Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σάββας Κουρεπίνης: Οι τραγωδίες στη Μεσόγειο μέσα από τα μάτια του καπετάνιου του διασωστικού “Astral”

«Κανένα σκάφος από αυτά που βλέπω δεν έχει ούτε το ελάχιστο της ναυσιπλοΐας. Ούτε φώτα, ούτε σωσίβια, ορισμένα δεν έχουν ούτε τιμόνι», αναφέρει ο κυβερνήτης τους διασωστικού «Astral», το οποίο έχει εντοπίσει κατά τις επιχειρήσεις του στην Μεσόγειο πολλά παρόμοια σκάφη με αυτό που βυθίστηκε ανοιχτά της Πύλου. Όπως επισημαίνει ο Σάββας Κουρεπίνης στην ΕΡΤ, πρόκειται για σκάφη κατασκευασμένα από σίδερο, που πάνε… «κατευθείαν στον βυθό».

Από το 2016 ο Σάββας Κουρεπίνης συμμετέχει σε διασώσεις μεταναστών στην Κεντρική Μεσόγειο ως πλήρωμα της ισπανικής οργάνωσης Open Arms. Τα τελευταία χρόνια είναι κυβερνήτης του διασωστικού σκάφους Astral. Έχει συναντήσει από φουσκωτά με τάβλες που σπάνε στη μέση, καθώς δεν αντέχουν το βάρος, μέχρι σιδερένια αλιευτικά όπως αυτό στα ανοιχτά της Πύλου που βυθίζονται σαν πέτρα που πέφτει τη θάλασσα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ έκανε λόγο για σκάφη που πάνε για παλιοσίδερα, τα αγοράζουνε, τα αδειάζουνε, τους κάνουνε πατάρια μέσα για να βάζουν πιο πολλά άτομα. Όπως τονίζει, τα φτιάχνουν για να κάνουν ένα ταξίδι στα 100 μίλια και να βουλιάξουν.

Στην ουσία μόνο η μηχανή δουλεύει, η προπέλα, όλο το υπόλοιπο είναι άδειο, ένα κουφάρι σκάφους. Εάν έχουν την τύχη να είναι καλός ο καιρός περνάνε, ανεβαίνουνε. Εάν όχι παίρνουν νερά και βουλιάζουν. Και αυτό δεν έχει ανατροπή, είναι βούλιαγμα, πλαπ και κάτω” δήλωσε ο Σάββας Κουρεπίνης.

Σε μια επιχείρηση διάσωσης ο Σάββας Κουρεπίνης έβγαλε 1.200 ανθρώπους από μια βάρκα. “Κάναμε 4,5 ώρες να το αδειάσουμε. Όταν το άδειασα ήταν πιο ψηλό και από το δικό μου το σκάφος, από το βάρος των ανθρώπων, όταν κατεβήκαμε κάτω είχε τέσσερα πατάρια. Ήταν οι γυναίκες, τα παιδιά μέσα, γιατί θεωρούν ότι οι γυναίκες, τα παιδιά είναι πιο ασφαλείς όταν είναι μέσα στο εσωτερικό” τόνισε.

Σε άλλο σκάφος, όπως είπε, υπήρχαν 18 νεκροί, οκτώ από αυτούς ήταν παιδιά που πέθαναν από ασφυξία. “Αυτοί υπογράφουν το θάνατο τους κάθε φορά που μπαίνουν μέσα και αν είναι τυχεροί φτάνουνε στεριά“. κατέληξε.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Παπαδόπουλος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More