Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σάμος: Εν αναμονή για την αλλαγή του χωροταξικού

Η ανάγκη για την αλλαγή του χωροταξικού στην Σάμο είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία καθώς είναι πλέον αποδεκτό από το σύνολο της τοπικής κοινωνίας ότι το υφιστάμενο χωροταξικό αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη του νησιού.

Πριν από ένα χρόνο περίπου η είδηση για την έναρξη των διαδικασιών που θα επιτρέψουν την πολυπόθητη αλλαγή ήταν κάτι που ενεργοποίησε τους φορείς, ενώ τον Δεκέμβριο του 2022 βρέθηκε στην Σάμο μετά από πρόσκληση του βουλευτή Χριστόδουλου Στεφανάδη ο Υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Νίκος Ταγαράς, ο οποίος ενημέρωσε σε ευρεία σύσκεψη τους θεσμικούς παράγοντες του νησιού, για το χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό που εξελίσσεται στη Σάμο στους δύο Δήμους Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, στον δήμο Ικαρίας και στον Δήμο Φούρνων και Κορσεών, προϋπολογισμού περίπου 1. 560.000 ευρώ για τη Σάμο και 900.000 ευρώ για τον δήμο Ικαρίας και Κορσεών.

Ο κ. Ταγαράς είχε τονίσει ότι μέσα σε τρία χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί αυτός ο σχεδιασμός, ενώ μέσα σε διάστημα ενός μήνα θα είχε υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο μελετητή. Ωστόσο η μη ενημέρωση μέχρι σήμερα για το όνομα του μελετητή έχει εγείρει αντιδράσεις αλλά και εύλογη ανησυχία για το αν θα μπορέσουν οι απαιτούμενες αλλαγές για το νέο χωροταξικό να είναι εμπρόθεσμες.

Πρόσφατα υπήρξε επιστολή από τον χωρικό αντιπεριφερειάρχη Σάμου Ελισαίο Μαυρατζώτη προς τον κ. Ταγαρά με την οποία ζητούσε ενημέρωση για την πορεία της μελέτης του νέου πολεοδομικού σχεδιασμού και αν θα υπάρξουν αλλαγές ως προς την καταληκτική ημερομηνία που έιχε αρχικά ανακοινωθεί για τα τέλη του 2025.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής του νομού Χριστόδουλος Στεφανάδης είχε νέα επικοινωνία με τον υφυπουργό κ. Ταγαρά ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι έχει οριστεί μελετητής και σύντομα μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των ενστάσεων θα ανακοινωθεί και επίσημα το όνομα του.

Ωστόσο αυτό που είναι αναγκαίο να ξεκινήσουν άμεσα οι συζητήσεις για τις προτάσεις από τους θεσμικούς φορείς την τοπική αυτοδιοίκηση ώστε οι όποιες αλλαγές να είναι αυτή τη φορά για την ανάπτυξη της Σάμου σε όλα τα επίπεδα.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More