Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρώμη: «Διεθνής διάσκεψη» για επέκταση του μνημονίου κατανόησης ΕΕ-Τυνησίας για το μεταναστευτικό

Η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, Τζόρτζια Μελόνι, δέχθηκε τους ηγέτες των μεσογειακών χωρών στη Ρώμη την Κυριακή για μια «διεθνή διάσκεψη» με στόχο την επέκταση του μοντέλου της συμφωνίας που υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Ένωση με την Τυνησία προκειμένου να περιοριστεί η άφιξη μεταναστών στην Ευρώπη, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης άνοιξε το συνέδριο λίγο μετά τις 13:00 τοπική ώρα παρουσία ηγετών από την περιοχή, τις χώρες της ΕΕ και διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

Ανάμεσά τους οι πρόεδροι της Τυνησίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Μαυριτανίας, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, καθώς και ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi.

Εκπροσωπούνται επίσης από τους αρχηγούς των κυβερνήσεών τους Μάλτα, Αίγυπτος, Λιβύη, Αιθιοπία, Ιορδανία, Αλγερία, Νίγηρας, Λίβανος, ενώ άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα, η Τουρκία, το Κουβέιτ ή η Σαουδική Αραβία έστειλαν τους υπουργούς τους στη διάσκεψη.

Λίγο πριν την έναρξη της διάσκεψης, στο Βατικανό, ο Πάπας Φραγκίσκος προέτρεψε τους Ευρωπαίους και Αφρικανούς αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να προσφέρουν «αρωγή και βοήθεια» στους μετανάστες που διασχίζουν τη Μεσόγειο, αλλά και σε αυτούς που, όπως συμβαίνει στην Τυνησία και τη Λιβύη, «είναι παγιδευμένοι και εγκαταλελειμμένοι σε περιοχές της ερήμου». «Η Μεσόγειος δεν πρέπει να είναι ποτέ ξανά σκηνή θανάτου και έλλειψης ανθρωπιάς», δήλωσε ο Ποντίφικας.

Κατά τη διάρκεια της βουλευτικής εκλογικής εκστρατείας του 2022 που την έφερε στην εξουσία, η Μελόνι είχε υποσχεθεί να «σταματήσει τις αποβιβάσεις» μεταναστών στην Ιταλία. Έκτοτε, η ιταλική κυβέρνηση έχει μπλοκάρει τα ανθρωπιστικά πλοία, χωρίς όμως να εμποδίζει την αναχώρηση μεταναστών προς τις ακτές της.

Σύμφωνα με τη Ρώμη, περίπου 80.000 άνθρωποι έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο και έφτασαν στις ακτές της χερσονήσου από τις αρχές του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με 33.000 την ίδια περίοδο πέρυσι, οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονται από τις ακτές της Τυνησίας.

Απέναντι σε αυτό το κύμα μεταναστών, η Μελόνι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντείνουν τον «διάλογο» τους με την Τυνησία εδώ και αρκετούς μήνες, υποσχόμενοι οικονομική βοήθεια εάν αυτή η χώρα αναλάβει να καταπολεμήσει τη μετανάστευση από το έδαφός της.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 100.000 μετανάστες έφτασαν στην Ευρώπη κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2023 δια θαλάσσης από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής, της Τουρκίας και του Λιβάνου. Το 2022, λίγο περισσότεροι από 189.000 μετανάστες είχαν φτάσει στην Ευρώπη μέσω αυτών των διαδρομών.

Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου

Πηγή: Agerpres.ro

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More