Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρώμη: Η Διμερής Διάσκεψη για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας φέρνει νέα διάσταση στις σχέσεις με την Ιταλία

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Σήμερα Τετάρτη 26 Απριλίου έλαβε χώρα στη Ρώμη η Διμερής Διάσκεψη για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, τα έργα της οποίας παρακολούθησε εν παρουσία η ΕΡΤ μέσω του ανταποκριτή της στην Ιταλία.

Πρόκειται περί σημαντικής εκδήλωσης, εφόσον η δια κοινού συμβολή δημοσίων και ιδιωτικών φορέων θα επιτρέψει την χρηματοδότηση του κόστους ανοικοδόμησης, το οποίο ανέρχεται σε 411 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όπως τονίζει το Ιταλικό πρακτορείο ANSA, πρόκειται για διάσκεψη στην οποία συμμετέχουν περίπου 500 ιταλικές εταιρείες που καλούνται να μοιραστούν την τεχνογνωσία τους με τους Ουκρανούς συνομιλητές τους, για να τους παράσχουν τις καλύτερες βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις. Το ίδιο πρακτορείο προσθέτει πως “όσοι είναι σε θέση να τοποθετηθούν καλά στη φάση της ‘ταχείας ανάκαμψης’ θα έχουν πλεονέκτημα όταν αρχίσει η πραγματική ανοικοδόμηση”.

7 οι τομείς που έχουν προσδιοριστεί ως προτεραιότητες για την ανοικοδόμηση: υποδομές και μεταφορές, ενέργεια και περιβάλλον, αγροτική βιομηχανία, υγεία, η ψηφιακή τεχνολογία και οι υπηρεσίες, το διάστημα και αεροναυπηγική, και χαλυβουργική. Μεγάλη η παρουσία των Ουκρανικών και Ιταλικών εταιρειών (περίπου 700 στο σύνολο) αλλά και του Τύπου για την διάσκεψη.

An audience of Italian and Ukrainian enterpreneurs with national delegations follow a bilateral meeting between Italy and Ukraine on the reconstruction of Ukraine in Rome Wednesday, April 26, 2023. Italy hosts a conference in Rome on the reconstruction of Ukraine with the participation of the Ukrainian government and more than 500 Italian companies. (AP Photo/Domenico Stinellis)

“14 δισ. δολάρια για την Ουκρανία το 2023”

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Τζελσομίνα Βιλιότι “είναι κρίσιμης σημασίας να γίνει η υποστήριξη (της Ουκρανίας) τώρα ώστε να αποτραπούν περαιτέρω απώλειες”. “Για τις πιο επείγουσες προτεραιότητες της Ουκρανίας το 2023 απαιτούνται 14 δισ. δολάρια: πρέπει να επικεντρωθούμε σε επενδύσεις που δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι το τέλος του πολέμου. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ανάγκες τώρα, στηρίζοντας την οικονομία για να αποτρέψουμε περαιτέρω απώλειες και περαιτέρω ζημιές” πρόσθεσε η εκπρόσωπος της ΕΤΕπ.

Ακολούθησε η αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Αντονέλα Μπασάνι, η οποία υπενθύμισε πως η πρώτη στήριξη έλαβε χώρα “μόλις 11 ημέρες μετά την εισβολή” και τόνισε πως η Ουκρανία “ενέκρινε κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που θα της επιτρέψουν να προσελκύσει και να απορροφήσει τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά κεφάλαια”.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Ματέο Σαλβίνι, επικεντρώθηκε στη σημασία της συμβολής των Ιταλικών επιχειρήσεων στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ενώ σειρά είχε ο Ουκρανός ΥπΕξ, Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος δήλωσε πως “η Ουκρανία θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, η νίκη θα σημάνει την επιστροφή της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Θα γίνουμε μέλη της ΕΕ και αυτό θα συμβεί το συντομότερο δυνατό”.

