Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σέρρες: Τμήμα μεταγωγών με δανειστική βιβλιοθήκη για τους κρατούμενους

Στις Σέρρες ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα. Η αρχική σκέψη σιγά σιγά πήρε σάρκα και οστά και το κάλεσμα στον κόσμο να ενισχύσει την προσπάθεια, έφερε ένα σημαντικό αποτέλεσμα. Τη δημιουργία μίας δανειστικής βιβλιοθήκης στο τμήμα Μεταγωγών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών που ουσιαστικά υλοποιήθηκε με τη συμμετοχή του κόσμου, με σκοπό να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησης στο τμήμα μεταγωγών, για τους ανθρώπους που κρατούνται εκεί.

«Πριν από λίγους μήνες φιλοξενούσαμε στο κρατητήριο μας, κάποιους κρατούμενους αλλοδαπούς και μου γεννήθηκε η ιδέα να τους απασχολήσουμε κάπως δημιουργικά και έτσι έφερα ξενόγλωσσα βιβλία από τη βιβλιοθήκη τη δική μου. Η εικόνα που αντικρίσαμε ήταν καινούρια για εμάς και αλλιώτικη, γιατί βλέπαμε ανθρώπους πίσω από τα κάγκελα να διαβάζουν ένα βιβλίο. Προσπάθησαν τα βιβλία να τα τελειώνουν για να τα παίρνει ο ένας, μετά τον άλλον και τελικώς όταν αφέθηκαν ελεύθεροι τα πήραν μαζί τους για να θυμούνται τις μέρες που έμειναν στο κρατητήριο μας. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα. Αρχικά απευθύναμε ένα κάλεσμα στην ελληνική λέσχη βιβλίου, η οποία αγκάλιασε την ιδέα μας, με πολύ ενθουσιασμό και χαρά ωστόσο η ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας ήταν που μας έφερε εδώ, με πάνω από 600 βιβλία με διαφορετικό περιεχόμενο και είδος που μπορούν να καλύψουν όλα τα ενδιαφέροντα, ελληνικά και ξενόγλωσσα βιβλία.

Μαθητές σχολείων, ενώσεις γυναικών, μεμονωμένοι άνθρωποι , συνάδελφοι και έγινε ένα κίνημα προσφοράς και αλτρουϊσμού. Τους ευχαριστούμε όλους. Εδώ που είναι η βιβλιοθήκη είναι ο χώρος προελέγχου, οπότε τους ενημερώνουμε για τα βιβλία και η ανταπόκριση είναι θετική, ακόμη και από ανθρώπους που δεν το περιμένουμε και τους έχουμε ζητήσει στο τέλος να αφήνουν μία φράση τους. Προσπαθούμε να βάλουμε ένα λιθαράκι σε αυτό που λέγεται σωφρονισμός. Σκεφτόμαστε να κάνουμε και άλλες δράσεις, πάντα αυτές που εγκρίνονται από την ηγεσία και τις προϊστάμενες υπηρεσίες, ως ένα μέσο να καλυτερεύσουν οι συνθήκες κράτησης των ανθρώπων με ένα τρόπο δημιουργικό», όπως ανέφερε η Ευαγγελία Δούμα, διοικήτρια τμήματος Μεταγωγών ΑΔ Σερρών, στην εκπομπή «Περίμετρο» της ΕΡΤ3.

Ρεπορτάζ: Δέσποινα Γιαννακίδου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More