Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές – Οι μετοχές βρίσκουν στήριξη στα εταιρικά αποτελέσματα

Μικρές ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν σήμερα (8/11) οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές,

Στο επίκεντρο των επενδυτών παραμένουν τα εταιρικά αποτελέσματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Η Commerzbank, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας πρόκειται να υπερδιπλασιάσει το μέρισμα προς τους μετόχους, καθώς η τράπεζα αναβάθμισε τις προοπτικές κερδοφορίας της για το 2023, με στήριξη από την αύξηση των επιτοκίων, αναμένοντας πλέον κέρδη 2,2 δισ. ευρώ για ολό-κληρο το χρόνο.

Επίσης, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών ήταν τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου της Credit Agricole που επίσης επωφελήθηκε από τα υψηλότερα επιτόκια. Συγκεκριμένα, τα έσοδα της γαλλικής τράπεζας αυξήθηκαν κατά 19% ενώ τα καθαρά κέρδη σημείωσαν άνοδο 33%.

Παράλληλα, «Η διατήρηση μιας περιοριστικής νομισματικής πολιτικής είναι υψίστης σημασίας για τη διασφάλιση της επιστροφής του πληθωρισμού στον στόχο, εντός εύλογου χρονικού πλαισίου»,σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Οι προοπτικές για την Ευρώπη είναι για μια ήπια προσγείωση, με τον πληθωρισμό να μειώνεται σταδιακά», αναφέρει ο Διεθνής οργανισμός σε σημερινή έκθεσή του, προβλέποντας ότι η ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή του ευρώ θα επι-βραδυνθεί στο 1,3% το 2023.

Σε εγχώριο επίπεδο, την συνέχισης της πορείας εξυγίανσης και περαιτέρω ενδυνάμωσης των βασι-κών μεγεθών του χρηματοπιστωτικού συστήματος, σε συνδυασμό με την εφαρμογή κατάλληλων μέτρων για την ενίσχυση και διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας αναδεικνύει η Τράπεζα της Ελλάδος στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η οποία δημοσιεύεται δύο φορές το χρόνο από τη Διεύθυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ο τραπεζικός τομέας βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση σε σχέση με το παρελθόν για να αντιμετω-πίσει πιθανές αναταράξεις. Ωστόσο,τα υψηλά επιτόκια και η μεταβλητότητα στις αγορές εγκυμο-νούν κινδύνους για τις χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις εκτός τραπεζικού τομέα που δύναται να ε-πηρεάσουν τις τράπεζες δευτερογενώς. Συνεπώς, η υψηλή αβεβαιότητα και οι κίνδυνοι που επικρατούν στο διεθνές χρηματοπιστωτικό περιβάλλον δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού, αναφέρει η ΤτΕ. Και καταλήγει με την «αισιόδοξη» επισήμανση ότι η αναβάθμιση του αξιόχρεου του Ελ-ληνικού Δημοσίου στην επενδυτική βαθμίδα, σε συνδυασμό με τις χαμηλές χρηματοδοτικές του α-νάγκες για την επόμενη διετία, αλλά και η ισχυροποίηση των μεγεθών του τραπεζικού τομέα, αμ-βλύνουν σε μεγάλο βαθμό τους κινδύνους.

Του Παντελή Μάνου

Χρηματιστήρια

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 εμφανίζει άνοδο κατά 0,68%, στο Παρίσι ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει κέρδη σε ποσοστό 0,85%, στη Μαδρίτη ο κύριος δείκτης κινείται υψηλότερα κατά 0,70%, το Μιλάνο ενισχύεται κατά 0,63%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 εμφανίζει μικρά κέρδη σε ποσοστό 0,14%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές περίπου στα 60 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1227,27 μονάδες παρουσιάζοντας οριακές απώλειες κατά 0,13%.

Ομόλογα

Πτωτικές τάσεις καταγράφουν και σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται πτωτικά κατά 3 μονάδες βάσης, στο 2,63%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχωρεί κατά 5 bps στο 4,49%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου κινείται χαμηλότερα κατά 4 μονάδες, στο 3,67% ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού εμφανίζει πτώση κατά 6 μονάδες βάσης, στο 3,87%.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου υποχωρεί στο 4,56%.

Εμπορεύματα – Συναλλάγματα

Νέες σημαντικές απώλειες παρουσιάζουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν κατά σχεδόν 12 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου.

Το αμερικανικό αργό εμφανίζει πτώση κατά 1,28%, στα 76,38 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με ανάλογες απώλειες 1,14%, βρίσκεται στα $ 80,68.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει κέρδη έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και το γεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0673 δολ./ευρώ.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More