγάλες πόλεις, καθώς στρατιώτες και εξοπλισμός βρίσκονται στα μέτωπα.

«Πρέπει να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας, γιατί ο κόσμος καταλαβαίνει ότι είναι πιθανές τρομοκρατικές ενέργειες», δηλώνει κάτοικος της Μόσχας.

Κόβοντας δεσμούς με το σοβιετικό παρελθόν, ο Ζελένσκι μεταφέρει την ουκρανική επέτειο για την Ημέρα της νίκης στις 8 Μαΐου, όπως εορτάζεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και μετονομάζει την 9η Μαΐου σε Ημέρα της Ευρώπης. Στο διάγγελμά του συνέκρινε τον πόλεμο του Πούτιν με εκείνον του Χίτλερ και ανέφερε πως: «Η ενότητα όλων των Ευρωπαίων που κατέστρεψε τον ναζισμό θα νικήσει και τον ρωσικό φασισμό».

«Ιούδα» χαρακτήρισε η Μαρία Ζαχάροβα τον Ζελένσκι για την μετακίνηση της επετείου.

Επιμέλεια: Παντελής Γκόνος

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More