Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε ελεύθερη πτώση οι τιμές του φυσικού αερίου – Οι προτάσεις της Κομισιόν

Με την πληρότητα στις αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρώπης να φτάνει στο 92% και την τιμή να καταγράφει μεγάλη πτώση στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, η Κομισιόν κατέληξε στο κείμενο των εξής προτάσεων:

Κοινές αγορές φυσικού αερίου
Νέος δείκτης τιμολόγησης για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) τον Μάρτιο του 2023
Δημιουργία ενός ενδιάμεσου μηχανισμού διόρθωσης τιμών στο χρηματιστήριο φυσικού αερίου

Στο πακέτο περιλαμβάνεται και η επέκταση της υποχρέωσης αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών.

«Όσον αφορά στα πλαφόν, όπως ξέρετε ήταν δύσκολα στην αρχή αλλά όσο πηγαίνουμε σε βάθος, όσο εξετάζουμε ποιες είναι οι δυνατότητες, τόσο μπορούμε να πείσουμε τα κράτη – μέλη να εργαστούν μαζί μας σε αυτή τη λύση», σημείωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

«Χρειαζόμαστε έναν νέο δείκτη αναφοράς ο οποίος θα αντανακλά καλύτερα την εικόνα της αγοράς, καλύτερα από το TTF», ανέφερε η Κάντρι Σίμσον, ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας.

Τις προτάσεις της Κομισιόν χαιρέτισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς όπως τονίζει μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, περιλαμβάνει δύο ελληνικές προτάσεις: τον μηχανισμό διόρθωσης τιμών στο χρηματιστήριο και τον περιορισμό των διακυμάνσεων στις αγορές παραγώγων ενέργειας.

Κ. Μητσοτάκης: Χαιρετίζω την πρόταση της Κομισιόν για την ενέργεια – Συμπεριλαμβάνονται δύο ελληνικές προτάσεις

«Το ερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι μια ευκαιρία να αποκαταστήσουμε τον έλεγχο στις αγορές ενέργειας θέτοντας ένα όριο στις τιμές και μειώνοντας την ακραία αστάθεια. Αυτό μπορεί να είναι ένα αποφασιστικό βήμα στην προσπάθεια μας να μειώσουμε τις τιμές της ενέργειας για τους ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Πρέπει να εντατικοποιήσουμε επιτακτικά τις τρεις γραμμές δράσης μας: μείωση της ζήτησης, διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού και συγκράτηση των τιμών», επισήμανε, από την άλλη πλευρά, στην επιστολή τους προς τους 27, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει επίσης τη χρήση σαράντα δισεκατομμυρίων ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια της περιόδου 2014-2020 ως μέτρα στήριξης.

Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου, ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More