Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σάντσεθ: Πρόθεσή μας είναι να στείλουμε 10 αντί για 6 Leopard στην Ουκρανία

Τελικά η Ισπανία θα στείλει στην Ουκρανία δέκα άρματα μάχης Leopard αντί των έξι που αρχικά είχε αποφασίσει η κυβέρνηση. «Πρόθεσή μας είναι, τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, να δούμε αν μπορούμε να κλιμακώσουμε συνολικά φθάνοντας τα 10, δηλαδή να περάσουμε από τα 6 στα 10», είπε ο Πέδρο Σάντσεθ σε συνέντευξη Τύπου μετά την συνάντησή του με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι στο Κίεβο. Σχετικά με τα μαχητικά αεροσκάφη που ζητά η Ουκρανία ο Σάντσεθ επισήμανε ότι θα πρέπει να συζητηθεί καταρχάς με τους εταίρους στην ΕΕ αλλά και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Κατά τη διάρκεια αυτής της κοινής εμφάνισής τους, ο Σάντσεθ τόνισε ότι η στρατιωτική υποστήριξη της Ισπανίας – και, γενικά, των συμμάχων – είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της «παράνομης εισβολής» σε μια κυρίαρχη χώρα υπό την ηγεσία του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν. Η αποστολή όπλων είναι ένας «νόμιμος αγώνας» για «υπεράσπιση της Ουκρανίας, όχι για επίθεση στη Ρωσία», πρόσθεσε. 

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι όταν ρωτήθηκε εάν αισθάνεται ότι πιέζεται για να διαπραγματευτεί πριν από έναν πόλεμο που φαίνεται όλο και πιο εδραιωμένος, ξεκαθάρισε ότι «Δεν νιώθουμε πίεση». Και διαβεβαίωσε ότι «αν πέσει η Ουκρανία, τότε θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες (της Ευρώπης)». Επιπλέον δέχτηκε με ικανοποίηση την συμμετοχή της Κίνας για μία πιθανή λύση στη σύγκρουση. «Θα θέλαμε να συναντηθούμε με την Κίνα», σχολίασε ο Ζελένσκι και αναγνώρισε ότι η διπλωματία και των δύο χωρών εργάζεται ήδη γύρω από ένα ειρηνευτικό σχέδιο που διαχειρίζεται το Πεκίνο, αν και αναγνωρίζει ότι είναι «νωρίς» και δεν έχει ακόμη όλες τις λεπτομέρειες αυτής της πρωτοβουλίας. 

«Η Ουκρανία θα νικήσει», είπε ο Σάντσεθ «και δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τα ουκρανικά εδάφη που τα στρατεύματα της Μόσχας διατηρούν κατεχόμενα, όπως τη χερσόνησο τηςΚριμαίας και τμήματα των περιοχών του Ντόνετσκ, Λουγκάνσκ, Γιάρκοφ, Ζαπορίζια και Χερσώνα,στα ανατολικά και νότια της χώρας» Επίσης ανέφερε ότι δεν θεωρεί έγκυρα τα δημοψηφίσματα «παράνομης προσάρτησης» που διοργάνωσε η Ρωσία σε αυτές τις επαρχίες τον περασμένο Σεπτέμβριο. 

Ο Σάντσεθ ο οποίος έφθασε το πρωί με τρένο στο Κιέβο από την Πολωνία, επιστρέφει το βράδυ στη Μαδρίτη μέσω της ίδιας οδού.

Ανταπόκριση από Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More