Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε δεύτερο γύρο οι προεδρικές εκλογές στη Γουατεμάλα

Όπως αναμενόταν, χωρίς ξεκάθαρο νικητή θα ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γουατεμάλα, που διεξήχθησαν χθες Κυριακή, και η χώρα θα χρειαστεί να περιμένει άλλους δύο μήνες περίπου για να γνωρίσει τη νέα κυβέρνηση, μετά και το δεύτερο κύκλο της εκλογικής διαδικασίας. Με καταμετρημένο το 87% των ψήφων, προηγείται η Σάντρα Τόρρες Κασανόβα με 15,06%, επικεφαλής του κεντροαριστερού σχηματισμού Unidad Nacional de la Esperanza (UNE)  και πρώην πρώτη κυρία της χώρας, καθώς ήταν σύζυγος του πρώην προέδρου Άλβαρο Κολόμ (2008-2011). Ακολουθεί η έκπληξη των εκλογών, ο αριστερός υποψήφιος με το κόμμα Semilla Μπερνάρντο Αρέβαλο ντε Λεόν με 12,23%, ο οποίος κατόρθωσε να επιβληθεί άλλων επικρατέστερων υποψηφίων σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, όπως ο υποστηριζόμενος από την απερχόμενη κυβέρνηση Γιαμματέι, Μανουέλ Κόντε (7,9%), ο κεντρώος Έντμοντ Μουλέτ (6,8%) και ο δεξιός Σούρι Ρίος (6,7%).

Η συμμετοχή στις εκλογές ήταν μόλις 59%, ενώ είναι εντυπωσιακά υψηλός ο αριθμός των άκυρων ψηφοδελτίων, που αντιπροσωπεύει το 17,41% του συνόλου, δηλαδή περισσότερα από αυτά που συγκεντρώνει η υποψήφια που προηγείται! Άλλο ένα δείγμα, σύμφωνα με αναλυτές, που αντανακλά την απάθεια και απογοήτευση των Γουατεμαλτέκων για την πολιτική τάξη της χώρας.

Συνολικά 22 υποψήφιοι κατέβηκαν στις προεδρικές εκλογές της κεντροαμερικάνικης χώρας, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν υπό το βλέμμα διεθνών παρατηρητών, αφού τουλάχιστον δέκα διεθνείς οργανισμοί έστειλαν αποστολές εμπειρογνωμόνων στη Γουατεμάλα, ανάμεσά τους η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών. Ο δρόμος προς τις κάλπες χαρακτηρίστηκε από ακραία πόλωση και τρεις αποκλεισμούς υποψηφίων, το σκεπτικό των οποίων αμφισβητήθηκε ιδιαίτερα στο εσωτερικό της χώρας και από διεθνείς οργανώσεις. Συγκεκριμένα, αποκλείστηκαν από την εκλογική διαδικασία η ιθαγενής ηγέτιδα Θέλμα Καμπρέρα, ένας γιος πρώην προέδρου της χώρας, ο Ρομπέρτο Αρσού, καθώς και το φαβορί που έδιναν οι δημοσκοπήσεις, ο επιχειρηματίας Κάρλος Πινέδα.

Με κύριο στόχο, σύμφωνα με τις προαναγγελίες τους, τον πόλεμο κατά της διαφθοράς, οι δύο υποψήφιοι που ξεχώρισαν θα αναμετρηθούν στο δεύτερο γύρο, που προβλέπεται να διεξαχθεί στις 20 Αυγούστου.  

Πηγές: EFE, Infobae

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More