Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε θέση μάχης ο ισραηλινός στρατός για εισβολή στη Γάζα – Στο Τελ Αβίβ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ για κρίσιμες διαβουλεύσεις

Σε θέση μάχης παραμένει ο ισραηλινός στρατός και περιμένει την πολιτική απόφαση, για τη διεξαγωγή ευρείας κλίμακας χερσαίας επιχείρησης εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Την ίδια ώρα, δραματική είναι η κατάσταση στην περιοχή, όπου σύμφωνα με στοιχεία του ισραηλινού στρατού, έχουν μετακινηθεί προς τον Νότο 600.000 άμαχοι Παλαιστίνιοι.

Σύμφωνα με το σχέδιο, 10.000 επίλεκτοι στρατιώτες, θα μπουν στην πόλη της Γάζας, για να εξοντώσουν τους Παλαιστίνιους εξτρεμιστές, με υποστήριξη από αέρος και θαλάσσης. «Θα τους συντρίψουμε» διεμήνυσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην πρώτη συνεδρίαση, του υπουργικού συμβουλίου εκτάκτου ανάγκης.

Οι ενέργειες και οι πολιτικές της οργάνωσης Χαμάς, δεν εκπροσωπούν τον παλαιστινιακό λαό,  δήλωσε χθες, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, και απηύθυνε έκκληση για την απελευθέρωση των πολιτών, φυλακισμένων και κρατουμένων, και των δύο πλευρών.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CBS δήλωσε πως είναι βέβαιος ότι ο στρατός του Ισραήλ θα δράσει τηρώντας τους κανόνες του πολέμου στις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας και οι ΗΠΑ θα «τον προμηθεύσουν με όσα όσα χρειάζεται», διαβεβαίωσε. Ο Τζο Μπάιντεν τόνισε επίσης ότι η Χαμάς «δεν αντιπροσωπεύει όλο τον παλαιστινιακό λαό», χαρακτηρίζοντας ωστόσο την «εξάλειψη των εξτρεμιστών» από το Ισραήλ ως «αναγκαίο μέτρο».

Καταδικασμένος σε αποτυχία ο διωγμός των Παλαιστινίων από τη Γάζα

Σήμερα αναμένεται να φτάσει στο Τελ Αβίβ για συνομιλίες με την ισραηλινή ηγεσία, για δεύτερη φορά, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος χθες επισκέφθηκε το Κάιρο. Ο Άντονι Μπλίνκεν απορρίπτει κατηγορηματικά την «ιδέα» οι Παλαιστίνιοι να εκδιωχθούν από τη Λωρίδα της Γάζας, που είναι «καταδικασμένη σε αποτυχία», εκτιμώντας πως οι κάτοικοί της πρέπει να μπορέσουν να παραμείνουν σε αυτή κατά τη διάρκεια της επιχείρησης του στρατού του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς.

Σε πυρετό διπλωματικών διαβουλεύσεων στη Μέση Ανατολή βρίσκεται ο Αμερικανός αξιωματούχος Άντονι Μπλινκεν. (ΑP Photo/Jacquelyn Martin, Pool)

«Άκουσα απευθείας από τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής (Μαχμούντ) Αμπάς και πρακτικά όλους τους άλλους ηγέτες με τους οποίους μίλησα στην περιοχή ότι η ιδέα αυτή είναι καταδικασμένη σε αποτυχία και δεν την υποστηρίζουμε», είπε ο κ. Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια που μεταδόθηκε χθες. «Πιστεύουμε πως ο κόσμος πρέπει να παραμείνει στη Γάζα, το σπίτι του. Θέλουμε όμως επίσης να υπάρξουν εγγυήσεις πως δεν θα διατρέξει κίνδυνο και ότι ο λάβει τη βοήθεια που έχει ανάγκη», συμπλήρωσε.

«Η Χαμάς δυσκολεύει την αποχώρηση των αμάχων»

Θέση και για τη μεγάλη φυγή των αμάχων πήρε και Αντισυνταγματάρχης Jonathan Conricus, Εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) λέγοντας ότι οι Ισραηλινοί εκτιμούν ότι περίπου 500.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη βόρεια Γάζα μέχρι στιγμής και κατηγόρησε τη Χαμάς ότι δυσκολεύει όσους προσπαθούν να μετακινηθούν νότια.

LIVE UPDATE with @jconricus: Hamas is blocking the evacuation of civilians. https://t.co/N7Y08WP8gM

— Israel Defense Forces (@IDF) October 15, 2023

Το IDF διατηρεί δύο ασφαλείς οδούς εκκένωσης, είπε, και καθώς η στρατιωτική επιχείρηση κινείται προς μια «ενισχυμένη» φάση, δεν θα ήταν ασφαλές για τους πολίτες να παραμείνουν στην πόλη της Γάζας.

Ερωτηθείς για έναν βομβαρδισμό την Παρασκευή που σκότωσε 70 άτομα σε δρόμο που προσδιορίστηκε ως ασφαλής από τον ισραηλινό στρατό, ο αντισυνταγματάρχης Conricus επανέλαβε ότι ο IDF δεν στοχεύει ενεργά αμάχους.

