Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε σοκ η Γαλλία μετά την επίθεση σε σπίτι Δημάρχου – Συνεχίζεται το κύμα βίας με φωτιές, λεηλασίες και συλλήψεις

Εκρηκτικό παραμένει το κλίμα στη Γαλλία, με τους νεαρούς να συνεχίζουν να βγαίνουν στους δρόμους μόλις πέσει το φως της ημέρας, να καίνε κάδους, δημόσια κτίρια και καταστήματα και να επιδίδονται σε λεηλασίες και πλιάτσικο. Η αστυνομία με χιλιάδες άνδρες προσπαθεί να αποτρέψει τα έκτροπα γνωρίζοντας ότι έχει να κάνει κυρίως με ανήλικους. Η χθεσινή νύχτα σημαδεύτηκε από περιστατικά ακραίας βίας όπως η επίθεση με φλεγόμενο αυτοκίνητο στο σπίτι του δημάρχου της πόλης Αϊ Λε Ροζ όπου η σύζυγός του και τα παιδιά του κινδύνεψαν να καούν ζωντανοί.

Η Γαλλία βρίσκεται σήμερα σε σοκ μετά την επίθεση με όχημα που χρησιμοποιήθηκε σαν πολιορκητικός κριός εναντίον της κατοικίας ενός δημάρχου, κατά την πέμπτη νύκτα βίαιων επεισοδίων, η ένταση των οποίων ήταν ωστόσο μειωμένη με σχέση με την προηγούμενη.

Ενδεικτική της σοβαρότητας της κρίσης που βιώνει από την Τρίτη η Γαλλία είναι η ανακοίνωση από τη γαλλική προεδρία ότι θα πραγματοποιηθεί απόψε σύσκεψη για την κατάσταση υπό τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Γάλλοι πολιτικοί εξέφρασαν τη φρίκη τους για την επίθεση, ενώ ο περιφερειακός εισαγγελέας Stephane Hardouin άνοιξε έρευνα για απόπειρα ανθρωποκτονίας, λέγοντας στη γαλλική τηλεόραση ότι η προκαταρκτική έρευνα δείχνει ότι το αυτοκίνητο είχε σκοπό να εμβολίσει το σπίτι και να το πυρπολήσει. Είπε ότι βρέθηκε αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός σε μπουκάλι στο αυτοκίνητο.

Bloody War Begins in France
You don’t see this on TV #franceViolence#RIPTwitter#FranceProtest#Francja#france #Paris#FranceOnFire#emeutes#franceriots #franceriot pic.twitter.com/tlOHgQXOV9

— Mushtaq (@Mushtaq07559495) July 2, 2023

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια αυτής της πέμπτης νύκτας βιαιοτήτων που ξέσπασαν μετά το θάνατο του 17χρονου Ναέλ, ο οποίος σκοτώθηκε την Τρίτη από την αστυνομία, ταραχοποιοί έριξαν την πόρτα της κατοικίας του Βενσάν Ζανμπρέν, δημάρχου της πόλης Λ’ Άι λε Ροζ, στη νότια περιφέρεια του Παρισιού, με τη βοήθεια ενός οχήματος το οποίο είχαν προηγουμένως πυρπολήσει.

Η σύζυγος του δημάρχου, ο οποίος ανήκει στο δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα των Ρεπουμπλικάνων και απουσίαζε την ώρα της επίθεσης, και ένα από τα δύο μικρά παιδιά τους τραυματίσθηκαν στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από τους επιτιθέμενους, ανέφερε ο ίδιος ο δήμαρχος.

Η επίθεση καταδικάσθηκε από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα και η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν έκανε λόγο για «απαράδεκτες ενέργειες». Νωρίς σήμερα το απόγευμα η πρωθυπουργός βρέθηκε επιτόπου και διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση «δεν θα αφήσει αναπάντηση καμιά βιαιότητα» και πως στην επιβολή των κυρώσεων θα επιδειχθεί «η μεγαλύτερη αυστηρότητα».

Saint Quentin : Magasin Action, pillé et saccagé par ces Français que l’on stigmatise injustement #emeutes pic.twitter.com/iN5HmcoRYD

— Réalité Actuelle (@ReaActuelle) July 2, 2023

Ένα κάλεσμα προς αιρετούς αξιωματούχους και πολίτες να συγκεντρωθούν αύριο, Δευτέρα, στις 12:00 (13:00 ώρα Ελλάδας) μπροστά από δημαρχεία σε όλη τη χώρα πραγματοποιήθηκε εξάλλου από τον πρόεδρο της Ένωσης Δημάρχων Γαλλίας (AMF) Νταβίντ Λινάρ, καθώς έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις εναντίων αιρετών αξιωματούχων. Ο επικεφαλής της AMF, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, έκανε λόγο για «150 δημαρχεία ή δημοτικά κτίρια που έχουν δεχθεί επιθέσεις από την Τρίτη».

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως την περασμένη νύκτα έγιναν στόχοι συνολικά δέκα αστυνομικά τμήματα, δέκα στρατόπεδα της Χωροφυλακής και έξι τμήματα της δημοτικής αστυνομίας. Συνελήφθησαν 719 άτομα, κυρίως επειδή έφεραν αντικείμενα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως όπλα ή βλήματα.

Περισσότερα από 3.000 άτομα έχουν συλληφθεί συνολικά από τη μέρα θανάτου του Ναχέλ. Η μαζική ανάπτυξη της αστυνομίας χαιρετίστηκε από μερικούς φοβισμένους κατοίκους στοχευμένων γειτονιών και ιδιοκτήτες καταστημάτων των οποίων τα καταστήματα έχουν λεηλατηθεί, αλλά απογοήτευσε περαιτέρω όσους βλέπουν τη συμπεριφορά της αστυνομίας ως τον πυρήνα της κρίσης.

