Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σάμος: Στη φάση της συμβασιοποίησης η μελέτη για την αλλαγή του χωροταξικού

Η μελέτη για την αλλαγή του τοπικού σχεδιασμού στη Σάμο βρίσκεται στη φάση της συμβασιοποίησης, ανέφερε μεταξύ  άλλων ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, βουλευτής Κορινθίας, κ. Νίκος Ταγαράς, ο οποίος συνοδευόμενος από τον τον βουλευτή Ν. Σάμου, καθηγητή κ. Χριστόδουλο Ι. Στεφανάδη επισκέφτηκε το νησί και συμμετείχε σε σύσκεψη στο Επιμελητήριο Σάμου.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Βουλευτή του νομού και με μοναδικό θέμα τις εξελίξεις για την αλλαγή του χωροταξικού στην Σάμο συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου, οι δήμαρχοι του νησιού εκπρόσωποι του Τεχνικού Επιμελητηρίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης α΄και β΄ βαθμού καθώς και ιδιώτες μηχανικοί. Ο κ. Στεφανάδης ευχαρίστησε τον Υφυπουργό για την άμεση ανταπόκριση του στην πρόσκληση για ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για ένα θέμα που αποτελεί κυρίαρχο μοχλό ανάπτυξης σε όλα τα επίπεδα της τοπικής οικονομίας.

Ο κ. Ταγαράς εξήγησε ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχουν δεσμευτεί 1,6 εκ. ευρώ πλέον ΦΠΑ για την αλλαγή του τοπικού πολεοδομικού σχεδιασμού στην Σάμο και άλλες 900 χιλιάδες ευρώ για την Ικαρία και τους Φούρνους. Πρόκειται για αντικατάσταση των γενικών πολεοδομικών σχεδίων και των ΣΧΟΑΠ σε τοπικά πολεοδομικά σχέδια με ουσιαστικές αλλαγές και επεκτάσεις σε όρους δόμησης, αλλαγή χρήσης γης, μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και γεωλογικές μελέτες.

Η μελέτη που αφορά στην Σάμο έχει πλέον ανάδοχο μελετητή ενώ αναμένεται η ολοκλήρωση της υποβολής των δικαιολογητικών για την υπογραφή της σύμβασης. Ο υφυπουργός τόνισε πολλές φορές απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αφού άκουσε και τις τοποθετήσεις τους ότι η ευκαιρία δίνεται μετά από 30 περίπου χρόνια που εγκρίθηκε με Προεδρικό Διάταγμα το υφιστάμενο χωροταξικό , να κερδίσουν οι Σαμιώτες το στοίχημα και να αποφασίσουν τις αλλαγές που θα φέρουν ανάπτυξη στα νησιά του νομού. Οι αυτοδιοικητικοί ειπώθηκε θα πρέπει να έχουν στενή συνεργασία με τον ανάδοχο μελετητή ενώ η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση της μελέτης με το νέο τοπικό πολεοδομικό σχεδιασμό είναι προς τα τέλη του 2023. Ουσιαστικά μένουν τρία χρόνια για την συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης με τους μηχανικούς του ΤΕΕ και φυσικά για δημόσια διαβούλευση.

Ο κ. Ταγαράς ενημέρωσε επίσης ότι ήδη υπάρχει σε εξέλιξη σύνταξη περιβαλλοντικής μελέτης για την Σάμο κάτι το οποίο φάνηκε ότι αγνοούσε η Τοπική Αυτοδιοίκηση ενώ επισημάνθηκε ότι αυτή η μελέτη θα καθορίσει το νέο πολεοδομικό σχεδιασμό της Σάμου.

Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου από την πλευρά του ενημέρωσε ότι ήδη έχει προβεί από το 2021 στην αποστολή προσκλήσεων σε όλους τους φορείς της Σάμου για κατάθεση απόψεων στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την τροποποίηση του χωροταξικού και θα το επαναλάβει εφόσον χρειαστεί ανάλογα με την ανταπόκριση.

Σε κατ’ ιδίαν συζήτηση με τον Υπουργό ζητήθηκε η συνδρομή του στην επανέγκριση του σχεδίου Καρμπόβολο.

Και ο Δήμαρχος Δυτικής Σάμου εστίασε στο θέμα της περιοχής Σειτάνια που ανήκει προστατευμένη περιοχή Natura . Τέλος στην σύσκεψη παρευρέθηκε και ο Πολιτικός Μηχανικός Γιάννης Παλαιοκαστρίτης που ήδη έχει ετοιμάσει και έχει στείλει στον κ. Ταγαρά μέσω του Βουλευτή του Νομού, γνωμοδοτικό τεύχος για την αλλαγή του χωροταξικού στο νησί της Σάμου. Αυτό θα μπορέσει να αποτελέσει μια αρχή για να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τον καλύτερο σχεδιασμό που αφορά στον πολεοδομικό ιστό του νησιού.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More