H διαδρομή που έχουν υποδείξει οι ισραηλινοί ως ασφαλής για τους Παλαιστινίους

Αλλά σε ένα σημείο κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης φάνηκε να παραδέχεται ότι η φύση της επιχείρησης σημαίνει ότι δεν είναι πάντα δυνατό να αποφευχθούν απώλειες αμάχων.

«Χτυπάμε τη Χαμάς, χτυπάμε την υποδομή της και κυνηγάμε ενεργά διοικητές… Όταν κυνηγάς έναν ζωντανό στόχο, ο οποίος μπορεί να βρίσκεται εν κινήσει, πιθανότατα δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον ίδιο τύπο τακτικής που ελαχιστοποιεί τις εξασφαλίσεις ζημιές όπως έγκαιρη προειδοποίηση και χτυπήματα στέγης για προφανείς λόγους – γιατί τότε το άτομο θα καταλάβαινε ότι στοχοποιείται και θα μπορούσε να δραπετεύσει».

Τραγικός ο μέχρι στιγμής απολογισμός για τους αμάχους

Πάνω από 1.400 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν στο Ισραήλ κατά την επίθεση της Χαμάς, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των αρχών.

Στη Λωρίδα της Γάζας, όπου κυβερνά η Χαμάς, οι αρχές καταμετρούν τουλάχιστον 2.670 νεκρούς, ανάμεσά τους εκατοντάδες παιδιά, στα ισραηλινά πλήγματα της αεροπορίας και του πυροβολικού.

I3. (AP Photo/Ohad Zwigenberg)

Σύμφωνα με το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) ήδη εκτυλίσσεται «ανθρωπιστική καταστροφή άνευ προηγουμένου» στον θύλακα.

Το εβραϊκό κράτος κατέλαβε τη Γάζα για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του πολέμου των έξι ημερών, το 1967. Οι δυνάμεις του δεν αποχώρησαν από τον παραθαλάσσιο θύλακα αφήνοντάς τον στα χέρια των Παλαιστίνιων παρά το 2005.

Έναν χρόνο αργότερα, το Ισραήλ επέβαλε αεροπορικό, χερσαίο και ναυτικό αποκλεισμό στον μικρό θύλακα των 362 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που γειτονεύει με την Αίγυπτο και βρέχεται από τη Μεσόγειο.

Το 2007, το Ισραήλ κλιμάκωσε τον αφοπλισμό, αφού η Χαμάς πήρε τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, εκδιώκοντας τη Φάταχ του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους κάλεσε χθες Κυριακή τη Χαμάς να απελευθερώσει τους ισραηλινούς «αμάχους ομήρους», δηλώνοντας ταυτόχρονα «πολύ ανήσυχος» για τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς που πλήττουν «παλαιστίνιους αμάχους» στη Λωρίδα της Γάζας.

Ισραηλινός άνδρας κρατάει φωτογραφία με συγγενείς τους που έχουν απαχθεί από μέλη της Χαμάς. (AP Photo/Darko Vojinovic)

Nα αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι ζητάει ο ΠΟΥ

«Ο ΠΟΥ απευθύνει έκκληση στη Χαμάς να αφήσει ελεύθερους τους αμάχους ομήρους», είπε ο κ. Τέντρος, χαρακτηρίζοντας τις επιθέσεις του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος εναντίον του Ισραήλ «αδικαιολόγητες», «φρικιαστικές», «βάρβαρες» και «καταδικαστέες». Ταυτόχρονα όμως ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δηλώνει «πολύ ανήσυχος για τις ισραηλινές επιθέσεις που πλήττουν παλαιστινίους αμάχους» λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αθώοι άμαχοι και παιδιά πληρώνουν το τίμημα», ανέφερε από τη Μανίλα. Να σημειωθεί ότι τουλάχιστον 155 άνθρωποι απήχθησαν από τη Χαμάς, κατά τους πιο πρόσφατους αριθμούς των αρχών του Ισραήλ.

Ο ΠΟΥ «συνεχίζει να καλεί το Ισραήλ να τηρήσει τις υποχρεώσεις του βάσει του διεθνούς δικαίου για την προστασία των αμάχων και των υποδομών υγείας», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ οι άμαχοι Παλαιστίνιοι που βρίσκονται για δεύτερη εβδομάδα αντιμέτωποι με ασταμάτητους ισραηλινούς βομβαρδισμούς αντιποίνων καλούνται να εκκενώσουν το βόρειο τμήμα του μικρού παλαιστινιακού θύλακα (έκτασης 362 τετραγωνικών χιλιομέτρων). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι εκτοπίστηκαν, από το σύνολο των 2,4 εκατ. κατοίκων του.

Το να διατάσσεται «1,1 εκατ. άνθρωποι να πάνε από τον βορρά στον νότο σε τόσο βραχύ χρονικό διάστημα θα προκαλέσει ανθρωπιστική τραγωδία», τόνισε ακόμα ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, IDF

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More