Ο Κουλέμπα πρόσθεσε επίσης πως “το ενδιαφέρον που έδειξαν οι ιταλικές εταιρείες είναι τα καλύτερα νέα που θα μπορούσαμε να λάβουμε κατά την άφιξή μας στη Ρώμη. Ευχαριστώ τα θεσμικά όργανα και τις εταιρείες που στάθηκαν στο πλευρό της Ουκρανίας και για μια μακροπρόθεσμη δέσμευση. Οι επαφές μεταξύ των κυβερνήσεών μας είναι πιο δυναμικές από ποτέ”.

Ο Ιταλός ΥπΟικ, Τζιανκάρλο Τζορτζέτι, είπε πως “μέχρι στιγμής, έχουν κινητοποιηθεί πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για την Ουκρανία” και ανακοίνωσε την Ιταλική συνεισφορά στο ταμείο της ΕΤΕπ “με εγγύηση 100 εκατ. ευρώ” ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία πως “η διάσκεψη θα διασφαλίσει την ενίσχυση των σχέσεων” μεταξύ των διαφόρων εταίρων που εμπλέκονται στην ανοικοδόμηση.

Ακολούθησε παρέμβαση της Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Γιούλια Σβιριντένκο, η οποία τόνισε πως “οι πρώτοι που έρχονται στην Ουκρανία θα έχουν καλύτερη τοποθέτηση” και κάλεσε τους επενδυτές και τις επιχειρήσεις να μεταβούν στην Ουκρανία “τώρα”.

Ο Υπουργός Επιχειρήσεων και Made in Italy, Αντόλφο Ούρσο, μίλησε για τις ενέργειες που μπορούν να γίνουν άμεσα, όπως “την αποναρκοθέτηση των χωραφιών” ώστε να επανεκκινήσει η παραγωγή. “Χρειαζόμαστε επίσης ιταλικά μηχανήματα” κάτι το οποίο θα αποτελούσε “σημάδι σημαντικής παγκόσμιας υποστήριξης”.
Επίσης, ο Ούρσο μίλησε και για την πρωτοβουλία σχετικά με το ουκρανικό προϊόν ως Made in Ukraine. “Πρέπει να κάνουμε τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν πόσο πολύτιμο είναι το ουκρανικό προϊόν, μας ζητήθηκε να βοηθήσουμε στην οικοδόμηση του Made in Ukraine” το οποίο θα γίνει “παγκόσμιο σήμα αλληλεγγύης, ζητώντας από τον κόσμο να τους βοηθήσει μέσω της κατανάλωσης ελπίδας”. Ο Ούρσο ανακοίνωσε πως η Ιταλία θα βοηθήσει με το Made in Ukraine.

An audience of Italian and Ukrainian enterpreneurs with national delegations follow a bilateral meeting between Italy and Ukraine on the reconstruction of Ukraine in Rome Wednesday, April 26, 2023. Italy hosts a conference in Rome on the reconstruction of Ukraine with the participation of the Ukrainian government and more than 500 Italian companies. (AP Photo/Domenico Stinellis)

Σειρά είχε και η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, σε σημείο Τύπου μαζί με τον Ουκρανό πρωθυπουργό Ντένις Σμίχαλ, όπου υπογράμμισε πως η επένδυση στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας “δεν είναι παράτολμη”. Τις δηλώσεις της Τζόρτζια Μελόνι θα τις βρείτε εδώ.

Ακολούθησε η Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ. “Βρισκόμαστε σε ένα νέο επίπεδο στην εταιρική σχέση μεταξύ των χωρών μας. Η ανοικοδόμηση ξεκινά τώρα. Είμαστε ενωμένοι στην άμυνα και είμαστε ενωμένοι στην ανοικοδόμηση” και πρόσθεσε πως “η Ιταλία ήταν το κλειδί στην υποστήριξη της Ουκρανίας για την ένταξη στην ΕΕ. Θα το θυμόμαστε αυτό”.

Ζελένσκι: Κανείς δεν έχει δει τέτοια καταστροφή από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αυτός ο πόλεμος μας δίνει ευκαιρίες για το μέλλον

Παρενέβη μέσω βίντεο σύνδεσης και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι, ο οποίος απευθύνθηκε στους Ιταλούς επιχειρηματίες και επενδυτές “ως γονείς, γιοι και κόρες. Είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι στην επιθυμία μας για ελευθερία, ασφάλεια και ευημερία για τους γονείς, τους γιους, τις πόλεις και τις χώρες μας”, ζητώντας “περισσότερη ασφάλεια και ελευθερία για τον ουκρανικό λαό”.

