Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σαουδική Αραβία: «Κάθε μέρα πιο κοντά» στην εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο Fox News ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δήλωσε ότι για πρώτη φορά οι συζητήσεις για μια πιθανή εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ είναι σοβαρές και «κάθε μέρα είμαστε πιο κοντά» σε μια συμφωνία, που αν επιτευχθεί θα είναι «η πιο σημαντική από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου» όπως υπογράμμισε.

Bret Baier interviews Saudi Prince: Israel peace, 9/11 ties, Iran nuke fears: ‘Cannot see another Hiroshima’ https://t.co/lX4JpKRGlH

— Fox News (@FoxNews) September 21, 2023

Ο μπιν Σαλμάν διέψευσε ότι οι συζητήσεις με το Ισραήλ έχουν παγώσει εξαιτίας της πρόσφατης ισραηλινής επιθετικότητας στη Δυτική Όχθη, αν και τόνισε ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία θα πρέπει να ικανοποιεί τις ανάγκες των Παλαιστίνιων και να επιφέρει ηρεμία στην περιοχή. Μέχρι σήμερα, η πάγια θέση της Σαουδικής Αραβίας ήταν να απορρίπτει οποιαδήποτε εξομάλυνση με το Ισραήλ αν πρώτα δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων για τη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους επιστρέφοντας στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Την αισιοδοξία αυτή δεν συμμερίζεται ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κατήγγειλε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση ενισχύει το καθεστώς απαρτχάιντ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και υπονομεύει συστηματικά τη λύση των δύο κρατών. «Η δεξιά και ρατσιστική κυβέρνηση του Ισραήλ συνεχίζει να επιτίθεται στο λαό μας, ενώ οι ρατσιστές και τρομοκράτες έποικοι μαζί με το στρατό συνεχίζουν να τρομοκρατούν και να δολοφονούν τους Παλαιστίνιους, καταστρέφοντας σπίτια και περιουσίες, κλέβοντας τα χρήματα και τους πόρους μας» τόνισε ο Παλαιστίνιος ηγέτης.

Τις δηλώσεις του Σαουδάραβα πρίγκιπα σχολίασε και ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι, ο οποίος χαρακτήρισε μια πιθανή συμφωνία του Ριάντ με το Ισραήλ ως «μαχαιριά στην πλάτη των Παλαιστίνιων», όπως αναφέρει το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Μεχρ. Οι ισραηλινές προσπάθειες να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με κράτη της Μέσης Ανατολής δεν εγγυώνται την περιφερειακή ασφάλεια, δεδομένου ότι οι χώρες της περιοχής τρέφουν μια βαθιά έχθρα για αυτό το καθεστώς που επί 75 χρόνια καταπιέζει τον Παλαιστινιακό λαό, είπε ο Ιρανός πρόεδρος.  

Πηγές: Reuters, Europa Press

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More