Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σήμα «κινδύνου» από τους επιστήμονες για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στη «γηραιά» ήπειρο

Η κλιματική αλλαγή είναι πλέον αισθητή σε όλο τον πλανήτη, αλλά και στην Ευρώπη και τη χώρα μας, η οποία τον τελευταία καιρό έχει βιώσει και καταστροφές λόγω ακραίων φαινομένων. Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, το γεγονός ότι οι θερμοκρασίες στην γηραιά ήπειρο αυξάνονται διπλάσια από τον μέσο όρο, ενώ ξεκίνησε και νωρίτερα η αντιπυρική περίοδος, τέθηκαν επί τάπητος στην εκπομπή «Τριτολογίες» της ΕΡΤ3.

Η Ρούλα Ανδρεοπούλου, καθηγήτρια δασολογίας και φυσικού περιβάλλοντος του ΑΠΘ, ο Γρηγόρης Αναστασιάδης μέλος της πανελλήνιας ομοσπονδίας εν.υπαλλήλων πυροσβεστικού σώματος, ο Θόδωρος Γιάνναρος μετεωρολόγος και ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και ο Απόστολος Βουλγαράκης, αναπληρωτής καθηγητής χημικών μηχανικών & μηχανικών περιβάλλοντος Πολυτεχνείου Κρήτης μίλησαν αναφορικά με όσα ανακύπτουν λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και πως η χώρα μας μπορεί να θωρακιστεί, σχολιάζοντας παράλληλα και την έκθεση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus που εξέπεμψε σήμα κινδύνου για κλιματική αλλαγή.

Η Ρούλα Ανδρεοπούλου, καθηγήτρια δασολογίας και φυσικού περιβάλλοντος του ΑΠΘ, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η κλιματική αλλαγή είναι κάτι που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια, τις τελευταίες δεκαετίες, επιστημονικά είναι πλέον τεκμηριωμένο ότι έχουμε άνοδο της θερμοκρασίας. Έχουμε ενδείξεις ότι θα έχουμε περισσότερες μέρες καύσωνα και περισσότερες μέρες ξηρασίας. Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, αυτή τη στιγμή είμαστε κάτω από την ομπρέλα της ευρωπαϊκής κλιματικής πολιτικής. Πρέπει να είμαστε όλοι ενήμεροι και να κατανοήσουμε ότι υπάρχει κλιματική κρίση. Πρέπει να κάνουμε συνετή χρήση των φυσικών πόρων, εξοικονόμηση του νερού, να χρησιμοποιούμε την πράσινη ενέργεια, να πάμε στις έξυπνες πράσινες λύσεις».

«Εμείς οι πυροσβέστες έχουμε βγάλει από το λεξιλόγιο μας τις τέσσερις εποχές. Ειδικά της 1η Απριλίου νομίζαμε ότι ήταν ψέμα, στα 1.700μ. υψόμετρο μπροστά εκχιονιστικό και από πίσω τα πυροσβεστικά να σβήνουν τις φωτιές. Υπάρχει σχέδιο στην πυροσβεστική και δίνεται βάρος στην πρόληψη. Αξιοποιούμε τους εθελοντές μας. Ο νόμος έχει αλλάξει με βαριά πρόστιμα», όπως είπε ο Γρηγόρης Αναστασιάδης μέλος της πανελλήνιας ομοσπονδίας εν.υπαλλήλων πυροσβεστικού σώματος

Ο Θόδωρος Γιάνναρος μετεωρολόγος και ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανέφερε σχετικά: «Πρόγνωση από τώρα δεν μπορούμε να έχουμε για το καλοκαίρι. Μένει να δούμε, τέλη Μαΐου αν και πόσα κύματα καύσωνα θα αντιμετωπίσουμε και πόσα έντονα θα είναι αυτά. Οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται για τον πλανήτη μας έχουν άμεσες επιπτώσεις σε ένα ευρύ φάσμα της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας της χώρας».

Για το ότι η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus κάλεσε τις κυβερνήσεις να ετοιμάσουν τα συστήματα υγείας τους για την κλιματική αλλαγή, ο Απόστολος Βουλγαράκης, αναπληρωτής καθηγητής χημικών μηχανικών & μηχανικών περιβάλλοντος Πολυτεχνείου Κρήτης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η προσαρμογή εν γένει θα είναι πρώτιστης σημασίας. Η ανησυχία πάντα θα πρέπει να είναι συγκρατημένη, η λύση θα είναι να δημιουργούνται σχέδια ανά τη χώρα. Σχέδια προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More