Ξέρουμε πώς θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον μας: η Ουκρανία θα έχει την ευκαιρία να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Στεκόμαστε υπέρ της υπεράσπισης των κοινών μας αξιών” τόνισε ο Ζελένσκι, ο οποίος μάλιστα ευχαρίστησε όλους “και προσωπικά την κ. Μελόνι για την υποστήριξή της” και “την ενότητα των Ευρωπαίων που ξέρουν τι εξαρτάται από εμάς, εκείνων που θέλουν όπως εμείς να φύγει η Ρωσία”.

Αφού προέβη σε εκτενέστερη λίστα των αναγκών της Ουκρανίας, ο Ζελένσκι είπε ότι “θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να νικήσουμε, να φύγει η Ρωσία από το έδαφός μας και να ανοικοδομηθεί η Ουκρανία. Κανείς δεν έχει δει τέτοια καταστροφή από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τώρα αυτός ο πόλεμος μας δίνει ευκαιρίες για το μέλλον. Πρέπει να εκσυγχρονίσουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας και σας καλώ να συνεργαστείτε με την αντιπροσωπεία μας και να έρθετε στην Ουκρανία τώρα”.
Η τοποθέτηση του Ζελένσκι εισέπραξε ένα ηχηρό δίλεπτο χειροκρότημα.

Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy is seen on a giant screen as he delivers his speech during the plenary session of a bilateral meeting between Italy and Ukraine on the reconstruction of Ukraine in Rome Wednesday, April 26, 2023. Italy hosts a conference in Rome on the reconstruction of Ukraine with the participation of the Ukrainian government and more than 500 Italian companies. (AP Photo/Domenico Stinellis)

Ντένις Σμίχαλ: Η Ουκρανία έχει χάσει το 30% της οικονομίας της

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ πήρε ξανά το λόγο. “Στις 24 φεβρουαρίου του 2022 γράφτηκε μια νέα σελίδα της ιστορίας. Η Ουκρανία συνεχίζει να αγωνίζεται και να αντιστέκεται, ανανεώνοντας τη δικαιοσύνη στην Ευρώπη, αυτή είναι η πρότασή μας” είπε. “Η Ουκρανία παίζει το ρόλο της στο δρόμο της προς την ΕΕ. Οι τομείς για τους οποίους μίλησε ο Ζελένσκι, χρειάζονται γρήγορες λύσεις. Καλούμε τις Ιταλικές εταιρείες να συμμετάσχουν στην αποναρκοθέτηση των 170 km2 των εδαφών μας, αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα”.

Ο Σμίχαλ υπογράμμισε πως η Ουκρανία “έχει χάσει το 30% της οικονομίας της και πάνω από 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας” ενώ πρόσθεσε πως “σήμερα υπογράφονται 6 κυβερνητικά μνημόνια και μια σειρά συμφωνιών μεταξύ επιχειρήσεων και Κυβέρνησης”.
Ο ίδιος ο Ουκρανός πρωθυπουργός ευχαρίστησε την Ιταλίδα ομόλογό του λέγοντας πως “είμαστε ενωμένοι στην άμυνα και σε αυτό το πανευρωπαϊκό επιχειρηματικό σχέδιο” και πρόσθεσε πως “είμαστε ευγνώμονες για την ανθρωπιστική υποστήριξη, την ενέργεια” τα οποία “μας επέτρεψαν να επιβιώσουμε κατά τη διάρκεια αυτού του χειμώνα”. Ως αποτέλεσμα, τόνισε ο Σμίχαλ “θα έχετε τα οφέλη στη μεγάλη εκδήλωση για την ανοικοδόμηση, η οποία αρχίζει σήμερα. Η Ιταλία και η Ουκρανία έχουν πολύ καλές δυνατότητες συνεργασίας”.

