Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σεισμός σε Τουρκία & Συρία: Θαύματα αλλά και ομαδικοί τάφοι δίπλα στα χαλάσματα (video)

Πάνω από 200 ώρες μετά το σεισμό, τα λιγοστά σωστικά συνεργεία που εξακολουθούν να επιχειρούν στις ισοπεδωμένες πόλεις της Τουρκίας, ανέσυραν ανθρώπους ζωντανούς.

Όμως, η εικόνα της βιβλικής καταστροφής αποτυπώνεται στους ομαδικούς τάφους που ανοίγουν δίπλα στα χαλάσματα, με φορτηγά να μεταφέρουν χιλιάδες φέρετρα.

Στο Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα) συγγενείς αγνοουμένων περιμένουν γύρω από τόνους ερειπίων, που απομακρύνουν σκαπτικά μηχανήματα, αναμένοντας να παραλάβουν τις σορούς των δικών τους ανθρώπων.

Υπό αντίξοες συνθήκες διαβιούν οι άνθρωποι στους καταυλισμούς των Αδάνων, ενώ συνηθίζουν στην ιδέα ότι θα πρέπει να παραμείνουν μακριά από τα σπίτια τους για πολύ καιρό ακόμα.

Οκτώ τουρκικά κανάλια εθνικής εμβέλειας ενώνονται σε έναν τηλεμαραθώνιο την Τετάρτη στις 19:00 ώρα Ελλάδος για την συγκέντρωση βοήθειας για τις σεισμόπληκτες περιοχές.

Την τραγική κατάσταση από τον διπλό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου επισημαίνει ο παγκόσμιος οργανισμός Υγείας. «Είμαστε μάρτυρες της χειρότερης φυσικής καταστροφής που έχει βιώσει η Ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ εδώ και έναν αιώνα. Και εξακολουθούμε να μετράμε την έκτασή της» αναφέρει ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΠΟΥ, Χανς Κλούγκε.

Η ΕΡΤ στις δοκιμαζόμενες περιοχές

Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στην Αλεξανδρέττα, Κώστας Καντούρης, σειρά οικοδομικών τετραγώνων στην Αλεξανδρέττα ισοπεδώθηκαν και χιλιάδες έχασαν τη ζωή τους.

Όλες οι εργασίες έχουν σταματήσει. Δεν γίνεται καμία προσπάθεια διάσωσης. Οι κάτοικοι δεν πηγαίνουν στα σπίτια τους, αφού φοβούνται μετασεισμούς.

Τη μέρα τα συνεργεία απομάκρυναν τα μπάζα και οι συγγενείς αγνοουμένων περίμεναν μήπως οι άνθρωποί τους εντοπιστούν νεκροί στα ερείπια. Ζητούν να ανασυρθούν όλοι οι σοροί.

Οι χώροι των ερειπίων και οι καταυλισμοί εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι καταγράφηκαν αυξημένα επίπεδα μικροβίων στο νερό. 

Στο Ισκεντερούν παρ’ ότι αποκαταστάθηκε σε ένα μέρος η υδροδότηση οι κάτοικοι φοβούνται να πιουν νερό. Τονίζεται η ανάγκη αποκατάστασης της στέγασης.

Εικόνα αποκάλυψης στη Συρία

Τραγική είναι η κατάσταση και στη Συρία, ενώ το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης είναι ανυπολόγιστο.

Ο συνεχιζόμενος εμφύλιος υπονομεύει την όποια διαχείριση της κρίσης. Οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται με όποιο διαθέσιμο μέσο, όποτε υπάρχει, με μοιραίες συνέπειες για τους εγκλωβισμένους.

Οι σεισμόπληκτοι υπολογίζονται σε 4 εκατομμύρια με τους ΠΟΥ και ΟΗΕ να προειδοποιούν για ασύλληπτη ανθρωπιστική κρίση, καταγγέλλοντας τις αντιμαχόμενες πλευρές πως κάνουν πολιτική στα συντρίμμια.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Άσαντ με εννέα μέρες καθυστέρηση ανοίγει δύο ακόμα συνοριακά περάσματα για να μπει η βοήθεια στη χώρα.

Η χώρα δέχθηκε ακόμα και τη βοήθεια της Σαουδικής Αραβίας με την οποία είχε διακόψει διπλωματικές σχέσεις εδώ και σχεδόν 10 χρόνια.

Πηγή: ΕΡΤ | Επιμέλεια: Κάλλη Λέκκα | Αποστολή – Αλεξανδρέττα: Κώστας Καντούρης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More