FLASH | « Eh trou du c** j’ai ton téléphone, abruti ! » rétorque un policier à un émeutier. #Émeutespic.twitter.com/T6T62gjnhJ

— Cerfia (@CerfiaFR) July 2, 2023

Πυροβολισμός εναντίον αστυνομικού

Ένας αστυνομικός έγινε στόχος πυροβολισμού και σώθηκε χάρη στο αλεξίσφαιρο γιλέκο του στη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων που σημειώθηκαν στη Νιμ (νοτιοανατολική Γαλλία) τη νύκτα της Παρασκευής προς το Σάββατο, στη διάρκεια της οποίας οι δυνάμεις της τάξης είχαν προχωρήσει σε περισσότερες από 1.300 συλλήψεις – αριθμό ρεκόρ από την Τρίτη. Η γαλλική δικαιοσύνη αρχίζει εξάλλου να δυσκολεύεται να διαχειριστεί τον καταιγισμό των ποινικών διώξεων με στόχο υπόπτους ως ταραχοποιούς.

«Πιο ήρεμη νύκτα χάρη στην αποφασιστική δράση των δυνάμεων της τάξης», δήλωσε εντούτοις νωρίς σήμερα το πρωί ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, αν και το υπουργείο του ανακοίνωσε πως τραυματίσθηκαν 45 αστυνομικοί και χωροφύλακες και πυρπολήθηκαν 577 οχήματα και 74 κτίρια.

Για δεύτερη διαδοχική νύκτα, το υπουργείο Εσωτερικών ανέπτυξε 45.000 αστυνομικούς και χωροφύλακες, από τους οποίους 7.000 στο Παρίσι και τη στενή περιφέρειά του, ενώ ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της τάξης στη Μασσαλία και τη Λιόν, τις κύριες πόλεις όπου είχαν σημειωθεί την προηγουμένη συγκρούσεις, καταστροφές ή λεηλασίες.

France, the most powerful country in Europe, is presenting a story of destruction and destruction.#FranceBurning #franceViolence #FranceProtest #FranceHasFallen #RIPTwitter #emeutes #التحديث_الجديد #bbclaurak #Nahel #BoycottSwedishBrands #Quran_is_our_soul #JungKook_Seven pic.twitter.com/OfwUwSSzqT

— Sardar Muhammad Javed Khan (@sardarjaved77) July 2, 2023

Στην Κανεμπιέρ της Μασσαλίας, την κεντρική αρτηρία της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Γαλλίας, σημαντικές αστυνομικές δυνάμεις κατάφεραν να διαλύσουν ομάδες νέων που είχαν προκαλέσει χάος την προηγουμένη, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το προξενείο της Κίνας στη Μασσαλία κάλεσε χθες, Σάββατο, τους κινέζους πολίτες «να αποφεύγουν τις ζώνες όπου διεξάγονται διαδηλώσεις και συγκρούσεις». Κινεζικά μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει πως ένα λεωφορείο, που μετέφερε κινέζους τουρίστες, έγινε την Πέμπτη στόχος λιθοβολισμού. Σύμφωνα με αστυνομική πηγή στη Μασσαλία, δεν υπήρξαν τραυματίες ούτε σημαντικές ζημιές κατά το επεισόδιο.

Στο Παρίσι, σημαντικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος της λεωφόρου των Ηλυσίων, καθώς μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καλούσαν από την Παρασκευή σε συγκεντρώσεις εκεί.

JUST IN: Immigrants push cars off buildings in France

#FranceRiots #Francia #emeutes #Paris #Emeute #Macron pic.twitter.com/GnJI47BQU0

— Gazetteer News (@gazetteernews) July 1, 2023

Κατά μήκος της λεωφόρου, μικρές ομάδες νεαρών ντυμένων στα μαύρα περιφέρονταν, παρακολουθούμενοι από τα CRS, τις ειδικές μονάδες της αστυνομίας για την αποκατάσταση της τάξης, μπροστά από τα καταστήματα, οι βιτρίνες των οποίων είναι καλυμμένες για προστασία με σανίδες.

Σ’ αυτό το κλίμα, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέβαλε την επίσημη επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει στη Γερμανία από απόψε μέχρι την Τρίτη.

Χθες, Σάββατο, τελέσθηκε η κηδεία του Ναέλ στη Ναντέρ παρουσία της μητέρας του, της γιαγιάς του και εκατοντάδων ανθρώπων. Η τελετή ήταν «πολύ ήρεμη, με περισυλλογή και χωρίς έκτροπα», ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο πολιτισμός και η ψυχαγωγία έχουν διαταραχθεί, με την τραγουδίστρια Mylene Farmer να ακυρώνει τις συναυλίες στα γήπεδα και τον γαλλικό οίκο μόδας Celine να ακυρώνει την επίδειξη ανδρικών ενδυμάτων στο Παρίσι.

#Montargis ‘s pharmacy collapsed after being set on fire. 70 stores in the city center of this small town were ravaged or looted #riots #Nanterre #Nahel #emeutes #ChampsElysees #etatdurgence #Racailles pic.twitter.com/O0Nsj60fGP

— Abdul Ahad (@OneAahad) July 2, 2023

Διαβάστε ακόμα:

Γαλλία: Ο 17χρονος που σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά συμμετείχε σε βίντεο κλιπ γνωστού ράπερ (video)

Χάος στη Γαλλία: Διακόπηκαν οι διασυνοριακές συνδέσεις από τη Γενεύη

Σώτη Τριανταφύλλου για τις ταραχές στη Γαλλία: Εμφύλιος πόλεμος μικρής έντασης που δε ξέρουμε πού θα καταλήξει

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More