Italian Premier Giorgia Meloni speaks during a bilateral meeting between Italy and Ukraine on the reconstruction of Ukraine in Rome Wednesday, April 26, 2023. Italy hosts a conference in Rome on the reconstruction of Ukraine with the participation of the Ukrainian government and more than 500 Italian companies. (AP Photo/Gregorio Borgia)

Μελόνι: Κάθε κομμάτι που ανοικοδομούμε στην Ουκρανία θα είναι ολόκληρης της Ευρώπης

Την Διάσκεψη ολοκλήρωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι.
“Είναι καθήκον μας να βοηθήσουμε την Ουκρανία να γράψει το νέο κεφάλαιο της ιστορίας της, και η Ιταλία έχει ότι χρειάζεται για να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, όχι μόνο λόγω της αποφασιστικότητάς της, της αξιοπιστίας με την οποία έχει κάνει τις επιλογές της και χωρίς ποτέ να αμφιταλαντεύεται, αλλά και επειδή το 2024 θα είναι η εκ περιτροπής πρόεδρος της G7, έχει πρωταγωνιστήσει σε όλες τις μεγάλες επιλογές αυτών των ετών, και επειδή είναι υποψήφια για να φιλοξενήσει τη Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας το 2025, μια διάσκεψη πολύ μεγαλύτερη από την σημερινή, για να σηματοδοτήσει τη βούλησή μας να προχωρήσουμε σε αυτό το έδαφος” τόνισε η Μελόνι.

Ο Ιταλικός λαός δεν έπαψε ποτέ να στέκεται στο πλευρό του ουκρανικού λαού από κάθε άποψη. Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία μας αφορά όλους” εφόσον “ο ουκρανικός λαός αγωνίζεται και για εμάς και σπρώχνει μια πιθανή σύγκρουση πιο μακριά από την πατρίδα μας”.
Υπενθυμίζοντας πως η Διάσκεψη αποτελεί μια προσωπική δέσμευση της Μελόνι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Κίεβο, η Ιταλίδα πρωθυπουργός υπογράμμισε πως “το μέλλον της Ουκρανίας αποτελείται από ειρήνη, ελευθερία και ευημερία, δεν υπάρχουν άλλες λύσεις, δεν υπάρχουν άλλες επιλογές”.

“Η Ρωσία χτύπησε τις υποδομές που εξυπηρετούν τον άμαχο πληθυσμό, χτυπώντας τον με κρύο, σκοτάδι και πείνα” και έκανε έκκληση προς τους ιταλούς επιχειρηματίες να μη φοβούνται “να χτίσετε, να ανοικοδομήσετε, να ποντάρετε στη νίκη της Ουκρανίας και στην ευρωπαϊκή ένταξη της Ουκρανίας, την οποία θα υποστηρίξουμε”.

“Εμείς οι ιταλοί έχουμε ανοικοδομήσει το ‘οικονομικό θαύμα’ της δεκαετίας του 1960 από τα χαλάσματα του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου” τόνισε η Μελόνι. “Θέλουμε να βοηθήσουμε στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, είναι μέσα στις δυνατότητές μας. Το να επενδύσουμε σήμερα στην ανάπτυξη της Ιταλίας, της Ουκρανίας και της Ευρώπης, είναι σοφό” εφόσον “η ανοικοδόμηση είναι δυνατή και αναπόφευκτη” αφού “κάθε κομμάτι που ανοικοδομείται στην Ουκρανία θα είναι ένα κομμάτι ολόκληρης της Ευρώπης”. Ένα σημείο το οποίο εισέπραξε μεγάλο χειροκρότημα του πλήθους και τις εκ νέου ευχαριστίες του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι.

Italian Premier Giorgia Meloni and Ukraine Prime Minister Denys Shmyhal pose with Ministers for a photo family at the end of the plenary session during a bilateral meeting between Italy and Ukraine on the reconstruction of Ukraine in Rome Wednesday, April 26, 2023. At high is Ukraine Prime Minister Denys Shmyhal. Italy hosts a conference in Rome on the reconstruction of Ukraine with the participation of the Ukrainian government and more than 500 Italian companies. (AP Photo/Domenico Stinellis)

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More